Oldalak

2010. szeptember 8., szerda

Fiatalkorúak foglalkoztatása...

Fiatalkorúak foglalkoztatásának feltételei a mezőgazdasági idénymunka keretében
2010.09.07

A fiatalkorúak foglalkoztatásának feltételei eltérnek a felnőtt munkavállalók foglalkoztatási szabályaitól, ezért a diákmunkaerő alkalmazásakor az életkori sajátosságok szerint kell eljárni. A szabályozás fő területét a Munka Törvénykönyvének (MT) 72. §- 75. §-ig terjedő szakaszai, MT 132. §-a és a 33/1998. (VI.24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló rendelet jelenti, más jogszabályokkal és nemzetközi egyezmények figyelembevételével. A mezőgazdasági idénymunka keretében az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (Eftv.) értelmében sem kerülhető meg a speciális szabályok betartása.

A Munka Törvénykönyvének 72.§ (3) bekezdése rögzíti a fiatal munkavállaló fogalmát: fiatal munkavállaló az, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be.
Fő szabály szerint tizenhat év alatti fiatalkorúval munkaviszony nem létesíthető. Ez alól kivételt képez a tizenötödik életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló iskolai szünet alatt történő munkavégzése. Ilyen esetben azonban a tizenhat év alatti fiatal munkavállalásához törvényes képviselőjének írásbeli hozzájárulása szükséges.

A 16. éven aluli fiatalkorú munkaviszonyának létesítéséhez - a munkáltatónak be kell szereznie a törvényes képviselő (pl. szülő, vagy gyám, vagy gondnok, vagy nevelőintézet vezetője) írásbeli hozzájárulását is. Ezt a munkaviszony létesítésével kapcsolatos egyéb dokumentumokkal együtt meg kell őrizni, mert a munkaügyi ellenőrzés során ez is vizsgálható. A hozzájáruló nyilatkozat beszerzése nem csak az első, hanem a 15. és 16. életév között, bármely újonnan létesítendő munkaviszony megkezdése előtt szükséges. 15. év alatti kiskorú foglalkoztatását a hazai jogszabályok és nemzetközi egyezmények tiltják.

A fiatal munkavállaló egészségének védelme érdekében kizárólag foglalkozás egészségügyi vizsgálati igazolás birtokában foglalkoztatható. Fiatal munkavállalót csak olyan munkára szabad alkalmazni, amely testi alkatára, illetve fejlettségére tekintettel, rá hátrányos következményekkel nem járhat. A foglalkoztathatósági vizsgálatok elvégzésére szakorvos jogosult. Ezen igazolást a munka megkezdéséig be kell szerezni és az abban foglalt kritériumokat a munkáltatónak be kell tartani.
Fiatal munkavállalók tekintetében a jogszabály szigorúbb munkaidő, pihenőidő szabályokat állapít meg. Fiatal munkavállaló munkaidejének mértéke a napi 8, illetve a heti 40 órát nem haladhatja meg. A munkáltató fiatal munkavállalót még ilyen irányú megállapodás alapján sem foglalkoztathat egy hétnél hosszabb munkaidőkeretben. Amennyiben a fiatal munkavállaló napi munkaideje a négy és fél órát meghaladja, részére – a munkavégzés megszakításával, az általános szabálytól eltérően – minimum 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

A fiatal munkavállalót a foglalkoztatása során az alapszabadságon felül 5 nap pótszabadság illeti meg, melyet a foglalkoztatás tartamát figyelembe véve időarányosan kell kiszámolni. A ki nem vett alap és pótszabadságot a munkaviszony megszűnésekor ki kell fizetni a munkáltatónak.

A fiatal munkavállaló foglalkoztatásra irányuló bejelentésére, bérezésére, a járulékbevallásra, munkaviszonyának megszűnésére az Eftv. általános szabályait kell irányadónak tekinteni.(f:mak)

Nincsenek megjegyzések: