Oldalak

2010. szeptember 8., szerda

Számla elvesztése...

Mit kér az APEH, ha nincs meg a számla?

Bárkivel megeshet, hogy elveszti, elkeveri egy költözés közben a számlatömbjét, esetleg ellopják az táskájával együtt. Mi ilyenkor a teendő?

„Elhagytam a számlatömböm, s könyvelőm javaslatára erről egy levélben értesítettem az adóhatóságot, megjelölve a számlatömb sorszámát, de nem tudom, van-e egyéb tennivalóm” – írta az Adózóna egyik olvasója.

A számlatömb elvesztését nem köteles bejelenteni a tulajdonos az adóhatóságnál – tudatta az Adózónával az APEH, ugyanakkor célszerű az elvesztés tényét - az esetleges visszaélések elkerülése érdekében - közzététetni, például a Pénzügyi Közlönyben. Az érvénytelenítendő számlatömb esetében fel kell tüntetni tulajdonosának nevét, székhelyét, valamint sorszámát (tól-ig) és az érvénytelenítés napját. Az érvénytelenítés bizonyítékát (pl. a megjelent közlönyt) az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

Amennyiben az elveszett számlatömb már tartalmazott kitöltött számlát, akkor a bizonylatmegőrzési kötelezettségét az adózó úgy tudja teljesíteni, ha a számla hiteles másolatát kéri a vevőjétől, vagyis a számla befogadójától.
(f:hvg.hu, 2010.09.08)

Nincsenek megjegyzések: