Oldalak

2010. szeptember 9., csütörtök

MVH hátrálék...

Év végére behozná lemaradását az MVH

Felénél tart a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átalakítása: a szervezet működését már sikerült átlátni, felmérni, most a lemaradások ledolgozása következik: vagyis az új Magyarország vidékfejlesztési program (ÚMVP) támogatási jogcímeire beadott kérelmek feldolgozása, elbírálása, valamint a fellebbezéses ügyek feldolgozása és lezárása.
A nyilvántartások naprakésszé tételét év végére ígéri a június 4-én kinevezett új elnök. Palkovics Péter szerint csak ezután lehet tisztább képet kapni arról, hogy mennyi az ÚMVP-ből még rendelkezésre álló összeg, illetve ha a nagyobb programok - mint az állattartó telepek korszerűsítése - megvalósítási határideje lejárt, elkezdődhet a maradványösszegek számba vétele. Novemberre lezárul a hivatal működésének átvilágítása, ami alapján ki lehet dolgozni a hosszú távú, kiegyensúlyozott működés eléréséhez szükséges intézkedések tervét - mondta a Napinak az elnök. Emellett év végéig a szaktárca is elkészíti a hatékonyabb működést támogató intézkedéseket befolyásoló ŰMVP félidős monitoringjelentés, eldől, hogyan alakítanák át az ÚMVP-t és azon belül a Leader-programokat - biztosan lesznek tengelyen belüli átcsoportosítások -, illetve többet lehet majd tudni a hosszú távú agrárstratégiáról is.
Palkovics szerint az MVH működésének átalakítása előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy mi okozta a lemaradásokat: az ÜMVP-ben 2008-2009-ben egyre-másra nyíló, hirtelen munkatöbbletet és felhalmozódó ügyeket eredményező támogatási jogcímek, a hivatalok nem megfelelő munkaszervezése esetleg létszámhiány vagy egyéb okok. Ha szükséges, erőforrás-átcsoportosítás is lesz: az eredmények függvényében ez lehet létszámváltozás, forrásnövelés, feladatáthelyezés - mondta Palkovics. Úgy véli, bár vannak még munkaszervezési tartalékok a rendszerben, a jelenlegi nagyjából 1700 fős létszámra mindenképp szükség van a zökkenőmentes működéshez. Bővítésre a kormányzati takarékosság miatt kevés az esélyt.
A szervezeti átalakítások mellett az eljárásrend változtatására is javaslatot tesz majd az elnök, aki szerint a jobban előkészített, egyszerűbb és egyértelműbb támogatási rendeletekre van szükség. Ennek jegyében már szeptemberre várható az a rendeletmódosítás, amely lehetővé tenné, hogy ha az ÚMVP-s támogatási határozat kézhezvételétől számított fél éven belül nem kezdődik meg a beruházás, akkor a kedvezményezettől visszavonható legyen az összeg tíz esetben a valóban fejleszteni tudó és akaró gazdálkodók között hamarabb szétoszthatóak a források. Az új támogatási határozatokat már ennek figyelembe vételével adná ki a hivatal - tette hozzá Palkovics Péter.
Az idén két erdészeti támogatástól eltekintve nem lesz meghirdetve új ÚMVP-s jogcím, viszont szeptember közepére elbírálják a cukoripari átalakítást kompenzáló nemzeti diverzifikációs program pályázatait, és október 1-31. között megkezdődik a kifizetés. Zajlik a kertészet korszerűsítésére 2009. december 1. és 2010. január 15. között benyújtott támogatási kérelmek elbírálása is, döntés ez év novemberében várható. Szintén év végére várható az állattartótelepek korszerűsítési programjában a harmadik ütem elbírálása. A már jóváhagyott támogatások kifizetése a megszokott ütemezés mellett zajlik -. ezeknél rendelkezésre "áll a szükséges hazai forrás is a költségvetésben"-, ahogyan a támogatások felhasználásának ellenőrzése is.
Komoly hiányosságok mutatkoznak a tavaly a beruházásokhoz az Európai Bizottság (EB) jóváhagyásával kifizetett, mintegy 32 milliárd forintnyi előleg felhasználásának elszámolásával - mondta Palkovics. Számos gazdától még nem érkezett meg a beszámoló, noha az előző kormány legutóbb március végére módosította a beadási határidőt. Akad, ahol hiányos a felhasználás bizonylatolása és a pénzügyi beszámoló is, ezért szigorúan ellenőrzi a hivatal az igénylőket.
Emellett a hivatal a helyszíni és keresztmegfelelési ellenőrzések megkezdésével készül arra, hogy amennyiben az EB jóváhagyja a közvetlen kifizetések, mint a területalapú támogatás 50 százalékának előlegként való kifizetését, akkor azt októberben valóban utalni tudják. A munkát leginkább a fizikailag megközelíthetetlen területekre eső ellenőrzések elhúzódása akadályozza. Napi gazdaság, agrarhirek.hu | 2010.09.09

Nincsenek megjegyzések: