Oldalak

2010. szeptember 8., szerda

Teret a Vidéknek!

Teret a Vidéknek! - Fesztivál a hagyományőrzés jegyében PDF Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 08. szerda, 

A Vidékfejlesztési Minisztérium mint az ÚMVP Irányító Hatósága, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), a Mecsekvidék Leader Egyesület és a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás 2010. szeptember 10-12. között vendégül látja Pécsett a magyar vidék gazdáit, borászait, kézműveseit és hagyományőrzőit.

Szeptember második hétvégéjén, a Teret a Vidéknek! fesztivál keretében Európa Kulturális Fővárosának egyik legszebb terén felépül egy falu, melynek utcái hagyományos szokásokat, ma is űzött tevékenységeket és kézzelfogható termékeket, ízlelhető ételeket vonultatnak fel. A Kézművesek utcájában a népművészek öröksége, az Ízek utcájában a vidéki konyha, a Mesterségek terén a nagyipar előtti foglalkozások elevenednek meg. A Borvidékek utcájában a Dél-Dunántúl öt nevezetes borvidéke mellett hazánk más tájainak borászai is képviseltetik magukat. Az Ökopiacon egészséges, helyi biotermékek vásárlására nyílik lehetőség a rendezvény második napján. Magyarország régióit ismerhetjük meg a Hungarikum Faluban, melynek központjában egy harangláb áll. A fesztivál beharangozójaként az Árkád Bevásárlóközpontban egy néprajzi kiállítás tekinthető meg szeptember 6-12. között „Népművészet egykor és ma” – címmel.

Szeptember 10-én a fesztivál első eseménye a Baranya Megyei Önkormányzat dísztermében 10.00 és 14.00 óra között az „Így csináljuk a mi vidékünkön” című nemzetközi műhelykonferencia lesz. Társrendezője a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, amelynek egyik legfontosabb feladata a hazai és a nemzetközi „jó gyakorlatok” bemutatása, elterjesztése.

A műhelykonferencia házigazdája Dr. Hargitai János országgyűlési képviselő, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlési elnöke, a nyitó előadást V.Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartja.

Az MNVH által felkért előadók között szerepel horvát LEADER akciócsoport-vezető, valamint a szlovéniai Goricából egy vidéki energiapotenciált mozgósító projekt bemutatása, míg Ausztriából egy határmenti borászati fejlesztés ügyeit ismerhetjük meg. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott hazai mintaprojektek előadói egy sikeres vidéki örökségvédelem eredményeiről, egy pékműhely és egy tökmagolaj-előállító kisüzem fejlődéséről, valamint a fiatal gazdáknak az ökológiai gazdálkodás nyújtotta lehetőségeiről szólnak.

A mintegy 200 fős résztvevői kört az ország minden részéből visszajelentkezett agrártermelők, agrár-vidékfejlesztési szaktanácsadók, LEADER helyi akciócsoportok képviselői, vállalkozások és civil szervezetek, valamint helyi önkormányzatok képviselői alkotják.
A konferencia résztvevői közösen mennek a Kossuth térre, a fesztivál program 15 órai ünnepélyes megnyitására.

A programokról további információkat itt olvashatnak.
Forrás: vm.gov.hu, umvp.eu

Nincsenek megjegyzések: