Oldalak

2010. szeptember 1., szerda

Agrárhitelek...

Olcsóbb agrár-hitelügyletek

Szeptember 1-jétől az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) átlagosan kedvezőbb piaci díjakon nyújtja készfizető kezességét a hazai agrárium és vidékfejlesztés területén működő mikro-, kis - és középvállalkozások hitel és lízing ügyleteihez.

A közlemény szerint a módosítás eredményeként az alapítvány tevékenységének fókuszában lévő, portfóliójának domináns részét kitevő, 1 millió és 100 millió forint közötti, 0-7 éves futamidejű agrárügyletek piaci díja csökkent legnagyobb mértékben. Forgóeszköz hitel, 50 százalékos kezesség esetén a csökkenés 48 százalékos, beruházási hiteleknél pedig 44 százalékos. A díjváltozás főként a nagy összegű, hosszú futamidejű, beruházási célú nem agrár ügyletek esetében okozott kisebb díjnövekedést, ám ezen ügyletek száma elenyésző az AVHGA portfóliójában.

A piaci díjak struktúrájának és mértékének változása nem érinti a bankgarancia és a faktoring ügyletek piaci díját, valamint az általános díjakat. A díjváltozás annak köszönhető, hogy az alapítvány a piaci díj módszertanának módosítására vonatkozó bejelentéssel élt az Európai Bizottságnál, amelyet a testület 2010. július 7-én jóváhagyott. Így a mostanáig érvényes piaci díj átlagban mérséklődött, a díjszámítási metodika egyszerűbbé vált, valamint a támogatástartalom számítás viszonyítási alapja is kedvezőbben alakul, mivel az a piaci díjra épül.

„Azon vállalkozások számára jelent a piaci díj csökkenése komoly segítséget, akik a támogatástartalommal bíró, kedvezményes díj igénybevételére már nem jogosultak. Ők azok a finanszírozási források felkutatásában aktív, egy millió forintnál nagyobb hitelösszegeket felvevő ügyfelek, akik már kimerítették az Európai Unió által meghatározott támogatási keretüket különböző állami vagy uniós támogatások igénybevételével" - idézi a közlemény Ulrich Anikót, az alapítvány ügyvezető igazgatóját.(f:mti)

Nincsenek megjegyzések: