Oldalak

2013. szeptember 30., hétfő

NAK - bevallási kötelezettség...

Az adóhatóság kopogtathat 90 ezer őstermelőnél

A kamara adatai szerint mintegy 100 ezer törvény által kötelezően regisztrálandó tag nem tett eleget határidőre bevallási kötelezettségének, akiknek nagy része, mintegy 90 százaléka az alsó - a 2 és 5 ezer forintos - fizetési osztályba tartozó őstermelő.

Ültetvénykorszerűsítés

Ültetvénykorszerűsítés - ismertető
Az ismertető célja a jogcímhez kapcsolódó információk összefoglalása. (A kérelem benyújtásához szükséges a jogcímrendelet és közlemény/ek, valamint a kapcsolódó joganyag/ok ismerete.)  A támogatás célja ültetvények telepítésével, meglévő ültetvények korszerűsítésével, a fajtaszerkezet javításával a piaci igényekhez alkalmazkodni tudó hatékony és minőségi követelményeknek megfelelő gazdálkodás hátterének megteremtése.

Földet a gazdáknak program...

Az év végéig az összes szerződést megkötnék a Földet a gazdáknak program keretében

A kormány célja, hogy ez év végéig az összes szerződés létrejöjjön a Földet a gazdáknak program keretében meghirdetett 250 ezer hektár állami terület bérbe adására - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára kedden Pécsen.

Kölcsönös megfeleltetés...

Mit jelent a kölcsönös megfeleltetés (KM)? 
A kölcsönös megfeleltetés egy komplex követelményrendszer, melyhez egyedi ellenőrzési és szankcionálási mechanizmus tartozik. Lényege, hogy a közvetlen kifizetések és bizonyos vidékfejlesztési, illetve borpiaci támogatások kedvezményezettjeként nyilvántartott mezőgazdasági termelőket az ellenőrzési rendszer követelményein keresztül ösztönzi arra, hogy a tevékenységükre vonatkozó különböző szabályokat (környezetvédelmi, állatjelölési, állatvédelmi stb.) betartsák.

Fontos az ezermagtömeg ismerete

Az ezermagtömeg egy növényfaj ezer, a minta átlagának megfelelő, ép, magok szárazanyag-tartalmának tömege grammban kifejezve (általában a raktározásra kerülő magvak nedvességtartalma a 14%-ot nem haladja meg). Mértékegysége tehát: 1 g/1000 db.
Az ezermagtömeg fajra, fajtára jellemző mennyiség, de jelentős variációk lehetnek az időjárás és egyéb környezeti tényezők függvényében. A növénytermesztésben gyakran tapasztalható, hogy a nagyobb magvak nagyobb teljesítményű egyedeket eredményeznek. Az ezermagtömeg ismerete igen fontos a vetőmagszükséglet számításában.

Dohány: 0,1 g
Here: 1–2 g
: 2–5 g
Repce: 2–7 g
Rozs: 28–36 g
Zab: 30–40 g
Rizs: 15–45 g
Tőtippan: 35–47 g
Takarmányárpa: 35–50 g
Tritikálé: 40–58 g
Rozs: 40–56 g
Zab: 27–48 g
Búza: 40–65 g
Kukorica: 200–450 g
Zöldborsó: 150–500 g
Bab: 150–550 g

Kukorica és búza prognózis

Rekord mennyiségű kukoricára és búzára számítanak
Közzétette a Nemzetközi Gabonatanács a friss prognózisát. A héten publikálta a londoni székhelyű Nemzetközi Gabonatanács a búza és a kukorica 2013-2014-es idényben várható terméshozamára vonatkozó prognózisát. Míg a búza terméshozamával kapcsolatban optimistább, a kukoricáéval kapcsolatban pesszimistább lett az intézmény, igaz mindkettő esetében rekord termésre számítanak.

2013. szeptember 28., szombat

Igazságügyi szakértés...

"GONDOLKODJUNK EGYÜTT!"

Felajánlom segítségemet az alábbi szakterületeken:
 
- Igazságügyi szakértés állattenyésztés, növénytermesztés, termőföld értékbecslés, gazdálkodás, mezőgazdasági kár- és kárbecslés szakterületeken.
Dr. K i s s  István
mezőgazdasági szakértő         
tel./fax: 06/46-340-480
mobil: 06/20-337-1954
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám

Káreseménynek minősülő természeti események

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett "a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről" szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, kárigény bejelentés alapját képező információk. Ezen adatokat a törvény előírása szerint, a törvény hatálya alá tartozó eljárásokban kötelezően alkalmazni kell.
Az ország 175 kistérségére vonatkozóan az alábbi káreseménynek minősülő természeti események előfordulása kérdezhető le 2011 decemberétől az év bármely napjára vonatkozóan:
Aszály
Aszálynak minősül az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakán belül 30 egymást követő napon belül a lehullott csapadék összes mennyisége a 10 millimétert nem éri el.
Fagy (november 1. - május 31.)
Fagy: a kockázatviselés helyén, a talajszinttől számított két méter magasságban mért mínusz 2 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet.
Felhőszakadás
Felhőszakadásnak minősül azon időjárási jelenség, amelynek során a kockázatviselés helyén lehullott csapadék húsz perc alatt mért átlagos intenzitása elérte vagy meghaladta a 0,75 mm/perc értéket, vagy a lehullott csapadék mennyisége huszonnégy óra alatt elérte vagy meghaladta a 45 mm-t.
Vihar
Vihar: a legalább 20 m/s szélsebesség.

Gazda Hírek - 2013.09.28



Heti Sajtószemle 2013.09.23-28.
Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő 3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu 


Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

2013. szeptember 27., péntek

Közel a kertészeti géptámogatás bezárása

Legkésőbb 2013. október 18-ig igényelhető a kertészeti géptámogatás 
Közeleg a határidő, legkésőbb 2013. október 18-án 18 óráig vagy forráskimerülésig - lehet még a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésére - kizárólag elektronikus úton.
A 76. OMÉK díjazottjai
A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága 76. OMÉK-on is pályázatot hirdetett az OMÉK-on kiállítók között, legjobb termékeik elismerésére. A beérkezett pályázatokból a Minisztérium kategóriánként egy-egy díjat adományozott.


A becslés és a valóság...

A becslés nem végeredmény

Kukorica betakarítása JD W-650 & JD 6330Nagy meglepetésre 6,7 millió tonnás takarmánykukorica-termést jelzett előre legújabb felmérésében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). Ez több mint tíz százalékkal haladja meg a legjobb korábbi szakmai várakozásokat, és fontos lehet abból a szempontból is, hogy a mezőgazdaság az idén mennyivel járul majd hozzá a GDP-hez.

Drága alma

almamosás.jpgDurván drágul az idei alma

Kevesebb, kisebb és még drágább is az idei alma. Akár 70 százalékkal is többet kérhetnek érte az árusok. A többségét ugyanis csak léalmának tudják eladni a gazdák.

Olasz piaci lehetőség a meggytermelők számára

Magyar meggyet Olaszországba!

meggy.jpgAz idén mintegy 65 ezer tonna meggy termett Magyarországon.
Olaszország jó piaci lehetőséget kínál a magyar meggytermelők számára - mondta Csizmadia György, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, a Gyümölcs Főbizottság elnöke a Macfrut szakkiállításon, az olaszországi Cesenában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

A NÉBIH is kitárja kapuit a Kutatók Éjszakáján

Idén először a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumainak munkájába is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján. Többek között színek, ízek, illatok felismerése, laborállat simogató és mikrobiológiai vizsgálat is várja a látogatókat.

2013. szeptember 26., csütörtök

Nitrátblokkok listája


Duplájára nőtt a nitrátérzékeny területek, blokkok száma 2013-ban.
A csatolt fájl, egy kis segédlet a nitrátérzékeny blokkok kikeresésére, meg egy kis statisztika,
a 43/2013. (V. 29.) VM rendelet a nitrátérzékeny területeknek a MePAR szerinti blokkok szintjén történő közzétételéről,
hatására bekövetkezett változásokról.

2013. szeptember 25., szerda

A földprogram vesztesei a nagygazdaságok 
Bitay Márton Örs szerint a földprogram vesztesei a nagygazdaságok. A kormány a földre nem üzleti kérdésként tekint - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára.

Aktuális:földhasználati regisztráció

Közeleg a kötelező földhasználat-regisztráció végső határideje

Már csak pár napjuk maradt a földhasználóknak, hogy eleget tegyenek földhasználati bejelentési kötelezettségeiknek. A kötelező regisztráció végső határideje szeptember 30.

Házi dohány

Egyre népszerűbb a házi termesztésű dohány

dohányültetvény.jpg
A kelet-magyarországi településeken egyre többen ültetnek néhány dohánytövet, mert nem tudnak kétórányi bérnek megfelelő összeget kifizetni egy doboz cigarettáért és így maguk készítik el cigarettaadagjukat lényegesen olcsóbban

Földet a gazdáknak program

Haszonbérleti szerződéseket adtak át a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

"damoklész kardja"A Földet a gazdáknak program keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által lefolytatott földhaszonbérleti pályázati eljárásokban nyertes gazdák vették át szerződéseiket Csopakon, a balatoni nemzeti park igazgatóságának központjában.

Ismét a burgonyáról...

Az idén hiánycikknek fog számítani a burgonya

bokor krumpli.jpgA kedvezőtlen időjárási körülmények miatt Ukrajnában lassult a burgonya betakarítás üteme, ezenkívül a burgonya minősége is rosszabb a tavalyinál. Ezen tényezők miatt az idén burgonya hiányra számíthatunk.

Tojás védjegy

Egységes igény esetén támogatja a VM a tojás védjegyet

tojás tálcánA tárca támogatja a tojástermelők koronás védjegyének használatát, amennyiben a termelők megegyeznek abban, hogy ezzel akarják a vásárlók számára jelölni a magyar tojást.

2013. szeptember 22., vasárnap

Farmdoktor - mezőgazdasági szakértés...

"GONDOLKODJUNK EGYÜTT!"

Felajánlom segítségemet az alábbi szakterületeken:
 
- Igazságügyi szakértés állattenyésztés, növénytermesztés, termőföld értékbecslés, gazdálkodás, mezőgazdasági kár- és kárbecslés szakterületeken.
Dr. K i s s  István
mezőgazdasági szakértő         
tel./fax: 06/46-340-480
mobil: 06/20-337-1954
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám

Gazda Hírek - 2013.09.21



Heti Sajtószemle 2013.09.16-22.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”