Oldalak

2010. november 3., szerda

Műtrágya-piac...

Tovább drágulhat a műtrágya

Tovább emelkedhet a nitrogénműtrágyák készítésére használt karbamid ára, amennyiben Kína kiterjeszti exportkorlátozását erre a termékre is – állítják a Credit Suisse elemzői.

A karbamid ára június óta másfélszeresére emelkedett, de a rally várhatóan folytatódni fog. A bank elemzői szerint ugyanis még ezen a héten bejelentheti a kínai kormány egyes exporttermékek különadóztatását, mellyel a hazai kínálat biztosítása cél.

Az elmúlt két évben az exportra kivetett magasabb vám időszaka február elsejével kezdődött, és egészen június végéig tartott, továbbá szeptember közepétől, október közepéig tartott a másik perdiódus. Idén azonban már akár november közepétől elkezdődhet az exportkorlátozási időszak, melynek következtében 2011 első negyedévében akár 10-15 százalékkal is csökkenhet a karbamid exportja, akut hiányt okozva a tavaszi vetési időszakra – állítják a Credit Suisse szakértői.

A hírek hallatán, pénteken tovább drágult a karbamid: Ukrajnában 12 dollárral, tonnánként 360 dollárra emelkedett az árak, a Mexikói-öbölben pedig mára 370 dollárt is elérte az árszínvonal.

Kína várható exportkorlátozását megelőzően a nitrogén gyártók számára már korlátokat vezetett be a kormány, elsősorban az országra vonatkozó környezetvédelmi előírások betartása, valamint energia megtakarítás érdekében.

A legfontosabb műtrágyaféléket ugyanis, így a karbamidot is közvetlenül földgázból állítják elő, vagyis a termelési költség az olaj és földgáz árakkal konvergál. Az idei korábban bevezetésre kerülő exportkorlátozás miatt várhatóan a nem tudnak majd a gyártók kellő mennyiségű karbamid készletet felhalmozni.
f:agrarszektor.hu

Nincsenek megjegyzések: