Oldalak

2010. szeptember 10., péntek

Bővülő Széchenyi-pakk...

A Széchenyi-pakk újabb kártyája

A mikro-, kis- és közepes vállalatok egyre többféle célra kaphatnak hitelt a folyamatosan bővülő konstrukciók keretében

Újabb és újabb taggal bővül a Széchenyi-kártyacsalád. A mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására megszületett kormánydöntésnek megfelelően ugyanis az évek óta sikeresen működő folyószámlahitel mellett ez év augusztus elseje óta forgóeszköz-, szeptember 1-jétől beruházási hitel felvételére van lehetőség. A jövő év januárjától pedig startol a pályázaton elnyert forrásokhoz az önerőt biztosító finanszírozás is.
A szeptember 1-jétől igényelhető Széchenyi beruházási hitelkártya kapcsán országos roadshow-t indított a kártyaközvetítő társaság, a KA-VOSZ Zrt., a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A start a múlt héten volt Székesfehérvárott, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására.
A Széchenyi-kártya program három elemével egy vállalkozás akár 100 millió forint támogatott hitelhez is juthat – többek között erre helyezte a hangsúlyt a fórumon Krisán László, a Széchenyi-kártyát közvetítő KA-VOSZ vezérigazgatója. Jelentősen megemelkedik az érték- és időhatár, a Széchenyi-kártya beruházási hitel 50 millió forintig, tízéves futamidőre vehető fel. A kölcsönből a vállalkozás több projektet finanszírozhat, s mivel mögötte állami kamat- és garanciadíj-támogatás áll, a piacon kedvező feltételekkel vehető igénybe. A beruházási hitelt 8,5 százalék körüli áron kaphatják meg a vállalkozások. Jelentős újdonságnak számít, hogy a Széchenyi-kártya beruházási hitelnél a bankok a beruházás tárgyát is elfogadhatják jelzálognak, s bővül a kezelési kör is. E termék az eddigi beruházási hiteleknél azért is kedvezőbb, mert nemcsak új ingatlan, gép vásárlására vehető fel, hanem használtra is.
A KA-VOSZ adatai szerint a vállalkozások 180 590 Széchenyi-kártyát igényeltek, az átadott kártyák száma meghaladta a 135 ezret, ezzel több mint 800 milliárd forint hitelt juttattak el a kis- és középvállalkozásokhoz. Ezt az eredményt – a kezdeti fanyalgásokra tekintettel – különösen jónak nevezte Parragh László , az MKIK elnöke és Dávid Ferenc , a VOSZ főtitkára. Parragh László szerint a konstrukció, amelyik több kormányzati ciklust is túlélt, az összefogás jelképe, hiszen a pénzintézetek, az MKIK, a VOSZ s a garanciát és kamattámogatást nyújtó állam is részt vesz benne. Ma az MKB, az OTP, az Erste Bank, a Volksbank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank kínálja a konstrukciót. Ezek a piac közel 60 százalékát lefedik, de újabb pénzintézetek is érdeklődnek a részvétel lehetősége iránt. A Széchenyi-kártya program kiterjesztésével a kis- és középvállalkozások kedvezményes, egyben csökkentett adminisztrációjú finanszírozásának újabb lehetőségei nyílnak meg, amelyek eddig hiányoztak a kkv-szektor hitelezéséből – hangzott el. Szöllösi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium Széchenyi-kártya-munkacsoportjának a vezetője kiemelte: a Széchenyi-kártya program bővítése a kormány – sajtóban csak „huszonkilenc pontnak” nevezett – első gazdasági akciótervének fontos része. Auth Henrik, a kártyához garanciát biztosító állami Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta: a bankokkal két héten belül várhatóan lezárulnak az egyeztetések, de a társaság egyedi elbírálással már most fogadja a kérelmeket. A szakember kiemelte: ma, amikor a bankok nehezen tudnak megfelelni a válság miatt szigorodó tőkekövetelményeknek, nehezebb hitelhez is jutni, így a kis- és középvállalkozásoknak igazán nagy segítség az új konstrukció. VG

Nincsenek megjegyzések: