Oldalak

2010. november 17., szerda

Átszervezi a kormány az agrárium kifizetőhelyeit

Gyorsítaná a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal (MVH) által lefolytatott eljárásokat a vidékfejlesztési miniszter, megteremtve a támogatások mielőbbi kifizetéséhez szükséges jogi feltételeket. A támogatási rendszer mellett felülvizsgálják és átalakítják az agrárkamarai rendszert.
Fazekas Sándor hétfőn törvényjavaslatot terjesztett be, amely alapján módosítanák a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint a halászati támogatásokhoz és az egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló, még 2007-ben hozott törvényt.

A bevezetendő módosítások - rendelkezésre álló tárgyi, személyi és egyéb feltételek - keretei között tovább csökkentik a gazdálkodók adminisztrációs terheit, és a lehetőségek határain belül gyorsítják az eljárásokat. A javaslatban foglaltak végrehajtásáért elsősorban az MVH felel majd - tartalmazza a törvényjavaslat.

A jogi eszközöket a jogalkotó úgy alakította ki, hogy összhangban legyenek az MVH-nál rendelkezésre álló tárgyi, személyi és egyéb feltételekkel, egyben harmonizáljanak azokkal az akkreditációs kritériumokkal is, amelyeket az MVH-val mint kifizető ügynökséggel szemben támasztanak - tartalmazza az indoklás.

A törvénymódosításban szereplő javaslatok összeállítását megelőzően a miniszter megvizsgálta az MVH eljárásait érintő eljárási rend átfogó módosításának lehetőségét is. A részletes hatásvizsgálat alapján jutott a vidékfejlesztési tárca vezetője arra a következtetésre, hogy az eljárási rend átfogó módosításához előzetesen meg kell várni az unió közösségi jogszabályainak alapján kötelezően elvégzendő, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) végrehajtásáról szóló értékelést. Emellett figyelemmel kell lenni még a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó közös agrárpolitikai (KAP) reform alapvető irányaira, várható intézkedéseire is.

Csak ezek ismeretében lehet majd javaslatot tenni mind az intézményi, mind pedig az eljárásrend szükséges változtatására. A törvényjavaslat összhangban van az Új Magyarország Vidékfejlesztési program (2007-2013) céljaival és intézkedéseivel - fogalmaznak az indoklásban.
(f: vállalkozói negyed)

Nincsenek megjegyzések: