Oldalak

2014. május 30., péntek

Anyatehéntartási támogatás

Magyar tarkák.jpgKérelembenyújtási időszak indul június 1-től!

- 2014. június 1-től július 31-ig lehet anyatehéntartás támogatási kérelmet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

2014. május 29., csütörtök

92/2014. (V. 28.) MVH közlemény

A tenyésznyúl tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról
icon










Farmdoktor...


WWF...

Új esélyt kap a Zöld Pokol
 A brazil kormány egyezményt írt alá partnereivel, köztük a WWF-fel, mely 215 millió dollárt fordít az Amazonas mentén fekvő esőerdők kulcsfontosságú területeinek védelmére, amely közel 60 millió hektárnyi esőerdőnek, az Amazonas-medence 15 százalékának védelmét hivatott támogatni.

Május 29-én megkezdi a héjas-gyümölcsűek termesztése támogatásának kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Változatlanság...

1 - SZEGÉNY = dolgozik
2 - GAZDAG = kihasználja
3 - KATONA = védi mind a kettőt
4 - ADÓKÖTELES = fizet mindháromért
5 - CSAVARGÓ = pihen a négy helyett
6 - RÉSZEGES = iszik az öt helyett
7 - BANKÁR = meglopja mind a hatot
8 - ÜGYVÉD = összeveszíti mind a hetet
9 - ORVOS = megöli mind a nyolcat
10 - TEMETKEZÉSI VÁLLALKOZÓ = elássa mind a kilencet
11 - POLITIKUS = jól megél az első tízből
LEJEGYEZTE CICERÓ IE. 48-BAN!**
 **AZÓTA VÁLTOZOTT VALAMI?!
Mennyibe kerül egy hektár?
Átlagosan 11 százalékkal nőtt 2013-ban a termőföld átlagára az előző évhez képest, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében ért tavaly egy hektárnyi terület. Érdekes, hogy a drágulás csökkenő forgalom mellett történt. Idén akár további áremelkedés is lehet.


Teljes ültetvényeket vert el a jég Tokaj-Hegyalján
Százhektárnyi területen verte el a szőlőt a kedd délutáni jégeső Tokaj-Hegyalján, a kár felmérése tart, a gazdákat vélhetően több tízmillió forintos kár érte.

Mit esznek majd az állatok, ha nem lesz elég szója?

Újabb válságtól retteghetnek az állattenyésztők.

2014. május 28., szerda

Ügyfél-nyilvántartási nyomtatványok

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által működtetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe történő nyilvántartásba vételhez és változás bejelentéshez kapcsolódó nyomatványok és kitöltési útmutatók.

 

Folytatódik a földmutyi 

Hiába a szigor, uniós biznisz lett az új földtörvényből. A szűk egy hónapja életbe lépett szabályozást egyre többen, egyre több szempontból bírálják. Szakértők szerint a jogszabály nem nyújt megoldást a problémákra.

Nemzeti Cégtár

Nemzeti Cégtár: a vállalkozásoknak is segíthet
Kockázatelemzési információk is megtalálhatók az ingyenesen elérhető Nemzeti Cégtárban, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és az Opten céginformációs szolgáltató hozott létre.

Idomított méhekkel keresik az aknákat
A jugoszláv háborúból visszamaradt, az árvíz kimosta aknák súlyos veszélyt jelentenek – most majd idomított méhekkel próbálják felkutatni ezeket.

Kukorica Motivell Turbo D gyomirtás utánParlagfű elleni védekezés kukoricában

A parlagfű a legnagyobb kárt a kapásnövényekben, leginkább a kukoricavetésekben okozza, agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, miközben felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalKözeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje

Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő, 2014. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje 2014. május 31-e.

Viharkárok...

Búza jégeső utánFelmérik a viharkárokat a gabonatáblákon

Folyik az elmúlt napok viharos időjárása miatt keletkezett károk felmérése az őszi vetésű gabonákban.

2014. május 27., kedd

MÁSZ mérleg

Stagnál a magyar állattenyésztés
A jelentős uniós és nemzeti támogatások ellenére stagnál a magyar állattenyésztés, egyes szektorai pedig szűkülnek – mondta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) elnökségének küldöttközgyűlésén a szervezet elnöke.

2014. június 1.–30. között nyílik lehetőség a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatási programban résztvevő gazdálkodóknak a 2013/2014. gazdálkodási évre vonatkozó kifizetési kérelmeik benyújtására.

Héj nélküli kenyér

Héj nélküli kenyeret fejlesztettek ki
Héj nélküli, magas tápanyagtartalmú kenyeret fejlesztettek ki idős emberek és nyelési, rágási nehézségekkel küzdők számára a németországi Fuldában.Eddig csak szanatóriumok, idősotthonok lakói próbálhatták ki az új fejlesztést, ők pozitívan értékelték a kenyeret.

Rengeteg szén a lábunk alatt - és kiderült: káros
A talaj alatti kőzetekben nagy mélységben rejlő szén újabb, eddig alábecsült fenyegetést jelent a Föld éghajlatára.


Indul a dinnyeszezon

Jövő héten már ehetünk sárgadinnyét
A sárgadinnyével indul a dinnyeszezon, június első hetében már lehet majd kapni a boltokban. Görögdinnyét valószínűleg július elejétől ehetünk majd.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalEzt adják el pulyka helyett 

Újabb átverésre derült fény: egy hatósági vizsgálat megállapította, hiába olvasható egy termék csomagolásán az, hogy pulykamedál, vagy pulyka nuggets, az nem biztos, hogy valóban pulykahúsból készült.

tojás kicsit nagyra nőve.jpegMég mindig az ár a legfontosabb a tojáspiacon - Ünnepekkor tarolnak az S-méretű tojások

Továbbra is az ár a legfontosabb szempont, amikor a fogyasztók az étkezési tojások vásárlásáról döntenek.

Kérődző szerkezetátalakítási támogatás...

Újabb milliárdok az állattartóknak!
Május 26-ától több, mint 8 milliárd forint utalását kezdi meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 7 500 gazdálkodónak a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program keretében. A fajlagos összegek az alábbiak szerint alakulnak: · anyatehén szerkezetátalakítási jogosultság: 163,43 euró · hízottbika szerkezetátalakítási jogosultság: 71,91 euró · szarvasmarha extenzifikációs többletjogosultság: 57,20 euró · anyajuh szerkezetátalakítási jogosultság: 10,62 euró · anyajuh kiegészítő többletjogosultság: 6,54 euró.

A termőföld ára...

Nagyot lehetett nyerni tavaly is a termőföldön
2013-ban tovább nőtt a magyar termőföld ára, a legfrissebb kimutatások szerint átlagosan 11 százalékkal lett drágább egy hektár. Vagyis a 2012-es 10 százalék után ismét jól jártak, akik korábban termőföldbe fektettek. Különösen úgy, hogy a 2012-es 5,7 százalékos pénzromlási ütem tavaly 1,7 százalékra esett vissza. Vagyis a reálértéken számolt növekedés a 9 százalékot is meghaladta 2013-ban.

2014. május 26., hétfő

I P A...

Iparűzési adó: új szabályok
A társasági adóbevallás benyújtásával egyidejűleg, május 31-éig a 2013-as adóév helyi iparűzési adójáról is számot kell adni.

Ezt a dátumot észben kell tartani!
Május 31-éről a legtöbb vállalkozónak a társasági adó bevallása, vagy a beszámoló elkészítésének határideje jut eszébe, pedig sok ezernyi cégnek az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat is ekkor kell bevallania a NÉBIH-nek. Márpedig ez az élelmiszerlánc összes szereplőjére vonatkozik.

Gyarapodó juhállomány

Gyarapodó juhállomány
A VM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a juhállomány 2013-ban meghaladta az 1,2 milliót; amelyből az anyajuhok száma 889 ezer volt. A teljes juhállomány 53 ezerrel, az anyajuhok száma 24 ezerrel nőtt 2012 decemberéhez képest. Egy év alatt a gazdasági szervezetek juhállománya 4 ezerrel, az egyéni gazdaságoké viszont közel 49 ezerrel nőtt.

EP-választás

Nagyításhoz kattintson a képre

Kamilla virág

Hatalmas üzlet a kamilla
Nagyjából egy tonna kamillaolajat állítanak elő Magyarországon, amelynek hatóanyaga messze a legerő­sebb, így a világ teljes felhasz­nálási igényének 90 százalékát itthonról elégítik ki. A magyar kamillaolaj-biznisz zöme egyetlen cég kezében van.

BÉT - repcemag jegyzések

Nagyításhoz kattintson a képre

Kötelező könyvvizsgálat

Adótartozásnál kötelező lesz a könyvvizsgálat
A Számviteli törvény tavalyi változásával ugyan szűkült a könyvvizsgálatra kötelezettek köre, azonban a jogszabály módosításának értelmében kisebb cégeknél is kötelezővé válik, amelyekre korábban nem vonatkozott.

Segít a Farmdoktor...

A mezőgazdasági vállalkozások naponta kényszerülnek olyan döntéshozatalra, amelyhez széles körű ismeretre van szükség. Egyidejűleg ismerniük kell a közgazdasági szabályokat, összefüggéseket, piaci-, banki-, technológiai-, biológiai ismeretek tömegére van szükségük.
Ezek összegyűjtése, áttekintése és feldolgozása, a célirányos tevékenység meghatározása munkaidejük jelentős részét igénybe venné, és emellett nem biztos, hogy mindig a legoptimálisabb döntést tudnák hozni.
A szaktanácsadó célja éppen ezeknek a feladatoknak részbeni átvállalása azáltal, hogy a vállalkozás belső összefüggéseit, lehetőségeit figyelembe véve segítse a hatékonyság növelését. A szaktanácsadók feladata a felmerülő problémák komplex kezelése. A szaktanácsadói szolgáltatást a szakminisztérium pénzügyileg is támogatja.

Felajánlom segítségemet az alábbi szakterületeken: 
· Igazságügyi szakértés állattenyésztés, növénytermesztés, termőföld értékbecslés, gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen;
· Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, ökonómia kérdésekben;
·  Pályázat, üzleti terv és hitelkérelem készítése;
·  Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés;
·  Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés;
·  Kárszakértés, vadkárbecslés;
·  Árverések, pályáztatások szervezése, lebonyolítása;
·  Marketing tevékenység, szakmai képviselet ellátása.

Dr. K i s s  István                                                                       
mezőgazdasági szakértő
tel./fax: 06/46-340-480
mobil: 06/20-337-1954
e-mail: msziki@gmail.com
honlap: www.farminfo.hu

BÉT - gabona jegyzések

Nagyításhoz kattintson a képre
Pálinka helyett libaláb - Mi kell a sikersztorihoz?
Nézzünk szembe a valósággal! A hazai élelmiszeriparnak kétségtelenül vannak kiváló minőségű termékei, amelyek elsőrangú exporttermékek is egyben. A magyar árukra van valódi kereslet a külpiacokon, akár a hatalmas kínai vagy orosz piacot, akár a gazdag Szaúd-Arábiát vagy Dubajt tekintjük, nem mindegy azonban, hogy hol keresgélünk.

2014. május 25., vasárnap

A primőr zöldségfélék ára

Nagyításhoz kattintson a képre

Egyenlőtlenség-adó

Két jogászprofesszor, Ian Ayres -a Yale munkatársa- és Aaaron S. Edlin -a University of California tanára- egy új adónem ötletét vetette fel Amerikában. E koncepció értelmében a szupergazdagok úgy növelhetnék a jövedelmüket, ahogy csak akarják, anélkül, hogy az adó érvénybe lépne – ha a keveset keresők bére is arányosan nő.
Ha viszont a -fentebb említett- 36-szoros rés tágul (vagyis a lakosság legjobban kereső 1 százaléka immár átlagosan 37-szer többet keresett, mint ami az amerikai háztartásokra jutó átlagkeresmény), akkor a gazdagok bérére kirónák az adót.
Vagyis a -híres amerikai jogász után elnevezett- Brandeis adó az egyenlőtlenséget, a jövedelmi szakadékot adóztatná, nem a magas jövedelem tényét. Az adó mértéke is változna: mindig annyit húzna le a gazdagok éves keresményéből, amely eltörölné a 36-szorosnál nagyobb jövedelemkülönbséget.
Hogy milyen nagyságú keresményekre rónák ki az adót? 2011-ben a top 1 százalékba tartozók legszegényebbikjének éves keresete 330 000 dollár volt. Az e fölötti éves jövedelmet sarcolná meg az új adónem.
(forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/10-meghokkento-teny-amit-nem-tudott-a-szegenysegrol/)

A mozgáshiány következményei

Elképesztő: ennyien vannak elhízva Magyarországon
Nemcsak a felnőtt lakosság, de a gyermekek körében is egyre több a túlsúlyos és elhízott. Az egyik legnagyobb probléma a mozgás hiánya. A hazai felnőtt lakosság 63 százaléka túlsúlyos, melyből 28,5 százalék elhízott. 1983 óta a férfiaknál 2,5-szeresével, a nőknél másfélszeresével nőtt az elhízottak száma. A gyerekkori elhízás is egyre komolyabb probléma. Egy 2010-es felmérés szerint hazánkban a 7 évesek között minden negyedik lány és minden ötödik kisfiú túlsúlyos vagy kövér.

Mezőgazdasági szakértés


Üzleti út költségeinek elszámolása egyéni vállalkozónál, ügyvezetőnél
Egyéni vállalkozó (és egyúttal ügyvezető), miként számolhatja el üzleti utazásainak vasúti és étkezési költségeit.

Cogito ergo...


1. Az élet nem tisztességes, de élvezhető.
2. Amikor kétségeid vannak, tedd meg a következő kis lépést.
3. Az élet túl rövid, hogy bárkit is gyűlölj.
4. Ne vedd magad annyira komolyan, mások sem teszik.
5. Nem kell megnyerned minden vitát. Tudj igazat adni másoknak!
6. Sírj valakivel. Sokkal jobb, mint egyedül.
7. Békélj meg a múltaddal és nem teszi tönkre a jelent.
8. Nem baj, ha a gyermekeid sírni látnak.
9. Ha egy kapcsolatot titokban kell tartani, ne legyél benne.
10. Soha nincs késő, hogy boldog gyerekkorod legyen. A második csak rajtad múlik, senki máson.

2014. május 24., szombat

GAZDA HÍREK - 2014.05.24



Heti Sajtószemle 2014.05.19 – 24.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”


A klímaváltozás társadalmi hatásai

Kőkorszakba taszíthatja a szegényeket a klímaváltozás
Polgárháborúk, konfliktusok, éhínség – csak pár elem azokról a listákról, melyek a klímaváltozás hatásait taglalják. Egy új jelentés ugyanakkor más kontextusba is helyezi az esetleges jövőbeli helyzetet: a klímaváltozás az országok hitelminősítésére is kihat. Drágább lehet az országok finanszírozása, eldurvulhatnak az államadósságok, melyeket még az unokák is nyögni fognak.

Rekord búzatermés várható az EU-ban?

Hat éve legnagyobb búzatermés lehet az idei az EU-ban
Hat éve legnagyobb búzatermést takaríthatják be az idén az Európai Unióban, ha nem szól közbe az időjárás, amely eddig igen kedvező volt, a tél sem okozott komolyabb kifagyásokat az őszi vetésben.

Készüljünk a pocokinvázióra

Rendkívüli helyzet: pockok lepték el a fél országot
Természetesen az időjárás a ludas. Elsősorban Baranya és Békés megyében pusztítják az őszi kalászosokat az enyhe tél miatt elszaporodott mezei egerek és pockok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint a kártétel jelentős, a rágcsálók néhol teljesen kiirtották a haszonnövényeket. Rendkívül súlyos helyzet alakult ki a rágcsálók kártétele miatt, az őszi kalászosok minimum harminc százalékán a keletkezett kár eléri a közepes és súlyos kategóriát.

Milliárdok lehetnek a szemétben
Százmilliárd forintot is hozhat egy-egy bezárt szemétlerakó, amelyet a modern technikának köszönhetően hamarosan elkezdenek bányászni Angliában és Skóciában. A magyar lerakókra is sor kerül?

Az elbirtoklásról...

5 éves elbirtoklással is tulajdonos lehet
Az elbirtoklás ismert lehetőség a tulajdonszerzésre. Az új Ptk. viszont az eddigi opciók mellett egy újabb lehetőséget is bevezet, amellyel már 5 év alatt is tulajdont lehet szerezni.

Tokaji.jpgAmerikai hódításhoz kellett a tengernyi hamis tokaji

Nagyon akarta a sikert az állami kézben lévő Tokaj Kereskedőház, olyannyira, hogy amikor felcsillant a lehetőség, hogy a magyar borkülönlegességgel be lehetne törni az Egyesült Államokba, még a hamisítástól sem riadtak vissza.

Virágpor allergia...

Fokozódik a pollenhelyzet
A melegedő idő miatt ismét gyorsan emelkedik a levegőben lévő virágpor mennyisége, így erősödhetnek az allergiások tünetei - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.