Oldalak

2012. január 31., kedd

 
A teljes uniós tojáspiacot zavarhatja meg az elvárt tyúkketreccsere. Sokan mondják vissza a magas beruházási költségek miatt az "ipart", emiatt akár 50 forintig is elszaladhat az év második felében a tojás ára.

Aki visszatérítést kér, nem adózhat söralátéten

A munkáltatóknak legkésőbb holnap kell kiadniuk az szja bevallás kitöltéséhez szükséges igazolást, és sokak postaládájában megjelentek már az adóbevallási egységcsomagok. Sajnos idén sem lesz egyszerű az adózó dolga, annak ellenére, hogy már söralátéten, vagyis egy adónyilatkozat kitöltésével is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Mivel az összes jövedelem meghatározásában jelentős változások történtek, bonyolultabb a számítás még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint is.

Szakkönyv ajánló...

Az ökológia az élőlények és környezetük kölcsönhatásait az egyedek, a populáció (azonos fajhoz tartozó, azonos biotópon egy időben élő, szaporodási közösséget alkotó egyedek összessége), az életközösség és a bioszféra (a földi élet színtere) szintjén tanulmányozza.

Az ökológia fogalma ma már több mint 100 éves múltra tekint vissza, de széleskörű elterjedésére csak az utóbbi egy-két évtizedben került sor. Ehhez természetesen szükség volt arra az aggasztó mértékű környezetszennyezésre és természetkárosításra, amelyek a közelmúltban egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak.

Ízelítőül néhány szakkönyv címe, amelyek segítséget nyújtanak a részletek megismeréséhez:

Radics László: Ökológiai gazdálkodás I
Radics László: Ökológiai gazdálkodás II.
Paszternák Ferenc: Biozöldségek termesztése
Seléndy Szabolcs: Ökogazdák kézikönyve
Makkai Gergely: Ökológiai gazdálkodás
Dr. Nagy Jenő: Ökológiai gazdálkodás
Dr. Radics László: Ökológiai gazdálkodás - CD melléklettel
Uwe Hofmann - Paulin Köpfer - Arndt Werner: Ökológiai szőlőtermesztés
Rasztik Viktória: Az ökokertek növényvédelme
Budai Csaba: Biológiai növényvédelem hajtató kertészeknek

A munkáltató kártérítési felelősségéről

Az Mt. 174. §-a kategorikusan megállapítja, hogy a munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékében felel.

Példaértékű a magyar önfenntartó falu

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály már a rendszerváltás után az önfenntartás útjára lépett: mindent maga termel és maga állít elő. A nyolcszáz lelkes falu a Start munkaprogram mintatelepülése lett.

Csaknem 1,5 millió tonnával több gabona termett tavaly

A múlt évben a gabonafélék termésmennyisége 1 millió 493 ezer tonnával több volt az előző évinél, így összesen  13,8 millió tonna gabona termett.  Búzából 10,3 százalékkal, kukoricából 15,8 százalékkal több termést takarítottak be, mint egy évvel korábban. Búzából 4,1 millió, kukoricából 8,1 millió tonna termett.

Összeírhatják a gyümölcsösöket


Összeírják a gyümölcsösöket Magyarországon az idén, amennyiben az Országgyűlés elfogadja A gyümölcsös ültetvények, valamint a gyümölcsültetvény méretet el nem érő, gyümölcsfával betelepített területek összeírásáról szóló 2006-os ide vonatkozó törvény módosítását.

GMO mentes mezőgazdaság: uniós jogot sért az új Alkotmány

Az uniós jogot és a tudomány védelmére vonatkozó passzusokat is sértik az új Alkotmány azon rendelkezései, amelyek genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdaságot írnak elő - állítja a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogi tanulmánya. Az elemzéset teljes terjdedelmében közöljük.

Ez érzékenyen érintheti a termelőket

A napokban várható jelentős lehűlés eltérő mértékben viseli meg a növényi kultúrákat: a repcének árthat a nagy hideg, míg a gyümölcsfák és a búza még elviseli.

Napi: minimális forráscsökkenéssel jár a közös agrárpolitika

A közös agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti időszaka a vártnál kisebb forrásmegvonással járhat Magyarország számára, nagyjából 99 százaléka a jelen programozási időszakra járó összegnek - mondta a Napi Gazdaságnak Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) főigazgatója.

Nem hisznek a gazdák az „Egy koca egy, egy porta” program sikerében

Buktatókat látnak Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szakemberek a kormány „Egy koca, egy porta” programjában – írja az Új Néplap. A vidékfejlesztési tárca ezzel duplázná meg a tízről hárommillió alá visszaesett hazai sertésállományt a következő hat évben.

Egyéni és társas vállalkozók minimális közterhe 2012-ben

Hasonlítsuk össze a főfoglalkozású egyéni- és társas vállalkozók részéről befizetendő havi közterhek minimális összegének alakulását! Ez a számítás az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozókra is érvényes.

Tíz éve nem drágult ennyit a bor

 

Kétszámjegyű áremelésre kényszerültek idén a bortermelők a szőlő felvásárlási árának és termelési költségének emelkedése miatt - mondta Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa az MTI-nek.

2012. január 30., hétfő

Csatlakozz a Vesd Bele Magad! Programhoz - Felhívás általános iskoláknak

A Programra 2012. február 10-ig lehet jelentkezni
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2012-ben újra elindítja a Vesd Bele Magad! Programot. A Program lebonyolítása általános iskolák közreműködésével zajlik. Az iskolák kiválasztásához az AGRYA felhívást tesz közzé.
A Program rövid bemutatása
A Program a 2011. évihez hasonló módon kerül lebonyolításra. Így kisiskolás gyerekek, lehetőség szerint alsó tagozatos gyerekek kapnak vetőmagot, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a terméket a család felhasználja, elfogyassza. A kiválasztott növények (zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, karalábé) a gyerekek számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek és kevéssé igényelnek pl. növényvédelmi ismereteket. A cél a vetőmagosztással az, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül otthon is elő lehet állítani. Ezzel együtt cél, hogy a gyerekek megérezzék például a saját borsó ízét és érzékeljék, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt árunak, mint a boltinak.

Tudta? Érdekes hírek, információk...

Tudta? Érdekes hírek, információk...

Fogyni szeretnél? Akkor a piros tányér a nyerő!

Azok, akik piros színű tányérból esznek, egy felmérés szerint akár 40 százalékkal is kevesebb ételt fogyasztanak. Sőt ez trükk az alkoholos italok esetében is működhet: csak használjunk piros poharat és máris kevesebbet iszunk.

Magánerdőkben is dolgozhatnak közmunkások

Az idén is folytatódik a magánerdős közfoglalkoztatási program, amelynek támogatására február 10-ig lehet kérelmet benyújtani az illetékes munkaügyi központokhoz - közölte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ).

„Egyelőre egyedül vagyunk”

A mezőgazdaságért felelős államtitkár jó esélyt lát arra, hogy 2014-15 helyett 2020-ban szűnjön meg az Európai Unióban a cukorkvóta; Czerván György erről egy  fórumon beszélt a Győr-Moson-Sopron megyei Szilben.

Gazdasági növekedés...

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre

Segíthet-e a vidéken a kormány Darányi Ignác-terve?

A közelmúltban mutatták be a Nemzeti vidékstratégia végrehajtási keret-programjaként a Darányi Ignác-tervet, amely átfogó megoldást kíván adni a vidék problémáira. A szûken vett agráriumon túl az élelmiszer-termelés és vidékfejlesztés kérdéseivel foglalkozó anyag fõ célja a helyben boldogulás elõsegítése.

Egyelőre az olcsó, átlagos borok keresettek

A befektetett munkának, egyedi borainak és az ismertségnek tudja be ifjabb Figula Mihály, hogy tavaly ő lett - megosztva a címet a szekszárdi Bodri Orsolyával - az Év Fiatal Magyar Borásza a közönség voksai alapján.

Fazekas Sándor: kétszeres agrár-foglalkoztatottság, erősödő gazdabizalom

Egy év alatt megkétszereződött a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma a tavaly nyáron bevezetett egyszerűsített foglakoztatási szabályok nyomán – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Szerinte az új hazai agrárpolitikával sikerült erősíteni a gazdálkodók bizalmát.

Az idéntől már exportálják is a phylazonit nevű baktériumtrágyát

Az idén megkezdi a phylazonit baktériumtrágya exportját besztereci gyárából a nyíregyházi Agrova-Bio Kft. - közölte Vajda Péter ügyvezető igazgató. A folyékony termék a talajban a növények számára hozzáférhetővé teszi a levegő nitrogénjét, az ott található foszforvegyületeket, továbbá a szelént, a krómot és más mikroelemeket, valamint javítja a föld szerkezetét, beindítja a humusz újratermelődését, illetve felgyorsítja a növények növekedését és fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Közfoglalkoztatási programok 2012-ben 
Nincsen annál rosszabb, mint mikor egy felnőtt, egészséges szülő úgy ébred, hogy tudja, nincs módja élelmet adni a gyerekeinek – indokolta Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a közfoglalkoztatási programok létrejöttének szükségességét. A Belügyminisztérium 2012. évi közfoglalkoztatási programjait  mutatta be a főtanácsadó.

Tavaszi kalászosok vetőmagkínálata 2012 
|Tavaly a tavaszi búza beszerzése már januárban gondot jelentett a gazdálkodók, illetve a vetőmag-kereskedők számára, mely alapvetően két okra vezethető vissza: Egyrészt a tavaszi kalászosok vetőmag előállítása évről-évre alapvetően szűk keretek között történik, mind vállalkozó szellemű vetőmag-előállítók, mind szaporító területek tekintetében, s ez utóbbiak területnagyságát, terméshozamát is számos esetben lényegesen csökkentette a 2010. évi belvíz a termény előállító területekhez hasonlóan.
Másrészt növelte a hiányhelyzetet a tavaly őszi kedvezőtlen vetési körülmények miatt lényegesen megnövekedett kereslet is, mely számos esetben a hazaihoz képest jóval drágább import vetőmagot is hajlandó volt megfizetni, csak búza legyen és tavasszal vethető.
Fajtainformáció: www.elitmag.hu  

2012. január 29., vasárnap

P I A C T É R...

 „KERES – KÍNÁL ?”

A Gazda Praktikumra szakmai jellegű hírdetések kerülhetnek fel, például növényi-, állati termékek, gépek, szolgáltatások, továbbá álláskeresés stb. A hírdetéshez meg kell adnia a nevét, címét (lakhely/székhely), telefon elérhetőségét és a hírdetési szöveget 3-4 sorban, olvasható formában. Közölnie kell, hogy a hírdetési szövegben a telefonon történő elérhetőség feltüntetésre kerüljön-e?

A "Piactér" aktuális példányának zárása tárgyhó 15-én történik. Ezt követően, a szerkesztés után, elektronikus úton kerül továbbításra, az adott hónap második felében. A Hírlevelet a megyében elküldöm a MGSzH, a falugazdász alközpontok, az MVH, az Agrárkamara és a kamarai tanácsadók címére, valamint partner gazdaságok és általam ismert -e-mail címmel rendelkező- megyei cégek részére.
Országosan az egyes megyékben működő falugazdász körzet-központok, kamarák, és a tanácsadói hálózat részére küldöm el. Tehát célirányosan olyan személyek és szervek felé, akik az információt továbbítani és hasznosítani tudják a munkájuk során.
A hirdetés díja 4 soros hirdetésnél egy alkalommal 3000 Ft + áfa. Amennyiben ettől hosszabb a hirdetés pl. 8 sor, ekkor 6000 Ft + áfa és így tovább. Ha többszöri hirdetést kér, pl. jan.-febr.-márc., vagyis 3 alkalommal, ekkor a díj 2500 Ft x 3 alkalom = 7500 Ft + áfa.
A hirdetés díja átutalással, pénzesutalványon, vagy készpénzben is teljesíthető. A részletek felől érdeklődjön e-mailben, telefonon, vagy a honlapon keresztül.

Dr. K i s s  István
mezőgazdasági szakértő   
tel./fax: 06/46-783-463
mobil: 06/20-337-1954
e-mail: msziki@gmail.com
honlap: www.farminfo.hu
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám

Készítsünk 3D-s animált feliratokat ingyen, online

 

Ha szükségünk van egy mozgó 3D-s feliratra a weboldalunkon, nem kell feltétlenül szoftvereket telepítenünk ennek...

Állatjóléti támogatások: január 31-én éjfélig postázhatják kérelmeiket a baromfi- és a sertéstartók

Január 31-én éjfélig lehet postázni az elmúlt év negyedik negyedévére vonatkozó baromfi- és sertéságazati állatjóléti támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségeihez. A baromfitermelők összesen 4 milliárd, a sertéstartók 6 milliárd forintot kaphatnak. A hatályos szabályozás szerint a tavalyra járó támogatásokat az idén, „a szükséges forrás biztosítása után” fizetik ki.

2012. évi szaktanácsadási szerződés kötés...

Tisztelt Termelő/Vállalkozó!




A vidékfejlesztési miniszter 91/2011. (X.3) VM. rendelettel módosította az EMVA szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 52/2007. (VI.28) FVM rendeletet.



A módosítás értelmében a jövőben megszűnik a 3 alkalommal köthető szerződéskötési korlát, azaz adott személlyel hosszabb időtartamra, ismétlődő jelleggel köthető szerződés. A hivatkozott módosító rendelet értelmében a szaktanácsadási szolgáltatás igénybe vétele esetén a támogatási összeg egy naptári évre vonatkozó szerződés tekintetében nem haladhatja meg a 700 eurónak megfelelő forint összeget.



Szaktanácsadási szerződés keretében az alábbi szolgáltatások nyújtását vállalom:

  • Gazda Hírlevél – heti gyakoriságú online hírlevél küldése,
  • Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő hírlevele – heti gyakoriságú online hírlevél az Adónet Zrt. közreműködésével,
  • Pályázat- és jogszabály figyelés,
  • Kedvezményes pályázat készítés,
  • Éves monitoring jelentések elkészítése,
  • Szakmai jellegű konzultáció, tanácsadás,
  • Üzleti terv és hitelkérelem készítése,
  • Vállalati stratégiai marketing, hatékonyság vizsgálat.

Amennyiben úgy dönt, hogy a szaktanácsadási szolgáltatást a jövőben  igénybe kívánja venni, a részletek megbeszélése végett kérem szíves  visszajelzését az alábbi elérhetőségeken: T/F: 06/46-340-480, T:06/46/783-463, mobil:20/3371-954, e-mail: dr.kiss.istvan@chello.hu, vagy msziki@gmail.com.

2012. január 28., szombat

Ingyenes Hírlevelek
Megtekinthetőek, elolvashatóak a www.farminfo.hu honlapon.

Gazda Hírek - 2012.01.28.


Heti Sajtószemle 2012.01.23 – 28.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

10 millió forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás az ÚSZT legnépszerűbb pályázatán

Helyzet a közösségi bormarketingbenHelyzet a közösségi bormarketingben

A napraforgó terméshozama...

Ötszázalékos tej termelői áremelés várható – a boltokban is érződik majd a drágulás

Újabb felszólítás: unióellenesek a tyúkketrecek

Európában is egyre kevesebben élnek a mezőgazdaságból

Biztató jel, hogy a gazdák gépeket és földet vásárolnak

Döntött a Kúria, pénzt kapnak a fiatal gazdák

Állami vetőmagszervezetet hozna létre az agrárkormányzat

A budapesti belvárosba költözik a Mangalica Fesztivál – kinőtték a Vajdahunyad Várát

Egy milliárd jut a méhészetekre + Hang

Sertéspiaci fejlesztés: az Aliter-P Kft. kétszázmilliós beruházása Bábolnán

Szabálysértés helyett bűncselekmény lehet az orvvadászat

Mezőgazdasági támogatások - 2012. 3. rész

A kukorica terméshozama

Februárban dönt a kormány a sertésstratégiáról

Kiugróan sok adószámot függesztettek fel

Már csak néhány napjuk maradt

Nehéz helyzet elé néznek a termelők, növelné a szakmai szervezetek szerepét az új KAP

 

Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”


Gyorsabb lesz a gépe: szabadítsa meg az ideiglenes fájloktól

Rengeteg ideiglenes fájl foglalja feleslegesen a helyet számítógépünkben. Ezek le is lassítják a komputert. Szerencsére jó pár alkalmazás található a neten, amelyekkel megszabadulhatunk ezektől az állományoktól.

Szarvasgomba nagyhatalom. Gödöllő lehet a főváros

Nem kisebb babérokra pályázik a Pest megyei település, minthogy főváros legyen. Méghozzá a magyar szarvasgombászaté. Addig is amíg ez bekövetkezik szarvasgomba ünnepet ülnek.

A nyugdíjas fogalmának változása 2012-ben 

A sajátjogú nyugdíjas fogalma jelentősen megváltozott 2012. január elsejétől, így a rokkantnyugdíjasok jelentős köre is kiesik ebből a fogalmi körből, amely fontos változásokat eredményez a vállalkozási tevékenység folytatásában is.

Több tízezer forint egy szelet húsért: az ember, aki szembemegy a válsággal

A világ legjobb sonkája is kapható a budai bevásárlóközpontban nemrég megnyílt húsboltban, ahol kisebb vagyont is el lehet költeni például prémium steakekre. Kíváncsiak lettünk, ki az, aki a válság szelével szembe megy, hogyan s miért csinálja. A fő kérdésre a választ, hogy van-e, s mekkora kereslet a világszínvonalú árakon mért világszínvonalú termékekre, majd a vásárlók adják meg.

A magyar földművelők aranykora - hatalmas profitabilitás

Habár tudjuk, hogy a mezőgazdaságnak négy nagy ellensége van, a tavasz, a nyár, az ősz és a tél, és azt is tudjuk, hogy a gazdáknak mindig van valami sérelmük, hogy kivonuljanak traktorral, kombájnnal az utakra...

Egymillióliter illegális bort foglaltak le Magyarországon

Egymillió liter, illegálisan felhasznált olasz bort találtak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság borászati felügyelői Bács-Kiskun megyében - tájékoztatott pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

2012. január 27., péntek

10 millió forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás az ÚSZT legnépszerűbb pályázatán

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) "Mikrovállalkozások fejlesztése" pályázaton több mint duplájára, 4 millióról 10 millió forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás összege, a támogatás mellé kedvezményesen felvehető hitel elérheti a 20 millió forintot is, és bővült a kedvezményezetti kör - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pénteken a módosítást.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) módosításáról

2011. december 30-án került kihirdetésre a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény, továbbá az ezekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCVII. számú törvény.

A szaksajtó nemcsak attól volt hangos januárban, hogy 2012-től az Agrármarketing Centrum (AMC) helyett a Magyar Turizmus Zrt. látja el a közösségi bormarketing feladatokat, de, az éppen ezt a büdzsét tápláló forgalomba hozatali járulék fizetési kötelezettségének megszűnése is nagy érdeklődésre tartott számot. A borágazat idei változásait Dr. Prónay Bence borjogász, a Borászportál tanácsadója foglalta össze.

Mosonmagyaróváron népszerűsíti a Darányi Ignác tervet a VM

Január 30-án a mosonmagyaróvári Nyugat-magyarországi Egyetem mezőgazdaság- és élelmiszertudományi karán mutatja be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a napokban útjára indított Darányi Ignác tervet. A fórumon a Darányi programot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és a VM államtitkárai ismertetik, illetve tudósok, politikusok, szakmai szervezetek képviselői és helyi gazdák, termelők vitatják meg a programot.

A napraforgó terméshozama...

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre

H í r m i x...

Már egy zöld piramistól is rágyújtanának a dohányosok

Először olvasták ki génekből a születéskor várható élettartamot

Először sikerült kimutatni, hogy a kromoszómák végeinek fiatalkorban mért hossza szorosan összefügg a várható élettartammal. A madarakon végzett vizsgálat eredményeinek egy része az emberre is kivetíthető.


Cipőfűzőbotrányba keveredett egy indiai miniszter

Fűző nélkül hordja cipőjét ezentúl egy indiai szövetségi állam minisztere, így vezekel azért, hogy hagyta egy fiúnak megkötni a cipőjét nyilvánosság előtt.


Plüssállat okozott riadalmat

Két és fél méteres tigrishez riasztották a tűzoltókat a texasi Houstonban telefonálók: az állatot egy elhagyott szálloda tetején fedezték fel.

A pénz boldogít

Kutatók és kormányok keresik a választ arra, hogy mi teszi boldoggá az embereket, pedig egyesek szerint a válasz rendkívül egyszerű: a pénz.

Ötszázalékos tej termelői áremelés várható – a boltokban is érződik majd a drágulás

Tovább drágulhatnak a tejtermékek a következő hónapokban, mert a feldolgozók veszteséges működésének elkerülésére az átadási ár mintegy ötszázalékos emelésére lehet szükség a piacon – írja a Napi Gazdaság. A termelők szerint csak támogatásokkal lehet nyereséges a tevékenység, a feldolgozók számára pedig a költségek korlátozott kiskereskedelmi elismertethetősége miatt nem hozott jó eredményt a tavalyi év.

Jön az államosítás az élelmiszeriparban?

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a "konszolidáció részeként" a stratégiai fontosságú magyar élelmiszer-ipari vállalkozásokat átmenetileg állami irányítás alá veszik.

Újabb felszólítás: unióellenesek a tyúkketrecek

Felszólította az Európai Bizottság Magyarországot és 12 másik tagállamot, hogy tiltsák be a hagyományos tojótyúkketrecek használatát, amelyeket január elseje óta egy uniós irányelv nem engedélyez.

Európában is egyre kevesebben élnek a mezőgazdaságból

Európában és Közép-Ázsiában tovább csökken a mezőgazdaságban dolgozók száma: a 2011-es 50 millió főről 2050-re mintegy 15 millióra apadt az ágazatban foglalkoztatottak száma, a termelés volumene ugyanakkor 2050-re 20 százalékkal növekedhet a 2005-ös szinthez képest – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Fernanda Guerrieri, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője.

A gigantikus söralátétek hetei jönnek

Adónyilatkozat, egyszerűsített adóbevallás, önadózás vagy munkáltatói adómegállapítás – négyféle módon vallhatjuk be a tavalyi jövedelmeink adóját.

Razzia két gyümölcskereskedőnél

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az Andosa Market Kft. és a MORTAK FRUIT Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai.

Egyre több a hazai erdő + Hang

Téved aki azt hiszi, hogy fogynak hazánk erdejei. A magyar erdészeknek köszönhetően egyre nagyobb területeket burjánzik a természet – hangzott el a Lánchíd Rádióban
Ügyvezetői jogviszonyok rendezése 

Az alábbiakban áttekintjük az ügyvezető tag lehetséges jogviszonyait, és a vele járó közteher-fizetési kötelezettségeket. Azzal az esettel itt nem foglalkozunk, amikor a tag az ügyvezetés mellett más munkakört is ellát.

2012. január 26., csütörtök

Biztató jel, hogy a gazdák gépeket és földet vásárolnak

Jelentősen nőtt tavaly a gépberuházás a mezőgazdaságban: az első kilenc hónapban az értékük meghaladta az 51 milliárd forintot, ez 68 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten, a 30. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás megnyitóján.

Döntött a Kúria, pénzt kapnak a fiatal gazdák

Fiat 180-90Elutasította a Kúria a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kérelmét, amelyet a fiatalgazda-támogatások újrapontozásának ügyében tett, és amelyben a felülvizsgálati kérelemmel támadott jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérte. A fiatal gazdák szerint ez azt jelenti, hogy az MVH-nak ki kell fizetnie a fiatal gazdáknak a támogatást.

Magyar világszabadalom indulhat hódító útjára

Egyedülálló szoftvert fejlesztett ki egy magyar nonprofit vállalkozás a szennyvíztisztító telepek hatékonyabb működésének elősegítésére – írja a Magyar Nemzet.

Angyalok, akiktől csóválják a farkukat az ebek

Az állatmenhelyek számos módszerrel próbálkoznak, hogy minél több adományt gyűjtsenek a menhelyen élő állatok számára, etetésük, orvosi ellátásuk ugyanis többmilliós összegekre rúg havonta. Az Emberek az Állatokért Alapítvány néhány hónappal ezelőtt egy új támogatási rendszer kiépítését kezdte meg, ez az úgy nevezett Angyal Egylet.

Állami vetőmagszervezetet hozna létre az agrárkormányzat

Országos szervezetbe tömörítenék a vetőmag ágazat állami szereplőit a nemesítés, a fajtafenntartás és a minősítés rendszerének összehangolása érdekében – jelentette be a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Törökszentmiklós-Szenttamáson. Mindez része volna annak a szerkezeti korszerűsítésnek, ami jelenleg az agráriumban is zajlik, és amelynek célja az ésszerűbb működés megszervezése, az erőforrások hatékonyabb felhasználása, illetve a versenyképesség javítása – mondta a tárca közleménye szerint Fazekas.

A budapesti belvárosba költözik a Mangalica Fesztivál – kinőtték a Vajdahunyad Várát

A városligeti Vajdahunyad Vára szűknek bizonyult a becslések szerint hatvanezer látogatót vonzó Mangalica Fesztiválnak, ezért új helyre, a fővárosi Szabadság térre költözik a gasztronómiai rendezvény. Február 3. és 5. között a fesztivál látogatói megismerkedhetnek a mangalicából készült termékekkel, a különböző tenyésztők portékáival, de egy felállított karámban élőállat-bemutató keretében magával a „főszereplővel” is.

Egy milliárd jut a méhészetekre + Hang

Több mint egy milliárd forint jut ebben az évben a méhészetekre a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében.

10 százalék feletti kamattal csalogatnak a bankok

Egymásra licitálnak a pénzintézetek, a takarékszövetkezetek is felvették a kesztyűt.