Oldalak

2010. szeptember 17., péntek

Nyúlós költésrothadás...

Nyúlós költésrothadást fedeztek fel több székesfehérvári méhészetben

Részleges méhegészségügyi zárlatot rendelt el minimum harminc napra Székesfehérvár egy részén a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, miután a területen a méhekben és méhészetekben rendkívüli fertőzést okozó, nyúlós költésrothadás jelentkezett – mondta a Fejér megyei főállatorvos.

Gombos Zoltán közölte: a szerdán elrendelt zárlat ideje alatt az érintett területen működő méhészeteket méhegészségügyi felügyelők járják végig, a vizsgálat a zónában működő mintegy 30 méhészetre – méhészetenként átlagosan 50-100 méhcsaládra – terjed ki. A zárlat ideje alatt az érintett négy székesfehérvári terület – Csala, Kisfalud, Öreghegy és Ráchegy – térségéből nem lehet méheket és méhészeti termékeket kivinni, továbbá oda nem lehet más méhészetekkel bevándorolni. Azt a rendezett állapotú méhészetet, ahol a betegséget diagnosztizálták, megsemmisítik: ez jelenleg mintegy 80-100 méhcsaládot érint – tette hozzá a főállatorvos.

Gombos Zoltán elmondta: a nyúlós költésrothadás nevű betegség nem újkeletű Magyarországon, Fejérben éves szinten átlagosan 1-3 esetben fordul elő. A fertőzés a méhek fiasítását pusztítja el. A betegség szemrevételezéssel jól felismerhető, és a méhészek által ismert. A fertőzés észlelését azonnal be kell jelenteni. A fertőzés terjedése ellen egyetlen védekezési lehetőség az, hogy a méhészetet, ahol a betegséget megállapították, teljesen ki kell irtani, s a már leölt méhek mellett el kell égetni valamennyi méhészeti felszerelést is. A rendezett állapotú, nem elhanyagolt méhészetek tulajdonosai állami támogatást kapnak a megsemmisített méhcsaládok, méhészeti eszközök és termékek után.

A Fejér megyei főállatorvos elmondta: tapasztalataik szerint a legnagyobb problémát az elhagyott méhészetek okozzák, ezek jelentik ugyanis a betegség gócpontjait. Az adatok szerint Fejér megyében Székesfehérvárról északra, a Bakony felé húzódó települések körzetében lehetnek ilyen elhagyott méhészetek.(f:hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések: