Oldalak

2010. szeptember 9., csütörtök

Támogatás az Unióban...

Állami támogatások az uniós országokban

Az unión belül az egységes belső piac verseny-nyomást gyakorol a vállalkozásokra, így a tagállamokban is megnő a késztetés a nemzeti ipar védelmére. Ez azonban olyan nem kívánatos támogatási versenyt indítana el, amely aránytalanul torzítaná az egységes belső piac fejlődését, adott esetben éppen a gazdagabb tagállamok javára - fejtették ki az előadók a Réczicza White & Case LLP ügyvédi iroda keddi konferenciáján.
A versenyjogi tanácskozásról az ügyvédi iroda által készített összefoglaló kiemeli, hogy bár az EU generálisan tiltja az állami támogatást, de a mezőgazdaságban és a közlekedésben az mégis megengedi az uniós versenyjog.
A közlemény szerint mára kialakult az a szabályrendszer, amely kordában tartja az állami támogatásokat. Ilyen támogatásnak minősül az, amikor az állami beavatkozás előnyt biztosít a piaci szereplő számára, a támogatás tagállami forrásból származik, a kedvezményezett pedig meghatározott vállalkozás vagy iparág.
Az előny alatt olyan kedvezményt kell érteni, amelyhez rendes versenypiaci körülmények között a vállalkozás nem jutott volna hozzá. Az állami forrás nem csak a központi állami szervek által adott, hanem az önkormányzati, valamint állami vállalati támogatást is jelenti.
Sajátos kivétel az állami támogatások fogalma alól a közszolgáltatóknak nyújtott támogatás. Ha teljesül ugyanis az Európai Bíróság által az Altmark ügyben kifejtett négy kritérium, akkor nem lehet előnyről szó, még ha a vállalkozás részben állami pénzekből is gazdálkodik. Nincs szó tehát előnyről akkor, ha a támogatott közszolgáltató, az ellenérték előre meghatározott, nem haladja meg a költségeket, és csak olyan költségek kerülnek elszámolásra, amelyek egy jól szervezett cégnél felmerülnek.
A támogatás akkor tiltott, ha az torzítja a versenyt és befolyásolja a tagállamok közötti kereskedelmet. Ugyanakkor megengedett a támogatás, ha azt a Bizottság vagy a Tanács engedélyezte, közszolgáltatás kompenzálására szolgál, illetve a támogatott a mezőgazdaságban vagy a közlekedésben tevékenykedik.
(MTI)farmit.hu | 2010.09.09

Nincsenek megjegyzések: