Oldalak

2010. december 8., szerda

A terményszárításban alkalmazott technológiai eljárások...

A terményszárítás egy komplex technológiai folyamatot jelent a mezőgazdaságban. A szárítók működési elve, a terményen átfúvott szárítóközeg, amely lehet levegő vagy levegő és füstgázkeverék, átveszi a takarmány víztartalmának meghatározott hányadát, és azt a környezetének adja át.

A szárítók szárítóközege rendszerint a levegő, amelynek hőmérsékletétől függően az alábbi szárítási módokat különböztetjük meg:
- forró levegős
- meleg levegős
- előmelegített levegős
- hideg levegős

A forrólevegős eljárást általában szálas komponensek esetében használják.
A vetőmagnak a csírázás képessége, a kenyérgabona termékek minőségének megóvása céljából a szárítólevegő hőmérsékletét 60-70 C-fok alatt tartják és az úgynevezett meleg-levegős szárítási módot alkalmazzák.
Az előmelegített levegős szárítás során pl. lucerna széna, a környezeti levegő hőmérsékletét legfeljebb 5-10 Celsius-fokkal növelik meg.
A hideg-levegős szárítási módon a környezeti levegővel végzett szárítást értjük.

A szárítók üzem mód alapján lehetnek:
- folyamatos
- szakaszos üzemű szárítók

A szárítóberendezés konstrukció kialakítása lehet:
- forgódobos
- szekrényes
- torony
- siló rendszerű.

Nincsenek megjegyzések: