Oldalak

2010. november 17., szerda

Földmoratórium?!...


Földmoratórium: Kinek jó a hosszabbítás?
somogytv.hu | 2010.11.16

Felemás hatása lenne a földmoratórium meghosszabbításának – vélik elemzők. Egyrészt több, mint 2 millió hazai földtulajdonos jól járna, viszont a közel 200 ezer mezőgazdasági termelő negatív hozadékkal számolhatna.
2011. május 1-én jár le a külföldiek földvásárlását tiltó hét éves moratórium, mely az Unióhoz való csatlakozással lépett életbe. Meghosszabbítását ősszel kezdeményezte a kormány, további 3 évre, azaz 2014. május elsejéig.
A kormány szándékai ellenére, továbbra is kérdéses a földmoratórium meghosszabbítása, ugyanis elemzők szerint, ahhoz mind a 27 EU tagország beleegyezése szükséges lenne.
Ángyán József államtitkár már többször kijelentette korábban, hogy a kormány eltökélt szándéka, hogy a termőföldek nemzeti hatáskörben és a gazdálkodó családoknál maradjanak.
Hozzáértők úgy vélik, a tiltás fenntartása nem lenne minden földpiaci szereplőnek kedvező. A több, mint 2 millió hazai földtulajdonos számára a moratórium megszűnése lenne kedvező.
Az ő ingatlanjaik értéke ugyanis ötszörösére nőne, amely jelentős változás. Hiszen jelenleg hazánkban a termőföld átlagos hektáronkénti ára 7-800 ezer forint, amely a mostani adatok szerint az Uniós átlag ötöde.
Ráadásul a tulajdonosok hosszú távon az eladásban érdekeltek, mivel elaprózottak a területeik, ezeket pedig önállóan nem éri meg művelni. Sőt, nagy részük azt sem tudja, hol van a földje.
Az agrártermelők számára a tilalom meghosszabbítása lenne jó, ugyanis így még lenne 3 évük arra, hogy nyomott áron bővítsék területeiket. Ám ennek reális esélye igencsak gyenge lábakon áll, mivel a gazdák az elmúlt években szükséges komoly tartalékot nem tudtak felhalmozni. Ennek a piaci és időjárási viszonyok az okai, de elemzők szerint a jövőben sem várható javulás.
A moratórium támogatói úgy vélik, a feloldás után sem válna jó árral kecsegtető külföldi földvásárlók martalékává a magyar föld. Ugyanis bizonyos infrastrukturális és piaci feltételek korlátozott mozgásteret hagynának a vásárlóknak. Eleve az egy nehezítő tényező, hogy a földek nagy része osztatlan közös tulajdonban van, illetve kis darabok nagy táblákban kiméretlenül „hevernek".
Sok idő azonban már nincs, ezért mihamarabb cselekedni kellene. Egy olyan szabályozás kidolgozása lenne kívánatos, mely a magyar piaci szereplők érdekeinek szem előtt tartása mellett tenné lehetővé a külföldiek földvásárlását.
Hiszen sokan a földben látják a megoldást anyagi gondjaikra. Egyrészt a kicsi és nehezen megművelhető földeket jó áron szívesen értékesítenék, másrészről van aki földbe fektet. Mivel az elmúlt évek gazdasági változásai miatt mostanra a legmegbízhatóbb lehetőség a termőföld. De a moratórium „okos feloldása" mellett szól az is, hogy a külföldi tőkével, pótolni lehetne az innovációhoz hiányzó forrásokat.
(f: mak.hu)

Nincsenek megjegyzések: