Oldalak

2010. november 12., péntek

Szakképzési hozzájárulás aktualítások

A szakképzési hozzájárulás azon alanyai, akik/amelyek nem minősülnek naptári évtől eltérő üzleti évűnek, és e kötelezettségüket az APEH felé teljesítik, a szakképzési hozzájárulás 2010. év első félévére vonatkozó előleg-kötelezettségüket 2010. július 20-áig kell a 1001. számú „BEVALLÁS az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben havi, évközi (negyedéves), éves bevallás benyújtására kötelezett adózók részére” című nyomtatványon bevallani.

A szakképzési hozzájárulás alapja a társadalombiztosítási járulék alapja, mértéke 1,5 százalék.
Az első félévre előleget kell fizetni, ennek mértéke a tárgyfélévi bruttó kötelezettség, azonban a törvényben szereplő kötelezettségcsökkentő tételek az előleg megállapítása során időarányosan figyelembe vehetők.

A kötelezettségcsökkentő tételek figyelembe vételének fontos feltétele, hogy kifizetésük a tárgyfélév utolsó naptári napjáig megtörténjen! Ez azt jelenti, hogy a naptári évtől eltérő üzleti évűnek nem számító hozzájárulásra kötelezettnek a kötelezettségcsökkentő tételek kifizetéséről (átutalásáról) 2010. június 30-áig kell gondoskodnia, ez egyaránt vonatkozik a számviteli törvény hatálya alá tartozókra és a személyi jövedelem adóról szól törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra is.

Kötelezettségcsökkentésként két lehetőség merül fel. Az egyik, hogy a kötelezett tárgyévben ún. fejlesztési támogatást utal át a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényben meghatározott fejlesztési támogatásra jogosult részére, a másik a saját dolgozó képzésére fordított összeg figyelembe vétele az előleg megállapítása során. Fejlesztési támogatás nyújtása esetén, amennyiben azt a kötelezett térségi integrált szakképző központ fenntartójának, speciális készségfejlesztő speciális szakiskolának, központi képzőhelynek utalja, a bruttó kötelezettség maximum 60 %-a, felsőoktatási intézmény részére történő utalás esetén 30 %-a számolható el e címen. Saját munkavállaló számára felnőttképzési szerződés, tanulmányi szerződés vagy a tanulmányok folytatására történő munkáltatói kötelezés alapján megszervezett képzés költségeivel, a mikro- és kisvállalkozások esetében a bruttó kötelezettség 60 %-a, egyéb hozzájárulásra kötelezettek esetében 33 százaléka vehető figyelembe kötelezettségcsökkentő tételként. A saját munkavállaló részére történő képzés során figyelembe vehető költségeket és további más, a költségek szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolását lehetővé tevő feltételeket a 15/2009. (VII. 24.) SZMM rendelet tartalmazza.

A kötelezettségcsökkentő tételek kapcsán fontos arra figyelni, hogy a bruttó kötelezettség annak legfeljebb 60 százalékáig csökkenthető, így ha a fejlesztési támogatásra és a saját dolgozó képzésre tekintettel egyaránt keletkezik kötelezettségcsökkentő tétel, ha azok együttes összege meghaladja a bruttó kötelezettség 60 százalékát, abban az esetben is csak a bruttó kötelezettség 60 százaléka vehető csökkentő tételként figyelembe, 40 százaléka bevallandó és befizetendő az adóhatóság részére.

A befizetési kötelezettségnek 2010. július 20-áig az APEH Szakképzési hozzájárulás beszedési számlára történő befizetéssel tudnak eleget tenni.

Az APEH Szakképzési hozzájárulás beszedési számla száma: 10032000-06056061, az adónem kódja: 182.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóalanyok nem a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, hanem az Eva törvény 16/A §-a alapján teljesítik kötelezettségüket. Eszerint évközben negyedévente fizetik meg a szakképzési hozzájárulási kötelezettségüket, bevallani azonban csak egyszer, az eva bevallásukban fogják negyedéves bontásban. Így ezen adóalanyoknak 1001-es bevallást szakképzési hozzájárulás miatt nem kell benyújtaniuk, de más, a bevalláson szereplő kötelezettségüket az evás adóalanyok is ezen a nyomtatványon teljesítik.
Forrás: www.apeh.hu
APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága

Nincsenek megjegyzések: