Oldalak

2010. december 9., csütörtök

Belvíz...

Belvíz: a nagyja még házra van?
hirextra.hu | 2010.12.08

Horribilis összegbe kerül a védekezés a belvízzel elöntött területeken, az előrejelzések azonban ismét csapadékot ígérnek. A Vidékfejlesztési Minisztériumot kérdeztük a kialakult helyzetről.
A múlt heti húsz-negyven milliméternyi esőzés hatására jelentősen megnőtt a belvízzel borított területek nagysága. A szakemberek a belvíz elleni védekezést folytató területeket 249 200 hektárra becsülik, amelyből 136 200 hektár az ember által művelt terület. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet. A pontos meghatározást az északi területek hótakarója, valamint a déli területek bejárhatatlansága nehezíti meg.
Ez év tavaszán, majd május-júniusban lehullott szokatlanul nagy mennyiségű csapadék miatt az ország nagyobb részén vízzel telitett a talaj, az utóbbi napokban lehullott csapadék már eléri a havi átlag mennyiséget. Hazánk folyóinak vízgyűjtő területén is az átlagot meghaladó mennyiségű csapadék hullott, ami szintén megnehezíti a védekezési munkálatokat.
2010. december 5-én 167 szivattyútelep 29,5 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba, valamint közel ezer fő vett részt a védekezésben.

Nincsenek megjegyzések: