Oldalak

2010. december 8., szerda

Átalakulások illetékmentessége

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 26.§/1/ g) pontja szerint illetékmentes a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kedvezményezett átalakulás keretében történő vagyonszerzés. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés értelmezésre szorul.

Ez a 2010 január 1-től élő szabály némi módosulást jelent az azt megelőző időszak szabályozásához képest, amikor is a gazdasági társaságok átalakulása önmagában illetékmentes volt. Jelenleg tehát illetékmentessége csak a kedvezményezett átalakulásnak van. Minden más esetben a jogutód ingatlanát, gépjárművét és egyéb illetékköteles dolgát, jogát átalakulással megszerző jogutód visszterhes vagyonátruházási illetéket is köteles fizetni.

A kedvezményes átalakulása feltételeit pedig a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 4.§ 23/a./ pontja tartalmazza, a következők szerint:
4.§ 23/a. kedvezményezett átalakulás: az olyan átalakulás (ideértve az egyesülést, a szétválást is), amelyben jogelődként és jogutódként is csak társaság (32/a. pont) vesz részt, ha
a) a jogügylet révén a jogelőd tagja, részvényese a jogutód által az átalakulás keretében újonnan kibocsátott részvényt, üzletrészt, és legfeljebb azok együttes névértéke (névérték hiányában a jegyzett tőke arányában meghatározott értéke) 10 százalékának megfelelő pénzeszközt szerez, valamint
b) szétválás esetén a jogelőd tagjai, részvényesei arányos részesedést szereznek a jogutódokban,
c) az egyszemélyes társaság egyedüli tagjába, részvényesébe olvad be;

Az előbbi a) pont kíván külön értelmezést, illetve magyarra fordítást. Értelmezésünkben az a) pont a következő feltételeket jelenti, amelyek fennállása tehát szükséges az átalakulás illetékmentességének megállapításához:
1. A jogelőd és a jogutód és gazdasági társaság legyen. A „társaság” fogalma alá itt beletartozik a szövetkezet is, a teljes fogalmi kört a Tao. tv. 4.§ 32/a. pontja határozza meg. Ez rendben van.

2. A jogelőd tagja szerezzen részvényt, üzletrészt a jogutódban. Ez is rendben van.

3. A 10%-os pénzeszköz szerzése mint feltétel – már értelmezést igényel. Ha mind tag (részvényes) részt vesz a jogutódban is – akkor nem beszélhetünk „pénzeszköz szerzésről”. Az üzletrész akkor sem lesz pénzeszköz, ha a törzsbetétnek van pénzbeli hozzájárulásban megjelenő összetevője is. Igazából ez a „pénzeszköz” feltétel arra az esetre vonatkozik, ha a tag nem a teljes üzletrészével (részvényével) lép át a jogutód társaságba, hanem azt megosztja és az egyik rész pénzbeli megváltását kéri. Ha ez utóbbi aránya a részesedés 10%-át meghaladja, akkor már nem beszélhetünk kedvezményezett átalakulásról.
(f: AdóNet.hu)

Nincsenek megjegyzések: