Oldalak

2010. július 6., kedd

Agrárfinanszírozás...

Az agrárfinanszírozás speciális területei
* EU + Nemzeti közvetlen támogatások előfinanszírozása
* Közraktárjegy fedezetű hitelek igénybe vétele
* Speciális ingatlan alapú jelzáloghitelezés

EU + Nemzeti közvetlen támogatások előfinanszírozása:
Az agrárvállalkozások Európai Uniós, valamint a nemzeti költségvetés által nyújtott támogatások jelentős körét érvényesítik. Speciális területét jelentik a hitelezésnek az előfinanszírozó hitelek, amelyek likvid forrást biztosítanak a termeléshez a támogatás összegének kifizetéséig, tekintve, hogy a pályázatokon elnyert vissza nem térítendő támogatások kifizetése, a teljesített számlák alapján utólagosan történik.

A fentiekből adódóan a hitelezés igazodik a támogatási szerződéshez, és a finanszírozás mértéke, futam ideje, pénzneme az elnyert támogatási szerződéssel hozható összhangba. Annak ellenére, hogy a bankok kockázata e körben kicsi, a finanszírozás mértékében jelentősek a különbségek: 70%-95% között alakulnak. A kereskedelmi bankok gyakorlata már az eljárásban sem tekinthető egységesnek, és a hiteltermék kamatkondíciói és egyéb költségei is, egyedi üzleti döntések alapján alakíthatók. Az előfinanszírozható támogatások köre széles, a banki gyakorlat alapvetően követi az éppen hatályos uniós és nemzeti támogatott üzleti célokat.
Ahhoz, hogy a vállalkozások a bankok minimális kockázatvállalása mellett, a számukra legmegfelelőbb konstrukciót tudják érvényesíteni, elengedhetetlen, hogy össze hasonlításokat végezzenek, előzetes ajánlatkérés alapján.

Közraktárjegy fedezetű hitelek igénybe vétele:
Egyes kereskedelmi bankok közraktárba helyezett termékek fedezete mellett kínálnak hiteleket, így a vállalkozások kivárhatják a legjobb értékesítési lehetőségeket.
A konstrukciókba általában minden, a Budapesti Árutőzsdén jegyzett termék bevonható. A tőzsdén nem jegyzett speciális közraktári termékek finanszírozására esetenként egyedi ajánlat kérhető!
A vállalkozások a Közraktár jegy segítségével egyszerűsített eljárás keretében juthatnak hitelhez, a közraktár jegy alapú finanszírozás általában nem igényel más biztosítékot. Közraktár jegy fedezete mellett kedvezőbb költségű finanszírozás alakítható ki.
Rövid lejáratú egy éven belüli forgóeszköz típusú hitelezés történik, amelyben a kereskedelmi bankok egyedi kamatkondíciókkal és mérsékeltebb hitelezési költségekkel dolgoznak. (Esetenként kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, és hitelbírálati díj nélkül.)

Speciális ingatlan alapú jelzáloghitelezés:
Az agrárvállalkozások fejlesztése, termelési szerkezetük átalakítása, alkalmanként a „birtokméretek” növekedését igényli. A fejlesztés pénzügyi forrásait ez esetekben a megvásárolandó ingatlan is részben, vagy egészben biztosítani tudja. A korábbiakban birtokfejlesztési hitel néven ismert termék némileg átalakult. Ennek lehetőségét a legtöbb kereskedelmi bankban a termőföld piaci értékelésének általánossá válása tette lehetővé. A művelési ág szerinti besorolás alapján a szántó, szőlő, gyümölcsös, és gyepterületek hitelfedezetként szolgálnak az ingatlan alapú jelzáloghitelezésben. A finanszírozásban a településkategóriák szerint megállapított hitelbiztosítéki értékek 40-90% között is mozoghatnak. Alacsonyabb biztosítéki érték esetén pótfedezet bevonásával növelhető a hiteligény.
Ingatlan fedezettel minden esetben hosszú futam idő - minimum 5 év, maximum 20 év - és alacsonyabb törlesztő részlet érhető el, ami kevésbé terheli meg a vállalkozás likviditását.
A hitelkérelem értékbecslésre alapozva, egyszerűsített eljárásban elbírálható, üzleti terv, készfizető kezesség nélkül igényelhető, akár 2 év türelmi idővel is. A tőketörlesztés a vállalkozás várható árbevételéhez igazítható. A kis és közepes vállalkozások a társasági adótörvény 22/A.§. szabályai szerint 40% hitelkamat kedvezményt vehetnek igénybe.

Hitelkérelem előtt minden esetben javasolt az előzetes részletes tájékozódás a kereskedelmi bankok internetes portálján a speciális mezőgazdasági hiteltermékekről. Az egyes kereskedelmi bankok ajánlataiban lehetnek olyan eltérések, amelyek miatt esetleg érdemes a banki kapcsolatrendszert bővíteni.
(f:mak)

Nincsenek megjegyzések: