Oldalak

2013. augusztus 31., szombat

Linkajánló...


Gazda Hírek - 2013.08.31



Heti Sajtószemle 2013.08.26-31.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő 3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

2013. augusztus 30., péntek

Olaszrizling Október
Eddig 57 borászat és csaknem ugyanennyi borbár, borszaküzlet, étterem és hotel jelezte országszerte csatlakozását az egyik legnépszerűbb hazai fehérszőlő-fajtát népszerűsíteni hivatott Olaszrizling Október programhoz.

GP bejegyzések...

Teendők és feladatok a sertéstenyésztésben

Miniszteri biztos: vissza kell adni a hazai sertéshús presztízsét

húspult.jpgVissza kell adni a hazai sertéshús presztízsét, ezért a következő évek egyik legfontosabb feladata, hogy hatékony tartás és takarmányozási technológiák alkalmazásával, megfelelő állat-egészségügyi feltételeket biztosítva, genetikailag jó minőségű alapanyag kerüljön a feldolgozókhoz.

Természetvédelmi fejlesztések

36 milliárd forint természetvédelmi fejlesztésekre a KEOP-ból

Duna.JPGTöbb mint 36 milliárd forintot tudott felhasználni az ország az unió jelenlegi pénzügyi ciklusában a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében természetvédelmi fejlesztésekre.

Környezettudatos növénytermesztés

A precíziós gazdálkodásról...
A precíziós gazdálkodásról...

A precíziós gazdálkodás, mint a környezettudatos növénytermesztés a jövő agráriumának olyan alapvető feltétele lesz, amelyre fokozatosan készülhetnek már a ma szakemberei is.

2013. augusztus 28., szerda

Finiséhez közeledik a kertészeti géptámogatás

Több, mint 20 milliárd forintnál tart támogatási igény!

MVH logo.JPG12 nappal a jogcím megnyitása után, továbbra is élénk az érdeklődés a kertészeti gépbeszerzésre igénybe vehető támogatások iránt.

Törley borcsalád

Kampánnyal vezeti be borait a Törley
Új almárkát, a Törley borcsaládot dobott piacra a Törley, melynek kommunikációs támogatását Carbon Group végezte. A Törley-borok három fajtával debütáltak, melyek közül mindhárom a cég etyek-budai borvidéken található szőlőterületeiről származik: a chardonnay, a pinot noir rozé és egy félédes muskotály alkotja a palettát.

MK. 138. száma

Kép
  • 311/2013. (VIII. 21.) Korm. rendelet A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 27/2006. (II. 7.) Korm. rendelet módosításáról
Magyar Közlöny 138. szám

A gyenge télállóság elkerülése...

Első lépés a sikeres terméshez a biztonságos áttelelés!

Hazánk szántó területének kb. 40 %-át a nyár végi és őszi vetésű repce és kalászosok foglalják el.Ezen növényeink vetéséhez célszerű időben elvégeznünk a talajmunkákat, a megfelelő magágy elkészítését, amit gyakran hátráltat az utóbbi évek szélsőséges száraz vagy éppen csapadékos időjárása. Az optimális vetési időtől való eltérés ugyanis befolyásolhatja a növényeink csírázási-kelési esélyét, a jó begyökeresedést, aminek következménye a rossz télállóság és ez végső esetben terméscsökkenést eredményez.

Biotermék előállítás

Az ökológiai gazdálkodásról közérthetően

zöldségek.jpgBiotermék előállítás saját gazdaságban – de hogyan? Nem csupán a növénytermesztés és az állattartás világába kalauzolja olvasóit, de az ökológiai gazdává válás pontos lépéseit is bemutatja „Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően” című kötet.

2013. augusztus 27., kedd

Földhasználati bejelentési kötelezettség...

Földhasználat - Bejelentési kötelezettség a jövő hónap végéig

Földhasználati bejelentést kell tenniük szeptember 30-ig azoknak a földhasználóknak, akik 2012. december 31-ig a földrészletek számától függetlenül egy hektár vagy annál kisebb nagyságú termőföld használatát már megkezdték - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel a termőföldről szóló törvény június 30-tól hatályos rendelkezéseire utalva.

Fordítsunk fokozott figyelmet a mustgáz veszélyre!

A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

borospince1.jpgA szüreti időszak közeledtével a katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy a mustgáz veszélyforrás lehet; gondatlanság, figyelmetlenség miatt minden évben több esetben történik országszerte mustgázmérgezés, amely halállal végződhet.

Indul a pálinkafőzési szezon

Idén a szokásosnál egy-másfél héttel korábban kezdődött a pálinkafőzetési szezon

palinka2.jpgJelenleg elsősorban a kajszibarackból és viszonylag ritka faeperből készülnek a párlatok, de hamarosan következik a csúcsüzem, hiszen rekordmennyiségű szilva terem a fákon.

Elmarad az áfacsökkentés...

bevásárló_kp.jpgÁfacsökkentés: az élelmiszerágazat feladta a harcot

Lényegében beszüntette tevékenységét az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentéséért az utóbbi időben kampányoló fórum.

Busa halászat

Balatoni halászat.jpgÚjrakezdték a busa lehalászását a Balatonon

A siófoki halászkikötőből a napokban ismét kifutottak a halászhajók, a nyári szünet után ismét elkezdődik a busa halászata a Balatonon.

Az egészséges táplálkozásért...

Új termékek egészségtudatos fogyasztóknak a húsipari kutatótól

pohár tej.jpgElsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben - mondta Mátyus Imre, a közhasznú nonprofit kft.-ként működő intézmény ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

2013. augusztus 26., hétfő

Föld ügyek - Földhasználati bejelentés

Földhasználat - Bejelentési kötelezettség a jövő hónap végéig
Földhasználati bejelentést kell tenniük szeptember 30-ig azoknak a földhasználóknak, akik 2012. december 31-ig a földrészletek számától függetlenül egy hektár vagy annál kisebb nagyságú termőföld használatát már megkezdték - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel a termőföldről szóló törvény június 30-tól hatályos rendelkezéseire utalva.

Folyik a bodza feldolgozása

bodza fürt.jpgMagyar bodzát eszik Európa

Mintegy háromezer tonna bodzatermést dolgoz fel az Agrana-Juice Magyarország Kft. hajdúsámsoni üzemében az idén, közölte az osztrák tulajdonú cég vásárosnaményi ügyvezető igazgatója pénteken.

Lóvizsga...

Alkalmassági vizsgára küldik a lovakat is

lovas betyár.jpgSzeptembertől változnak a lovas turisztikai szolgáltatások tárgyi és személyi feltételei. A szaktárca a lovak alkalmassági vizsgálatát is előírja.

Szesz lesz a kukoricából

Kukorica aratás 2009/5Tolna megye | Két napja elkezdődött a napraforgó betakarítása Fácánkert határában, sőt a kukoricába is belevágtak már a termelők. Augusztus második felében ilyen jellegű munkára alig akad példa. A júliusban kezdődő aszály megyénkben nagyon megviselte a növényeket. Egyre több gazdálkodó tervezi, hogy a kukoricáját ipari felhasználásra adja el.

Új madárinfluenza törzs

A madárinfluenza újabb vírustörzsét fedezték fel kínai kutatók - Sokkal veszedelmesebb az eddigi változatoknál

mikroszkop_biorex.jpg
A madárinfluenza H7N7-es, a március óta riadalmat okozó H7N9-nél is veszélyesebb törzsét mutatták ki hongkongi kutatók kínai szárnyasokban - adja hírül a South China Morning Post hongkongi napilap. Kutatók szerint e törzs az állatokról az emberre is átterjed.

2013. augusztus 24., szombat

Gazda Hírek - 2013.08.24



Heti Sajtószemle 2013.08.19-24.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

  Veszélyben az almatermés...


Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

GP bejegyzések...

Pályázat - Nébih


A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal pályázatot ír ki hazai és határon túli egyetemisták, főiskolások és fiatal kutatók részére “Az élelmiszerlánc-biztonság jövője” címmel.

A pályázat célja

Fiatal kutatók bevonása az élelmiszerlánc-biztonság fejlesztését megalapozó tudományos műhelymunkába.

2013. augusztus 23., péntek

Linkajánló...

Fontos a tápanyagszükséglet biztosítása

Növények tápanyag szükséglete 1. rész

Milyen makro tápelemekre van szüksége a növényeknek a csírázás folyamán?

Növények tápanyag szükséglete 2. rész

Az N-P-K anyagok felvételi dinamikája, mozgása a talajban

Növények tápanyag szükséglete 4. rész

A repce alap- és starter műtrágya szükségletei

Éljünk a gyakoribb kifizetési lehetőséggel

MVH: Ütemesebb kifizetést tesz lehetővé az új szabályozás!

MVH logo.JPGA Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívja a figyelmet, hogy egyes beruházási támogatásoknál háromhavonta lehet kifizetési kérelmet beadni, így akik ezt augusztus végéig megteszik, a december 31-ig tartó időszakban két kifizetési kérelmet is benyújthatnak!

"Furulyázik" a kukorica

Kukorica aratás jdKukorica: 40 százalékos hozamkieséssel számolnak

Békés megye legnagyobb részén másfél hónapja nem volt nagyobb eső, a tengeri kukorica nem megérett, elszáradt.

Szüreti előzetes

szőlő-csabagyongye.jpgMegkezdődött a szüret

Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.

Az uniós források felhasználása

Mind egy szálig elköltik az uniós forrásokat az agráriumban

14 milliónyi Nem marad elköltetlen uniós forrás a mostani uniós költségvetési ciklus végére a magyar agráriumban, mivel a 2007-2013 között Magyarország rendelkezésére álló, jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás több mint 90 százalékát már lekötötték.