Oldalak

2010. április 26., hétfő

Az integrált termesztés

Az integrált termesztés fogalma
Az integrált növénytermesztés, mint fogalom a következőket jelenti:
• integrált,- mert specifikus irányítási rendszer, amely a termelő gazdaság egész területére kiterjed. Az integráltság olyan gazdálkodási gyakorlatok keveréke, amelyek a környezetvédő és fenntartható intézkedésekkel együtt tartalmazzák a vetésforgót, termesztéstechnológiát, fajtakiválasztást, környezet és tájvédelmet stb. Az integrált rendszer gazdálkodási tevékenységeket tartalmaz, és mint minden mezőgazdasági tevékenység az integrált rendszer is a termelő gazdaság adottságainak rendszerbe illesztésével kezdődik. A gazdasági tevékenység általában egyedi és jól meghatározott.
• növénytermesztés,-mert a gazdaságban termesztett minden növényt és azok termesztés technológiáját érinti. A rendszer nem csak a növénytermesztéssel kapcsolatos termesztés technológiát foglalja magába, hanem a termékek tárolását, értékesítését és kereskedelmét is. Gyakran tesznek egyenlőséget az integrált növényvédelem és az integrált növénytermesztés közé. Az integrált növénytermesztés több mint az integrált növényvédelem, mert nemcsak növényvédelmet jelent, hanem minden más elemet, amely a termesztéssel kapcsolatos, beleértve a környezeti és tárgyi feltételeket is.
• irányítás,-(management), mert a gazdaságnak egy rendszer szemléletű megközelítéséről van szó, amely megköveteli a tervezést, a kitűzött célok megvalósításának felügyeletét, a követelmények szerinti irányítást és a haladás mérését.
Az integrált növénytermesztési rendszerre számos meghatározást használnak:
• olyan irányítási rendszer, amely minimális környezeti hatással és az ellenőrzött inputok használata által megfelelő jövedelmet ér el, és amelyik eléggé rugalmas, hogy kielégítse a természeti és piaci követelményeket.
• olyan komplex folyamatok, eljárások, technológiák sorozata, amelyek célja a hatékony, gazdaságos és környezetbarát gazdálkodás,
• olyan rendszer, amely ötvözi a biológiai, termesztéstechnológiai eszközöket annak érdekében, hogy minimálsra csökkentse az egészségi, természeti és piaci kockázatokat, károkat,
• olyan rendszer, amelynek alkalmazása biztosítja a gazdasági, környezeti és társadalmi biztonságot.

Nincsenek megjegyzések: