Oldalak

2010. december 17., péntek

Növelni kell a sertéságazat hatákonyságát...

Növelni kell a sertéságazat hatákonyságát az új VHT-elnök szerint
2010. december 14.

Növelni kell a sertéstenyésztés hatékonyságát, mivel nálunk átlagosan évi 18-20 malac jut egy kocára, szemben a 26-28-ra tehető nyugat-európai szinttel - mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke. Szerinte a hatékonyságjavulás az egyik fontos feltétele annak, hogy a mostani 3 millió körüli hazai sertésszám érdemben növelhető legyen.

Németh Antal az MTI szerint fontos kritériumnak nevezte azt is, hogy a tenyésztők a mostaninál könnyebb feltétek mellett juthassanak hitelhez. Úgy vélte, az ágazat megújításához, fejlesztéséhez minimum több tízmilliárd forintra lenne szükség.
A szakmaközi szervezet és terméktanács munkáját is meg kívánják újítani – jelentette ki Németh Antal, akit a közelmúltban választottak meg a szervezet élére. Egyrészt a tenyésztőket naprakész információkkal szeretnék ellátni – ennek érdekében szakmai fórumokat szerveznek és tematikus kiadványokat jelentetnek meg – , másrészt az érdekképviseleti tevékenységet szeretnék új alapokra helyezni a hatékonyság jegyében.
Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta: szeretnék elérni, hogy a belföldi piacon érezhetően emelkedjen – a jelenleg 60 százalékra becsült – belföldi hús és húskészítmény eladási arány. Ehhez csökkenteni kell az ágazatban a mintegy 30 százalékra becsült feketegazdaság arányát. Emellett az első adandó alkalommal csökkenteni kellene az élelmiszerek áfáját más uniós országok átlag szintjére, azaz 25-ről 9-10 százalékra – tette hozzá. (f: Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: