Oldalak

2010. december 8., szerda

Az új agrárhitel feltételei...

Hivatalossá váltak az új agrárhitel feltételei

Legfeljebb öt éves futamidővel vehető igénybe az idén vis maior esemény fennállását, vagy agrár-kárenyhítő juttatásra való jogosultságát igazoló mezőgazdasági termelő vállalkozás számára. Ez több mint húszezer gazdaságot, illetve egyéni gazdát érinthet. Egy gazdaság 1-50 millió forint közötti hitelösszeghez juthat kedvezményes feltételek között a Magyar Fejlesztési Bank programjához csatlakozó különféle pénzintézeteknél – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Magyar Agrárkamara közleményében.

Megjelent az MFB hivatalos közleménye a vis maior forgóeszköz hitelprogramról. A kormány az Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram keretében 6 milliárd forint összegig biztosít a költségvetésből kedvezményes hitelforrást a nehéz helyzetbe került mezőgazdasági termelők számára.

A programban azok a mezőgazdasági termelő vállalkozások vehetnek részt, akik elháríthatatlan külső okok árvíz, belvíz, viharpusztítás, vagy egyéb katasztrófa miatti külső ok fennállását igazolni tudják, vagy agrárkár-enyhítő eljárásban vettek részt és a juttatásra vonatkozóan jogosultsággal rendelkeznek, és ezt igazolják.

A katasztrófa, vagy elemi kárt szenvedett mezőgazdasági termelők hitelfelvételéhez szükséges igazolásokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok állítják ki.

A hitel összege a vis maior vagy agrárkár-enyhítéssel kapcsolatos bejelentéssel érintett szántó és legelő után legfeljebb 200 000 forint hektáronként, ültetvény után legfeljebb 500 000 forint hektáronként, egy állategység után legfeljebb 200 000 forint. A feltételek között azonban fontos szempont, hogy a hitel összege egyik esetben sem lehet kevesebb, mint 1 millió forint és nem haladhatja meg az 50 millió forintot! – figyelmeztet a köztestület.

A hitelt nem az MFB, hanem a vele szerződést kötő kereskedelmi bankoktól lehet majd felvenni. A finanszírozó hitelintézet a késedelmi kamaton és az alábbi díjakon kívül más költséget, díjat nem számíthat fel a maga részére. Így a kamat 3 havi EURIBOR + 2,5 %/év MFB-kamatfelár + legfeljebb 2,5 % a hitelintézetek részéről alkalmazható kamatfelár. A kezelési költség legfeljebb egyszeri 1 %, amely az első folyósításkor kerül felszámításra, a hitel teljes összege után. Előtörlesztési díj, rendelkezésre tartási jutalék nem lehet, míg a hitelszerződés módosításánál az adott kereskedelmi bank, pénzintézet aktuális szabályozása alkalmazható.

S hogy mikortól vehető mindez igénybe? Az attól függ, hogy a konstrukcióhoz mikor és melyik bank csatlakozik, azaz köt szerződést az MFB-vel. Arról, hogy mely pénzintézetek vesznek részt a programban, arról az MFB internetes honlapján ad felvilágosítást, ahogy a konstrukció további részleteiről is: https://www.mfb.hu/tevekenyseg/hitelprogramok/vallalkozasok/13097-f69a)
(forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2010. december 7.Gyürky László)

Nincsenek megjegyzések: