Oldalak

2010. szeptember 21., kedd

Gabona nap...

A gabona az emberiség egyik legősibb és legfontosabb tápláléka, amely ma szinte csak a kenyerek, pék- és egyéb sütemények alapanyagát jelenti számunkra. Pedig a búzán kívül számos más gabonafélét is fogyasztottak elődeink, méghozzá igazán változatos, ízletes, és - nem elhanyagolható módon - egészséges ételt készítettek belőlük.

A Mezőgazdasági Múzeum Családi gasztro-napok sorozatának következő állomása, a Gabona- nap, éppen e gabonavilágba nyújt betekintést, a gabonafélék gazdag és változatos felhasználási módjait mutatja be a családok számára. A résztvevőknek alkalmuk nyílik megkóstolni a cukor nélkül is mézédes csíramálét, amely nem csak tápláló, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben is rendkívül gazdag, és finom íze mellett számos betegség ellenszereként is használható. De kóstolhatnak búzafű levet, búzacsírát, köles sört, ciberelevet, a helyszínen készített kásaféléket, illetve számos, különlegesebbnél különlegesebb péksüteményt, például köleses bélest, vagy tönköly muffint.

A Gabona-nap célja a gabonafélék gazdag felhasználási módjának, egészséges és tápláló ételeinek megismertetése és népszerűsítése. A program a 2011-es Gabona Éve beharangozó eseményének is tekinthető, hiszen a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a következő évben egy új, a gabonákra épülő időszak kiállítást és tematikus évet indít. (Huth Anna - programgazda)

A gasztro-sarok kínálata
Péksütemények: káposztalevélen sült falusi kenyér, pacsni (HÍR*), orosházi banán(HÍR) búzából, kétféle rozskenyér, tönköly muffin almával, tönköly kenyér, köleses béles, köleságyon sült alma, tönköly-hajdinás kenyér, zabos-tönkölyös zsemle, zabpelyhes (csók) falatka, zalai kézzel húzott rétes

Főzött ételek: kölessel rakott cukkini, árpagyöngyös fasírozott, zöldséges hajdinakása, mézes-mákos búza, házi készítésű műzliszelet, zabkása sósan és édesen

Csírák, füvek, levek: búzafűlé, ciberelé, búzacsíra, csíramálé, köles sör

* HÍR = Hagyományok - Ízek - Régiók program terméke (ld. bővebben Agrármarketing Centrum: www.amc.hu)

Gabonás programok

- boronafonás, kunkorgó és hajcsat készítés szalmából
- őrlés kézimalommal
- lakásdekorációs magképek készítése
- ismerkedés gabonafélékkel és lisztekkel
- szalmakalap készítési bemutató
- ételkóstolók
- tárlatvezetés A magyar mezőgazdaság története c. kiállításban, gabonatörténeti szempontból
Vásár
- búzafű, búzacsíra és csíráztató gépek (Ökovital Kft.)
- különleges péksütemények (Fejedelmi Pékek Rendje)
- csíramálé (Füle Ferencné)
- kerámia csíráztató tálak (Váry Gábor)
- szalmatermékek (Szabó Karola kézműves)
- mézeskalács
- zalai házi rétes
- gabona termékek (Biopont Kft.)

Nincsenek megjegyzések: