Oldalak

2010. június 9., szerda

Méz...

Mézről általában
Egyesek azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. Nem! Annál sokkal több. Igaz, hogy édes, de cukrai olyanok, amilyenek a gyümölcsökben és a szõlõben találhatók. Egyszerûen, könnyen, az emésztõrendszer különbözõ helyein felszívódnak. A méz nem csak édes, de savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.
A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó. Külsõleg sebkezelésre is alkalmas. Melyik más édesítõ szerrõl lehet mindezt elmondani?
Fontos tudnivalók!
A mézek fajtájától függõen idõvel megsûrûsödik, kristályosodik, ez függ a méz szõlõcukor és gyümölcscukor arányának összetételébõl. A magas gyümölcscukor esetén a méz sokáig folyékony marad. Amennyiben a szõlõcukor aránya a magasabb, a méz gyorsan sûrûsödik illetve kristályosodik. Ez azonban nem befolyásolja belsõ értékét. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hõmérséklet károsítja a minõségét. 

Ismertebb mézek

Akácméz
Színe: víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze: kellemes, gyengén akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertõtlenítõ hatása miatt fõleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idõsebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas.


Virágméz
A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekrõl gyûjtötték a szorgalmas méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekrõl származó nektár révén a méz hatás területe is kiszélesedik. Erõsíti a szervezet védekezõ rendszerét. Színe: halványbarnás színtõl egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne lévõ mézek összetételétõl. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Mézkülönlegességek
Vannak tiszta fajtamézek, amelyeket csak azokról a növényekrõl gyûjtenek a méhek, amelyekbõl egy helyen sok virágzik. Egyes növényfajok nektárja fajspecifikus és ennek megfelelõen hatásuk is különbözõ. Ha ismerjük a belõlük készült méz összetételét, tudatosan, célirányosan alkalmazhatjuk.

Selyemfûméz
Igazi -Hungarikum-. A napfényes Duna-Tisza közén lévõ erdõszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadontermõ növénybõl a kánikulai napsugarak csalogatják elõ a nektárt a méhek számára. Színe: víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erõs jellegzetes ízû illatos méz. Lassan kristályosodik. Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványisókkal dúsítva erõsíti a szervezetünket. Ami a legfõbb tulajdonsága, enyhe vérnyomáscsökkentõ. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta.


Erdeiméz
A bódító illatú magyarországi erdõk édes nektárjából a méhek gyûjtötték. Színe: barnától csaknem a feketéig terjed. Tápértékét; a létfontosságú nyomelemeket és a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézet könnyedén feldolgozza és hasznosítja a szervezetünk. Erõsíti az immunrendszert, növeli az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó hatású. Beltartalmi értéke kiváló. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta.


Hársméz
A virágzásban lévõ csodálatos illatú hársfa bõven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkezõ nektárt, amit a szorgalmas méhek összegyûjtenek. Színe: a világos sárgától a közép barnáig terjedõ, rendkívül zamatos. Nyugtató hatású méz, meghûléses betegségre, vagy annak megelõzésére. Ez a természet ajándéka a szervezetünk számára. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta, vagy hársfatea ízesítésére.


Ámorméz
A csodálatos szépségû Tiszapart legértékesebb cserjés növénye mézelés szempontjából. Júniusban bódító illattal csalogatja a méheket, ösztönözve a természeti kincs begyûjtésére. Színe: tükrös, halványbarna. A méz élettani hatása kiváló. Növeli az érrendszer ellenálló képességét, erõsíti a szívet és szabályozza a szívmûködést. Erõsíti a szervezet védekezõ rendszerét. Natúr fogyasztásra, ételek és italok ízesítésére is kiváló. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta.


Krém-méz
Szemet gyönyörködtetõ tavasszal a virágba borult szép sárga virágtenger, az elsõ tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerûen erõsödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Színe: krémszínûtõl a halvány sárgáig terjedõ, állaga krémszerû. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szûrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erõsítõ, fertõtlenítõ és gyulladáscsökkentõ hatású. Jellemzõ tulajdonsága: gyorsan kristályosodik, krémszerû mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhetõ.


Lépesméz
Igazi Hungarikum-nak számít. A júniusban virágba boruló csodálatos magyarországi akácerdõk nektárjából és ebben az idõben a méhek által épített, mézzel töltött és lefedett lépszeletbõl áll. Szakmailag is különlegességnek számít. Az akácméznél leírt tulajdonságokat tartalmazza.


Propoliszos-méz
A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyûjtötték a szorgalmas méhek és emiatt, beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb. Ez a méz külsõ felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölõ hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek. Belsõleg fogyasztva gyulladáscsökkentõ, mely a légutak, a tüdõ, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként is közremûködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érprotektív, vizelethajtó és vérnyomás- csökkentõ hatása. A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható. A propolisz alkalmazását nem javasoljuk pajzsmirigytúltengésben szenvedõknek, illetve bõrallergiás jelek észlelése esetén. Fogyasztása: napi 3-4 kávéskanállal.

Nincsenek megjegyzések: