Oldalak

2010. szeptember 6., hétfő

Európai pénzügyi felügyelet...

Megállapodás az új európai pénzügyi szuperfelügyeletről
2010. szeptember 6. - EUvonal

A múlt hét végén – hosszas tárgyalásokat követően – az EP-képviselőknek végül sikerült megállapodásra jutniuk az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal az új európai pénzügyi felügyelet létrehozásáról. A felügyelet intézményei jövő januárban kezdhetik meg működésüket.

Az európai pénzügyi piacok nagymértékben függenek egymástól. A pénzpiaci zavarok ezért gyorsan átterjednek az egyik piacról a másikra, egyes bankok felelőtlen magatartása veszélyeztetheti az európai gazdaság egészét.. A nagy pénzügyi intézmények egyébként is határokon átnyúló tevékenységüknél fogva különböző országokat fognak közre.

Ezt felismerve, az európai parlamenti képviselők már régóta szorgalmazzák az európai pénzügyi felügyeleti szervek hatáskörének megerősítését. Ez a törekvés azonban nem nyerte el valamennyi EU-ország tetszését, néhány tagállam inkább a saját nemzeti felügyeleti szerveit erősítené.

A témában folytatott hosszas tárgyalásokat 2010. szeptember 2-án sikerült lezárni. Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) ellenőrzi és értékeli majd a pénzügyi rendszer egészének stabilitását fenyegető kockázatokat. Három európai hatóság felügyeli majd a pénzügyi tevékenység egyes területeit: a bankokat, a biztosítási és a pénzügyi piacokat.

Ha a nemzeti felügyeleti hatóságok nem értenek egyet, a három felügyeleti hatóság szankcionálhatja a pénzügyi intézményeket a szabályok megsértéséért vagy alkalmazásuk elmulasztásáért. A hatóságok betilthatják a veszélyes pénzügyi termékeket, sőt felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogalkotást, ha szükséges.

A három intézmény közötti megállapodást szeptember 7-én még jóvá kell hagynia a tagállamoknak, illetve az Európai Parlament szeptemberi második plenáris ülésének. Az új intézmények ezután 2011 januárjától kezdhetik meg működésüket.
Forrás: EP Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések: