Oldalak

2010. szeptember 8., szerda

A GN vezetéséről...

Gazdálkodási napló hiányában ugrik a támogatás

Első alkalommal kell benyújtaniuk az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban résztvevőknek elektronikus úton a gazdálkodási napló egyes adatait a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MGSzH), aki ezt elmulasztja vagy hiányosan közli adatait, szankciókra számíthat - közölte a Magyar Agrárkamara (MA). Az úgynevezett WEB-gazdálkodási napló (WEB-GN) benyújtási határideje szeptember 1. és november 30. között van, az MGSzH számára a gazdálkodási napló és az előző gazdálkodási év tápanyag-gazdálkodási tervének egyes adatait kell elektronikus formában eljuttatni. Erre egy internetes oldal ad lehetőséget, amelyet a gazdálkodók a www.mgszh.gov.hu címen a nyomtatványok menüben érhetnek el. (Az adatok feltöltése egy file-feltöltő felület segítségével és a falugazdász irodában is teljesíthető.)

Hasonló a helyzet a nitrát adatszolgáltatással is, amelyet 2010. szeptember 1. és december 31. között kell megküldeni, s ez évtől lehetőség van a teljesítésre ugyancsak az említett oldalon az elektronikus formában is.
További fontos határidők betartására is figyelni kell. Ilyen az elmúlt évi tápanyag-gazdálkodási tervvel (TGT), valamint a földhasználati tervvel (FHT) kapcsolatos. A TGT egyes adatait szintén szeptember 1. és november 30. között kell elektronikusan benyújtani az MgSzH-nak. Ebben az elmúlt évi tápanyag-gazdálkodási terv adatai részletezendők, míg 2010. szeptember 30-ig a 2010/2011 gazdálkodási évre vonatkozót kell a gazdálkodónak elkészítenie. Amennyiben a "főnövény" betakarítására ezt követően kerül csak sor, a terveket a betakarítást követően kell haladéktalanul elkészíteni. A földhasználati terveket évről évre szintén szeptember 30-ig kell elkészíteni.

Amennyiben valaki nem vezeti a gazdálkodási naplót, kizárhatják az adott gazdasági évre járó támogatásból. A napló meghatározott adatainak benyújtására vonatkozó kötelezettségmulasztás esetén a támogatás harminc százalékának mondhat búcsút a hanyag gazdálkodó, de bünteti a hivatal a felsorolt egyéb adatszolgáltatással kapcsolatos hiányosságokat is. (f: vallalkozoinegyed.hu,2010.09.07.)

Nincsenek megjegyzések: