Oldalak

2010. szeptember 1., szerda

Munkavállalók igényei...

Mire vágynak a dolgozók?

A megkérdezett magyar munkavállalók majdnem háromnegyede állítja, produktívabb lenne a munkájában, ha tulajdonrészt kapna a vállalatban, ahol dolgozik, vagy részesedne annak nyereségéből – legalábbis ez derül ki a világ egyik vezető munkaerő-közvetítő és kölcsönző cégének számító Kelly Services legújabb felméréséből.

A megállapítások a Kelly Global Workforce Index kutatás részei, amely mintegy 134 ezer dolgozó véleményét gyűjtötte össze világszerte, köztük több mint 5 ezer magyar munkavállalóét.

A felmérésben résztvevő dolgozók 43 százaléka dolgozik jelenleg olyan konstrukcióban, ahol jövedelmük egy része különféle teljesítménycélokhoz kötött. Az úgy nevezett. „X” generáció (a 30-47 éves korosztály) tagjai körében inkább jellemző a teljesítményalapú bérezés, mint az úgy nevezett. „baby boomer” generáció (a 48-65 éves korosztály) vagy az úgy nevezett. „Y” generáció (a 18-29 éves korosztály) körében.

A teljesítményhez kötött javadalmazásban nem részesülők több mint egyharmada (42 százalék) állítja azonban, hogy produktívabban dolgozna, ha keresete meghatározott teljesítménycélok elérésétől függene. A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy a munkavállalók határozottan támogatnák, ha a munkaadók nagyobb szerepet vállalnának dolgozóik egészségének megőrzésében illetve javításában.

A munkavállalói juttatások témakörével foglalkozó felmérés további magyarországi eredményei:

* A válaszadók 71 százaléka állítja, motiváltabb lenne, ha osztalékot kapna vagy résztulajdonos lenne a vállalatban; a férfiak vonzóbbnak tartják ezt a lehetőséget, mint a nők.
* A teljesítményalapú bérezés a pénzügyi szolgáltatások, az üzleti szolgáltatások, a gépipar valamint a gyártás területén a legelterjedtebb.
* A fizetéstől eltekintve a legtöbbre becsült juttatások a rugalmas munkaidő, a cégautó vagy gépkocsi-költségtérítés, a képzés és az egészségügyi juttatások.
* A felmérés résztvevőinek 94 százaléka állítja, hogy a munkáltató által biztosított egészségügyi kezdeményezéseknek a munkavállalói juttatáscsomag részét kellene képezniük.
A munkáltatók által nyújtott legvonzóbb egészségügyi juttatás az egészségbiztosítás, ezt követi a sport bérlet vagy kedvezmény lehetősége, a dohányfüst-mentes környezet és a közös mozgási lehetőség illetve programok biztosítása.

Ma tette közzé munkaerőpiaci felmérését a Work Force Személyzeti Tanácsadó is. A cég tapasztalatai szerint a dolgozóknak tudniuk kell, hogy magasabb fizetésre számíthat az, aki nem követi a trendet és nem vált munkahelyet négy-öt évenként.
(f:vg.hu)

Nincsenek megjegyzések: