Oldalak

2010. szeptember 10., péntek

SAPS 49,1 eFt...

Hektáronként 49,1 ezer forint lehet az idei uniós terület alapú támogatás

Hektáronként 49,1 ezer forint lehet az idei uniós terület alapú támogatás (SAPS) összege – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára a bábolnai gazdanapok szakmai konferenciáján. A VM az EU-s agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat közvetítő Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) az év végén – a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átvilágítása után – határozza meg az új prioritásokat.

Várhatóan 49,1 ezer forint lesz az idei uniós SAPS támogatás egy hektárra jutó összege – mondta a helyettes államtitkár. A tényleges támogatást a szeptember 30-i forint/euró árfolyam határozza majd meg. A 49,1 ezer forintos összeg 285 forintos euró mellett valósulhat meg. Így a gazdálkodók jóval több terület alapú támogatást kaphatnának a tavalyi hektáronkénti 42,9 ezer forintnál. A növekedés részben az árfolyamkülönbségből, részben a csatlakozási megállapodásban rögzített évenkénti automatikus támogatásbővülésből adódik majd.
A VM a természeti csapások miatt még korábban kezdeményezte az Európai Bizottságnál (EB), hogy az idei terület alapú támogatások kifizetésének egy részét előbbre hozhassa. Feldman Zsolt szerint a tárca most az EB jóváhagyását várja, hogy az előlegfizetést megkezdhesse. Ehhez a szükséges pénzeszközök rendelkezésre állnak – fogalmazott.
A minisztérium novemberre fejezi be a kifizető ügynökségként működő MVH működésének átvilágítását – közölte a helyettes államtitkár. Hozzátette: az év végére elkészül az agrár- és vidékfejlesztési forrásokat közvetítő ÚMVP félidős jelentése is. A tárca az átvilágítás és a jelentés figyelembe vételével határozza majd meg a program új prioritásait, de az 1340 milliárd forintos hétéves támogatási keret jelentős részét az előző kormány már lekötötte – szögezte le Feldman Zsolt.
f: Agromonitor.hu,2010. szeptember 10. péntek, 10:55

Nincsenek megjegyzések: