Oldalak

2010. december 8., szerda

Kínai műtrágya export...

agrarszektor.hu   |   2010.12.07
A nitrogénműtrágyák készítésére használt karbamid egyik legnagyobb exportőre, Kína két éven belül akár importőrré is válhat az egyre emelkedő energiaárak miatt.
Kína múlt héten tovább szigorította a karbamid exportra vonatkozó szabályokat, és júliustól-októberig terjedő időszakra szűkítette a 110 százalékos vámtól mentes kiviteli időszakot, amennyiben a tápanyag ára tonnánként meghaladja a 2100 jüant – olvasható az UBS elemzésében.
A bankház szerint azonban ez még csak a kezdet, mivel Kína egyre óvatosabb az olyan termékek exportját illetően, melyek különösen energiaigényesek, éppen ezért már nem is számolnak jelentős mennyiségű karbamid alapú műtrágyával a távol keleti országból. Emellett a foszfát kivitelében is csökkenésre számítanak az elemzők.
A karbamid előállítása igen energiaigényes, Kína pedig elsősorban kőszenet használ gyártása során, melynek ára 20 százalékkal, tonnánként 820 jüanra emelkedett, így az ország az állami tulajdonú bányák esetében 2011-ig befagyasztotta az árakat.
A UBS elemzői ezért azt jósolják, hogy Kína 2012-ben már nettó karbamid-importőr lesz, ami óriási fordulatot jelent ahhoz képest, hogy az elmúlt 3 évben a legnagyobb exportőrök közé tartozott, a világ termelési kapacitásának 44 százalékát reprezentálva.
Ennek megfelelően a bankház 5-15 százalékos áremelkedést prognosztizál a 2011-13 közötti időszakra.

Nincsenek megjegyzések: