Oldalak

2010. november 3., szerda

Csökkenő állatállomány...

Kevesebb a haszonállat Észak-Magyarországon

Az idei Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) előzetes adatai alapján az elmúlt fél év során a főbb haszonállatok közül a szarvasmarhák, a sertések és a juhok száma csökkent, de a baromfifélék létszáma is csak a szezonalitás okán gyarapodott.
A szarvasmarhák száma országszerte június 1-jén 685 ezer volt, egy év alatt 18 ezerrel lett kevesebb. A csökkenés harmada régiónkból származott, hiszen 66 ezer helyett már csupán hatvanezer marhát tartottak az itteni gazdálkodók. A fogyás főként a tejelő tehénállományt érintette.
A sertések száma az elmúlt hat hónap alatt hat százalékkal csökkent
A sertések száma az elmúlt hat hónap alatt hat százalékkal csökkent, június 1-jén nem érte el a 3,1 milliót. Az állomány nagysága az egy évvel korábbinál 129 ezerrel, 4 százalékkal kisebb volt. Régiónkban is jelentősen kevesebb már a sertés: a tavaly nyári 182 ezres létszám 170 ezerre apadt. Háttérbe szorul a háztáji és az egyéni tartás.
Tyúkféléből 38,2 millió volt júniusban, 349 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Észak-Magyarországon 3,7 millió helyett csupán 2,9 millió szárnyast tartottak, erősen esett a tojóállomány. A juhnyájak létszáma 109 ezer helyett már csak 83 ezer volt idén nyár elején a régióban, országosan pedig 1,3 helyett egymillió. HEOL, agroline.hu | 2010.11.03

Nincsenek megjegyzések: