Oldalak

2010. szeptember 9., csütörtök

Borászati támogatás...

Ismét támogatni fogják a magyar borászokat
Még az idén újra megnyitják a támogatási forrásokat, és ismét lehet pályázni a borászati gépek és berendezések felújítására - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten, a 19. Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál hivatalos megnyitóján.
2010. szeptember 9. csütörtök 08:02 - HírExtra
[Nyomtatás]
[Iwiw]
[Facebook]
[Twitter]
[E-mail]
A budavári borfesztivál központi rendezvénye, a borkiállítás és -vásár megnyitásakor a vidékfejlesztési tárca irányítója hangsúlyozta: a szaktudás és a modern, hatékony borászati technológia lehetőséget teremt arra, hogy a kiemelkedő magyar adottságokról egyre többen meggyőződhessenek, és a magyar borászoknak minél több jó boruk legyen.

A miniszter utalt arra is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium fontosnak tartja a borászok adminisztrációs terheinek csökkentését, továbbá a jövedéki szabályok egyszerűsítését. Rendet kívánnak tenni a bormarketing területén is - tette hozzá. A miniszter fontosnak nevezte a gyorsabb pályáztatást az eddiginél nagyobb nyilvánosság mellett, valamint a szakmai szervezetek bevonásával történő döntéshozatalt.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a vasárnapig tartó borfesztivál lehetőséget teremt a vidék és a város találkozására, a munkájukra méltán büszke borásztársadalom és a városi polgárság egymással való ismerkedésére. "Ez az egymásra találás a Vidékfejlesztési Minisztérium hitvallása szerint az egyik legfontosabb cél, mert Magyarország csak úgy emelkedhet fel, ha vidéken és városban felismerik és tisztelik egymás értékeit" - fogalmazott.

A vidékfejlesztési tárca vezetője szólt arról, hogy a magyar borászok határon innen és túlról ünnepélyes keretek között megkötötték a Kárpát-medencei borszerződést, hogy segítsék egymást, és közös erővel hódítsák vissza a magyar borokat megillető nemzetközi hírnevet. A Vidékfejlesztési Minisztérium a szakmai szervezetekkel folyamatosan egyeztetve arra törekszik, hogy az Európai unió által biztosított forrásokat minél hatékonyabban és eredményesebben lehessen felhasználni - mondta a miniszter, hangsúlyozva a magyar borok hatékony érdekvédelmének fontosságát.

A Budavári Borfesztivál központi rendezvénye vasárnapig tart. Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a szervezők nevében elmondta: a borfesztivál sikerét az mutatja a leginkább, hogy sok a visszajáró érdeklődő az eseményre, és sikerült egy olyan borfogyasztó közönséget vonzani a fesztiválra, akik sajátjuknak tekintik a bor kultúráját.

Az esemény megnyitóján köszöntötte a jelenlévőket Magyarország idei - sorrendben harmadik - borkirálynője, a móri borvidékről származó Pfiffer Katalin, aki a magyar bor népszerűsítését, marketingjének támogatását nevezte a legfontosabb feladatának.
Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: