Oldalak

2014. október 27., hétfő

Ökozöldség és ökogyümölcs termesztés képzés Gödöllőn

 
Az „Ökozöldség termesztés” képzés immár másodszor, az „Ökogyümölcs termesztés” képzés először indul idén novemberben a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében Gödöllőn. A gyakorlatorientált képzések mindegyike 380 órás, egy éven át tart havonta átlag négy oktatási nappal, csütörtöki és pénteki napokon. A teljes vegetációs időszakot felölelő tapasztalatszerzést biztosító tanfolyamokon a Szent István Egyetem szakavatott oktatói tanítanak.
A képzésekre biokertészet beindítását tervezőket és már gazdálkodókat egyaránt várnak. A részvétel feltétele középfokú végzettség. A jelentkezés határideje október 31.
További információ a képzésekről:
http://felnottkepzes.gak.hu/kepzeseink/oekozoeldseg-termesztes-kepzes/
http://felnottkepzes.gak.hu/kepzeseink/oekogyuemoelcs-termesztes-kepzes/

Mi lesz a kukoricával?

Mi lesz a kukoricával?

2012 fekete év volt a kukoricatermesztők életében. Mint ismert, a tavaszi és nyári aszályos időjárás miatt 2007 óta a legalacsonyabb termést takarították be abban az évben Magyarországon. A 2013-as év viszonylag mentes volt a szélsőségektől, míg az idei nyár az ország nagy részén rendkívül sok csapadékot hozott és részben emiatt igen jó termés várható. Ennek ellenére elégedett kukoricatermesztő gazdával csak elvétve találkozhatunk. Most a túlkínálat okozta alacsony árak okoznak gondokat.

2014. október 26., vasárnap

2014. október 25., szombat

Téli időszámítás...


Mezőgazdasági szakértés

Állatok- és állati termékek termelői ára

(f:nak/aki)

AKI közlemények...

2014. október 24., péntek

?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=agrotrend.hu heti hirlevele, 2014. oktober 24.

Lejtmenetben a kukorica ára

Kedvezőbbé vált a gabonapiac az állattartók számára októberre. Nem úgy a termesztőknek. Jelentősen csökkent a takarmánykukorica ára.
...részletek

173/2014 (X.17.) MVH Közlemény

 A közönséges búza 2014/2015. gazdasági évben rögzített áron történő intervenciós felvásárlásáról


X



Közelezettségszegési eljárás indul

Közelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a földtörvény miatt
Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a "határon átnyúló tevékenységet folytató befektetők" mezőgazdasági földterület-használatára vonatkozó jogaival kapcsolatban.

Az élveszületések és halálozások...

Nagyításhoz kattintson a képre

EU gabonatermés...

Forrás:nak/aki

2014. október 23., csütörtök

Fedezzük fel újra a csicsókát...

Fedezzük fel újra a csicsókát...


Csókapityók? Tótrépa? Igen, ezek a csicsóka népnyelvi nevei. Topinambur, jeruzsálemi articsóka neveken is találkozhatunk vele a piacokon. Hazánkban a burgonya megjelenése előtt, 1664-ben földi alma néven ismerték.

A globális kukoricatermés alakulása


Konferenciát rendez a MÁSZ, az MTA és a NAK


Sorsdöntő fordulat előtt áll a magyarországi állattenyésztés, mivel a következő hetekben dőlnek el a magyar állattenyésztési támogatási jogcímek és feltételek a 2015-2020 közötti időszakra. Erről cserélnek véleményt a szakemberek október 29-én tudományos tanácskozáson Budapesten.
A tudományos tanácskozás meghívója ide katttintva tölthető le.
(MTI/NAK)

2014. október 22., szerda

Borexportunk alakulása


137/2014. (IX.15.) számú MVH Közlemény


137/2014. (IX.15.) számú MVH Közlemény
Év/Sorszám: 2014 évi 137. számú
2014-09-16 14:47
Hatályos / Hatálytalanító
 
A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások keretében a támogatási összeg 90 %-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről
 
Dokumentum neve
Tipusa
137/2014. (IX.15.) számú MVH Közlemény
Év/Sorszám: 2014 évi 137. számú
Hatályos / Hatálytalanító
 
Kajszinak áll az őszi vásár
A meggy idei igen alacsony piaci ára elvette a termesztők kedvét e gyümölcsfaj szaporításától. Az őszi ültetési idényen inkább a kajszi fáknak áll a vásár.

2014. október 21., kedd

A búza termelői ára


Korrupció...


A globális napraforgótermés...

forrás: nak/aki

Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Csongrád megye déli részén.

A betegség hazai megjelenése miatt a NÉBIH új védő- és megfigyelési zónát jelölt ki.
A korlátozás alatt lévő térségekről részletes információ (településlista és térképek) és a korlátozást elrendelő határozat is hozzáférhető.
A NÉBIH kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv-betegség tüneteire legyenek fokozott figyelemmel, és gyanú esetén haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz vagy a járási állat-egészségügyi hivatalok munkatársaihoz az alábbi elérhetőségek egyikén: https://www.nebih.gov.hu/elerhetosegek.
Bővebben a kéknyelv-betegségről az alábbi tájékoztató anyagban olvashat.
(NÉBIH)

Agrár-Környezetgazdálkodás

Adatszolgáltatás az Agrár-Környezetgazdálkodási Programban

Az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) részt vevő gazdálkodóknak szeptember 1. és november 30. közötti időszakban kell beküldeniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé az előző, 2013/14-es gazdálkodási év Gazdálkodási naplójának (web-GN) egyes adatait.
Az adatszolgáltatást csak elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül tehetik meg az érintettek.
A web-GN benyújtásának elmulasztása ugyan alacsonyabb mértékű szankcióval jár, mint a korábbi években, de így is 15 %-kal csökkenhet az adott évi kifizetés. Amennyiben a gazdálkodó szántóföldi vagy ültetvényes célprogramban vesz részt, és ezért tápanyag-gazdálkodási terv benyújtására is kötelezett, további 15 %-os levonással kell számolnia, ha az adatszolgáltatásnak nem tesz eleget.


Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban XXXI. Növényvédelmi és Tápanyag-utánpótlási Országos Tanácskozás

A Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága, valamint a Magyar Növényvédelmi Társaság 2014-ben harmincegyedik alkalommal rendezi meg a termesztett növények növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási országos tanácskozását.
Témája: Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban
Várjuk szíves jelentkezésüket olyan előadás anyaggal vagy poszterrel, amelyek a kertészeti, szántóföldi, erdészeti kultúrák növényvédelmével és tápanyag-gazdálkodásával kapcsolatos legújabb kutatási és fejlesztési eredményeket tartalmazza.
Időpont: 2014. november 26. (szerda) 930 óra.
Helye: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság előadóterme, 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.

További információ a NÉBIH honlapján olvasható:

2014. október 18., szombat

Kínai jóslócsontok

Harmincnégy, eddig ismeretlen kínai karaktert, illetve szimbólumot fedeztek fel régészek az északkelet-kínai Lusun város múzeumában őrzött jóslócsontokon. A kínai tudósok 2011 óta dolgoznak azoknak a jeleknek a megfejtésén, amelyek egy 1800 darabos csontgyűjtemény Sang-dinasztia (Kr.e. 1600-1046) korabeli darabjait díszítik.
A teknőspáncélokon és csontokon talált feliratok a kínai írásbeliség fontos - első - bizonyítékai. A kínai karakterek a legrégebben használt folyamatos írás alkotóelemei, olyan grafikai jelek, amelyek egyszerre fejezik ki a jelentést és a kiejtés módját. A csontok többsége vallási, időjárási és háborús események megfejtésénél volt használatos több mint 3000 évvel ezelőtt.Régészek a mai napig a világon 130 ezer csontereklye átvizsgálása után négyezer karaktert azonosítottak, de megfejteni csak körülbelül a felét tudták.

Gyógynövények

Antal József: Gyógynövények termesztése
A kiadványban gyógynövényenként kapunk tájékoztatást a legfontosabb termelési módszerekről, környezeti-, talajelőkészítési-, tápanyagellátási igényekről, vetési, ápolási és betakarítási teendőkről. Tájékoztatást ad a legfontosabb hatóanyagokról, gyógyhatásukról és felhasználási lehetőségeiről. 

AKI közlemények

Globális búzatermés...

(forrás: nak/aki)

2014. október 17., péntek

Termeléshez kötött támogatások alakulása 2015-től
 A Közös Agrárpolitika (KAP) 2015-től működő rendszere az I. pillér, a közvetlen támogatások vonatkozásában számos új elemet fog tartalmazni, melyek között vannak kötelezően alkalmazandók és választhatók is. Kötelező elem az alaptámogatás (BPS/SAPS – Magyarország a SAPS rendszert viszi tovább 2020 végéig), a zöldítés és a fiatal mezőgazdasági termelők részére nyújtott támogatás, valamint a kötelezően alkalmazandó, de a termelők csak azon részét érintő támogatáscsökkentés (degresszió), akik 150 000 eurónál nagyobb összegű SAPS-támogatásban részesülnek. Választható elem az átcsoportosítással nyújtható támogatás, a hátrányos természeti adottságú területekre vonatkozó támogatás, a termeléstől függő támogatás és a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszer. A választható elemek növelik a tagállami döntés szabadságát, egyfajta rugalmasságot biztosítanak. Magyarország a termelők érdekeinek és termelési sajátosságainak figyelembevételével döntött a termeléshez kötött támogatások és a mezőgazdasági kistermelő támogatási rendszer bevezetése mellett.(f:agro napló)


Szén-monoxid...

Nagyításhoz kattintson a képre

2014. október 16., csütörtök

Színlelt földszerzés

Uniós eljárás indult a "színlelt" földszerződések ügyében
Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság a külföldi befektetőknek a magyar termőföldre haszonélvezeti jogot biztosító szerződéseket 2014. május 1-től megszüntető magyar törvény miatt. Brüsszel fő kifogása, hogy a vonatkozó jogszabály a korábbi 20 évről mindössze 4 és fél hónapra csökkentette az ilyen "színlelt" szerződéseket aláíró külföldiek rendelkezésére álló átmeneti időszakot.

Elindul a Pro Lecsó program  A helyi gazdaságfejlesztés jó gyakorlatait, kreatív megoldásait bemutató konferenciát rendez október 16-17-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Ölt az erjedő kukorica  A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy mezőgazdasági telepen aknát tisztítottak, amikor a baleset bekövetkezett.
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen a májusi Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban.