Oldalak

2010. november 3., szerda

A versenyfeltételek hiánya...

Így nem lehet versenyezni

A tejtermelők több mint egy éve várnak arra, hogy valós intézkedésekkel segítsék a hatalmas összegeket felemésztő környezetvédelmi beruházások hitelkamatai miatt rendkívül nehéz helyzetben lévő ágazatot - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.
A Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmányának (SZOV) ülésén pedig elhangzott, hogy a hazai termelők hiába kapnak kevesebbet az általuk megtermelt tejért, mint a szlovák, lengyel, német gazdák, a boltok polcain az onnan származó UHT tejek mégis jóval olcsóbbak az üzletekben.
– Így nem lehet versenyezni, így nem lehet a hazai fogyasztókat a magyar tej és tejtermékek felé orientálni – mondta Istvánfalvi Miklós, a választmány elnöke.
Az általunk megkérdezett Tolna megyei termelők is úgy érzik, a felvásárlási árak hazánkban a legalacsonyabbak közé tartoznak. Az unió 27 tagállamából 23 országban magasabbak a termelői árak, mint nálunk: míg Magyarországon 25 euró cent volt az augusztusi átlagár, addig az EU 27-ek átlaga 31 euró cent volt literenként.
A termelés folyamatosan csökken, idén szeptemberben a felvásárolt nyerstej mennyisége több mint 20 százalékkal volt kevesebb, mint 2 évvel ezelőtt. A termelés visszaesésével már munkahelyek százai szűntek meg, és tovább folytatódik az ágazat leépülése.
A SZOV elkeserítőnek tartja, hogy az ágazatban eddig igénybe vehető támogatásokat felfüggesztették, és hogy a termelők még november elején sem ismerik az idei évre vonatkozó nemzeti kiegészítő tejtámogatás összegét. Ilyen az elmúlt években soha nem fordult elő. Úgy vélik, megoldást jelenthetne, ha a felfüggesztett támogatási jogcímeket újra kinyitnák, a nemzeti kiegészítő támogatást maximális értéken állapítanák meg. (f: teol.hu, mak)

Nincsenek megjegyzések: