Oldalak

2013. november 30., szombat

Linkajánló...


A pulykák gyásznapja

Hálaadás, a pulykák gyásznapja

Az Egyesült Államokban a legnagyobb pulykafaló ünnep a november negyedik csütörtökjén megtartott hálaadás, amikor a lakosság 88 százaléka pulykát fogyaszt.

GAZDA HÍREK - 2013.11.30



Heti Sajtószemle 2013.11.25-30.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

 

Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

Könyvelői felelősség

Meddig terjed a könyvelői felelősség?

Mivel APEH ellenőrzése volt, minden iratanyagot, gépi listát, dokumentumot átadtam az ügyfélnek, illetve a hatóságnak is. Közben meg is szűnt a kapcsolat egyéb okok miatt.

Földhasználati bejelentések

Több mint 700 ezer földhasználati bejelentés érkezett

Az adatszolgáltatásra kötelezett személyek és gazdasági társaságok több mint 700 ezer földhasználati bejelentést küldtek a földhivatalokhoz a szeptember végi határidőig.

2013. november 29., péntek

Közel az AKG jelentés benyújtási határidő vége

Az AKG webGN és az Agrár-kárenyhítő juttatás jogszabály szerinti beadási határideje november 30,, azonban tekintve, hogy a határnapok szabad illetve munkaszüneti napra esnek, így a dokumentumok leadási határideje a határnapot követő munkanap.
Alimentaria – Az innovatív élelmiszeripari szakkiállítás
2014. március 31. és április 3. között kerül sor Barcelonában a kétévente megrendezendő Alimentariára, a világ egyik legnagyobb élelmiszer- és vendéglátó-ipari seregszemléjére. A szakkiállítás nemcsak az 50 milliós spanyol piac saját méretei, de az évi 60 milliós nemzetközi turistaforgalom miatt is jó lehetőség a minőségi magyar élelmiszerek bemutatására.

A zöldség-gyümölcs stratégia...

Csodát várnak a zöldség-gyümölcs ágazattól
A zöldség-gyümölcs ágazati stratégia megvalósítása akár 100 ezer új munkahelyet teremthetne vidéken a következő időszakban.

Decemberben indul az állattartási és élelmiszeripari pályázat

60 milliárd Ft állattartási és élelmiszeripari pályázatokra...

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint hatvanmilliárd forintos pályázat indul a jelenlegi, már zárás előtt álló uniós agrárpolitikai keretből december 9-én. A tárcavezető a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a pályázat állattartótelepi technológiák korszerűsítését, gépek berendezések vásárlását szolgálja, emellett kiterjed az élelmiszeripari feldolgozókapacitások fejlesztésére is.

2013. november 28., csütörtök

A klímaváltozás hatásmechanizmusa

Egyre nagyobb szélsőségek jellemzik az európai klímát
A biztonságos kukoricatermesztéshez szemléletváltásra van szükség. Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricából idén 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák, az évről-évre ingadozó termés azonban komoly kérdéseket vet fel.

A Monsanto Magyarországon...

Mit csinál a Monsanto Magyarországon?
A mezőgazdaságban hatalmas világforradalom zajlik - Részesei leszünk-e ennek?A Monsanto magyarországi tevékenységét 1997-ben kezdte meg, három emberrel indult el, mára 269 állandó dolgozója van. A cég kelet-európai központja Budapesten van, és több kutatóbázison foglalkoznak kutatás-fejlesztéssel. Mennyi látszik Magyarországon a mezőgazdaság világszintű forradalmából? Hogyan lehetne növelni a hazai agrárium teljesítményét? Hogyan éli meg a magyarországi üzletág a Monsanto kedvezőtlen nemzetközi kommunikációs történetét?

A mangalica jövője

Japán kedvence lehet a mangalica?

Mangalicák somogyban.jpegNem csak tudományos, hanem komoly gazdasági hozadéka is lehet a Fatty Pig elnevezésű, a zsírsertésekről – köztük az egyre híresebb magyar mangalicáról – szóló konferenciának. A mangalica iránti érdeklődést mutatja, hogy az eseményre ellátogatott az egyik legnagyobb japán delikát sertéshúsipari élelmiszeróriás elnöke is, aki a mangalica bevezetését tervezi.

kukorica szemrevét.jpgJobb az idei kukoricatermés, de készülni kell a kihívásokra

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben.

A borászati szektor változásai

Átalakulóban a borászati szektor

borospince1.jpgMagyarország bortermelésének mintegy harmadát adja Bács-Kiskun megye. A térség cégeinek egy része a mennyiségi termelés mellett a minőségi palackozott borok piacán is egyre nagyobb sikerrel szerepel.

2013. november 27., szerda

Kettős látás...

Egy disznó kettőt ér?
Kétszer fizet iparűzési adót az a gazdálkodó, aki termelői csoporthoz csatlakozott. Egyszer a saját forgalma után, majd ugyanazért az eladott termékért még egyszer, amikor végeredményben a termelői csoporton keresztül értékesített. Ráadásul hasonlóan az előbbihez, duplán fizetik az agrárkamarai díjat is. A gazdák nem értik, miért kell duplán adózni a sertés után, amit nyilvánvalóan egyszer adtak el. Hogy lesz ebből így 6 millió disznó?

Földmaffia?!

Földmaffia az agrárhivatalban
Idén bejegyzett, mezőgazdasági tevékenységet nem végző cégek, illetve magánszemélyek igényeltek uniós támogatást olyan földekre, amelyeken sem növénytermesztést, sem állattartást nem folytattak.

Vízszolgáltatási díjak

Döntött a kormány a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzéséről  

A mezőgazdasági termelők versenyképességének megőrzése érdekében azonos módon képzett vízszolgáltatási díjak bevezetéséről döntött a kormány.

Mélyponton a kukoricaexport

Befagyott a kukoricaexport

Hiába több a gabonatermés a tavalyinál, az árak zuhanása miatt apad a gazdák bevétele. A globális kínálat bőséges, a rekordmennyiségű ukrán kukorica annyira lenyomja az árakat, hogy a termelők egy része inkább kivár. 

Hosszú távon hat a globális felmelegedés

Évszázadokig tarthat a globális felmelegedés

Egy új kutatás szerint évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása.

2013. november 26., kedd

Hálapénz körkép...

A nagyhalak névtelenül sem vallanak
 
Boríték csúszik a hivatalban, hálapénzt landol az orvosok zsebében, megkenjük a rendőrt és a vizsgabiztost. Kiket, mennyivel szoktunk lefizetni?

Nagyobb a faállomány

Kiterjedt erdőségek -– elsősorban földtani, időjárási adottságok következtében -– Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl hegyes-dombos vidékein alakultak ki. Megyék szerint a legnagyobb erdőterület Borsod-Abaúj-Zemplénben (217 ezer hektár) van.

NAV telefonos ügyintézés...

Az adóhatóság telefonos ügyintéző rendszere
Megjelent a NAV 33. számú információs füzete, melynek célja, hogy segítséget nyújtson az állami adóhatóság telefonos ügyintéző rendszerének megismerésében és használatában
Kattintson a folytatáshoz…

Új EUME kalkulátor

Itt az Új EUME kalkulátor !
2013. november 11. után beadott támogatási kérelmekhez kapcsolódóan új EUME kalkulátort kell alkalmazni a 285/2013 (XI.11.) számú IH Közleményben megjelentetett új SFH táblázat alapján. Kattintson a folytatáshoz…

Jövőre indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program

A jövő év elején indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program, amelynek célja a fenntartható fejlődéshez szükséges környezeti feltételek biztosítása.

EU elégedetlenség...

Vidékfejlesztés: nem elégedett az Európai Számvevőszék

Sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy igazolják, megfelelően használták fel a vidékfejlesztésre szánt 100 milliárd eurót az idén záruló uniós költségvetési ciklusban.

Eszközök finanszírozása

Célkeresztben a KKV-k és az agrárium

A vállalkozások eszközeik finanszírozására előszeretettel választják a lízing különböző formáit, azonban az elmúlt évek ezen a területen is sok változást hoztak. A korábban népszerű, idegen devizában történő finanszírozás visszaszorult.

A szociális földprogramról...

Növekszik az igény a szociális földprogramra

Mindez együtt az életminőségre is jótékony hatást gyakorol, a fiatalok szívesen maradnak a településen - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán. Az MTI munkatársainak körképe néhány településről, ahol szociális földprogram működik.

2013. november 25., hétfő

Teremjen Több Talaj - Országos termőtalajprogram indul
Országos programot indít január 1-jével az AGRO.bio Kft., a következő 6 évben félmillió hektáron legalább tízmillió köbméter termőtalajt hoznak létre.

A klímaváltozás negatív hatásai

Durva következményekkel jár a felmelegedés

A klímaváltozás hatására elszaporodhatnak a génkárosító és daganatkeltő penészgombák, és a fertőzéses, szív-érrendszeri, légzőszervi betegségek mellett az olyan neuropszichiátriai problémákkal is többek szenvednek majd, amilyen az autizmus.

Zöldség-gyümölcs stratégia

Még véleményezhető a zöldség-gyümölcs stratégia

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) december 4-ig várja a szakmai véleményeket a magyar zöldség-gyümölcs ágazati stratégiáról - közölte a tárca sajtóirodája.

2013. november 24., vasárnap

2013. november 23., szombat

Segít a szakértő...

"GONDOLKODJUNK EGYÜTT!"

Felajánlom segítségemet az alábbi szakterületeken:
 
- Igazságügyi szakértés állattenyésztés, növénytermesztés, termőföld értékbecslés, gazdálkodás, mezőgazdasági kár- és kárbecslés szakterületeken.
Dr. K i s s  István
mezőgazdasági szakértő         
tel./fax: 06/46-340-480
mobil: 06/20-337-1954
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám

GAZDA HÍREK - 2013.11.23



Heti Sajtószemle 2013.11.18-23.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”