Oldalak

2010. szeptember 2., csütörtök

Üzleti kapcsolat...

APEH- és bírósági végrehajtás: hol nézzünk utána?

Üzleti kapcsolat létesítése előtt nem elég az adott cég pénzügyi adatait megvizsgálni, célszerű azt is megnézni, milyen APEH-eljárások vannak folyamatban a cég ellen.

Mielőtt szerződést kötnénk egy céggel, nem ért, ha átnézzük az APEH adószám-felfüggesztési és -törlési határozatai közül vonatkozik-e bármelyik a velünk kapcsolatban álló társaságra, van-e adótartozása, lezáratlan büntetőjogi eseménye, illetve van-e ellene folyamatban lévő bírósági végrehajtás vagy kapott-e munkaügyi bírságot, A múlt évben összesen 422 996 ilyen jellegű, úgynevezett negatív eseményt regisztráltak a különböző hatóságok, ezek összesen 252 008 céget érintettek

Az aktuális APEH-végrehajtásokról az APEH oldalán is lehet tájékozódni, de alapos partnervizsgálat esetén az is érdekes lehet, hogy a múltban milyen negatív események történtek. Elévülési időn belül a céginformációs adatbázisok tartalmazzák a korábbi negatív eseményeket is, az APEH oldala azonban már nem. Intő jel lehet egy céggel való üzleti kapcsolat kialakításakor, ha a cég nem tudja adókötelezettségeit teljesíteni.

Amikor már bírósági végrehajtásra kerül sor, állami kényszer is közbejátszik, hogy az adós teljesítse fizetési kötelezettségeit. Itt különösen érdemes „résen lenni”, mert a bírósági végrehajtás gyakran torkollhat fizetésképtelenségi eljárásba, felszámolásba, amikor a követelések már csak nagyon csekély eséllyel hajthatók be.
(f.hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések: