Oldalak

2010. április 19., hétfő

Szakkönyv ismertető

Elisabeth Mayer-Reithofer: Házi készítésű tejtermékek

A könyvből információt kaphatunk a tej minőségéről és kezeléséről, a táplálkozásban betöltött szerepéről, a higiéniai és környezeti feltételekről, a tejfeldolgozás segédanyagairól, a tejtermékek készítéséről, valamint az egyes tejtermékekre vonatkozó hazai előírásokról. Ezen kívül megtudhatjuk, hogy mire használhatjuk a szépségápolásban. A kiadványban sok színes felvétel segíti a szöveg megértését, egyben inspirálja az olvasót a leírtak megvalósítására.

Terék István: Sajtvilág - juh- és kecskesajtok
Sajtfogyasztók, sajtkészítők vagy történelmi, néprajzi emlékek iránt érdeklődők egyaránt kedvüket lelik ebben a könyvben. Megismerhetik belőle a világ kecske-, és juhsajtjait, a sajtkészítés módjait, fortélyait, olyannyira hogy akár a juh- és kecsketartók kedvet is kaphatnak előállításukhoz, sőt némi fantáziával akár újat is alkothatnak.

Molnár Andrea, Molnár József: A sajtkészítés ABC-je
A nagyszabású - elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt bőséggel közlő - tüzetes tárgyalásmódú, monografikus fölépítésű kiadvány a történeti áttekintés után a tej nyerésének, minőségbiztosításának és -vizsgálatának módjait veszi számba. A szerzők ezután térnek rá a sajtkészítés technológiájának ismertetésére, először általános folyamatot írva le, utóbb gyártmányfajták szerint részletezve a tudnivalókat (pl. túró, friss sajt, lágy sajt, nemespenésszel érő, félkemény, reszelni való sajtok, illetve juh- és kecskesajtfajták).

Csapó János Csapóné Kiss Zsuzsanna: Tej és tejtermékek a táplálkozásban
A könyv a szarvasmarha-, a kecske- és juhfajták, valamint potenciális táplálékforrásként a ló- és sertésfajták kolosztrumának és tejének összetételét ismerteti. Foglalkozik a tej összetevőinek táplálkozási értékével, a tejzsír, a zsírsavak, a tejfehérje és az aminosavak, a szénhidrátok, az ásványi anyagok és a nyomelemek, a vitaminok és az enzimek, valamint a különböző szerves savak jelentőségét elemezve.

Tóth László, Bak János: A minőségi tejtermelés technikája
A kötet a mezőgazdaság egyik legsajátságosabb gépi berendezésének működésével, működtetésének alapjaival foglalkozik. A fejőberendezésnek az a különlegessége, hogy az élő szervezeten fejti ki hatását. A gépi fejés hatása az állat számára természetes, de lehet egészen kellemetlen, betegségeket és károkat okozó is. Alapvető szabály, hogy a fejőberendezést úgy kell működtetni, úgy kell a fejést végrehajtani, hogy közben az élő szervezetet ne károsítsuk, s a fejés folyamán elszenvedett negatív hatások csak olyan mértékűek legyenek, amelyek regenerálódni képesek a fejések közötti időszakban. A könyv elsősorban alapvető ismereteket kíván nyújtani a tejtermelést végző gazdálkodóknak, farmereknek, fejő szakmunkásoknak.

Dr. Vahid Yousefi - Kóbori Judit: Korszerű tejtermelés és -feldolgozás
A szerzők könyvének alcíme "A takarmányozástól a tejtermékekig", ami kifejezi a könyv tartalmát. A tehéntej, kecsketej és a jutej termelése, előállítása és feldolgozása szerepel benne.

Nincsenek megjegyzések: