Oldalak

2014. december 31., szerda

Beszélgetések az önellátásról 2.

Már kapható az „önellátás kiskátéjának” legújabb kötete! A sorozat második része a Krisna-völgy és más hazai ökofalvak lakóinak két évtizedes biogazdálkodási és életmód-tapasztalatait ismerteti..
Ha többet szeretne tudni a könyvről és a rendelési feltételekről, a részletek megtekintéséhez katt ide!
A megrendeléshez katt ide!

A pénzmosás ellen

Bajban lehet, aki elfeledkezik a határidőről
Januártól szigorúbb pénzmosás elleni szabályok lépnek életbe, így a vállalatoknak december 31-ig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukról számlavezető bankjuknál, ennek hiányában nem indíthatnak banki műveleteket jövőre.

2014. december 29., hétfő

B U É K - 2015.

A világ igen bonyolult hely, és a véletlen nagy szerepet játszik
 a történések alakításában.



  Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt Kíván.


                                             Dr. K i s s  István






   

2014. december 27., szombat

Merengés...

Merengés a természetről óév táján... 

A természet képzelőereje sokkal, de sokkal nagyobb, mint az emberé. Senki, akinek nem volt megfigyeléseken alapuló sejtése, nem képzelhetett el ilyen csodálatos dolgot, mint amilyen a természet. (Richard Feynman)

Bizonyos időközönként mindenkire ráférne egy kiadós tengeribetegség. (...) Az emberek alázatosak és kedvesek lesznek, belátják, hogy a természettel szemben tehetetlenek. (Katarina Mazetti)

A virslivásárlás tíz pontja
Közeleg a szilveszter, és jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat. Tíz pontba szedtük össze az alapszabályokat.

Válasszon pezsgőt!

A tíz legjobb magyar pezsgő
A szabadkai származású Törley Józsefnek nyomós oka lehetett, hogy 1882-ben, azon a macskakőforraló augusztus 1-jén a Péter-Pál utca 578. szám alatt Budafokra (akkor Promontor) telepítse reimsi pezsgőgyárát.

Veszélyeztetett állat- és növényfajok szállítása...

Bizonyos fajok esetében a szállításhoz engedélyt kell beszerezni. Amennyiben egy adott fajra vonatkozóan szeretne a hatályos szabályokról tájékozódni, segítségére lehet a vadon élő állatok és növények kereskedelmével kapcsolatos uniós adatbázis English . Ön a lakhelye szerinti országban a CITES végrehajtásáért felelős hatóságnál English español français is érdeklődhet arról, hogy a birtokában lévő állat-, illetve növényfaj szállításához be kell-e szereznie engedélyt. ( A CITES a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény.)

Európai állatútlevél

Ha magával akar vinni állatot vagy növényt külföldre... 
Külföldi útjára magával viheti macskáját, kutyáját, illetve vadászgörényét, ha utazás előtt kiváltja kedvence számára az európai állatútlevelet. Az állatútlevelet a megfelelő engedéllyel rendelkező állatorvosok állíthatják ki. Az okmány igazolja, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, és hogy az oltás még érvényes.

2014. december 25., csütörtök

Milyen gyorsan öregszünk?

A szüleink korán is múlik, milyen gyorsan öregszünk
Madarakon végzett vizsgálatok segítségével arra próbáltak fényt deríteni kutatók, milyen tényezők befolyásolják az egyének élettartamát. Ebből úgy tűnik, a fiatal anya-idősebb apa kombinációja a nyerő.  Hogy jobban megértsék, milyen tényezők befolyásolják az öregedés folyamatát, a Lundi Egyetem kutatói kistestű madarak vizsgálatához folyamodtak segítségért. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi befolyásolja, hogy a fiókák hosszú, vagy rövid kromoszómavégekkel, azaz telomerekkel születnek. Minél hosszabbak ugyanis a telomerek, annál tovább képesek működni a kromoszómák is, és fordítva, a rövid telomerű kromoszómák hamarabb kifújnak.

2014. december 24., szerda

A világ népessége

Idén hozzávetőleg 80 millió fővel gyarapodott a világ népessége, és 2015 első napjára virradóan előreláthatóan közel 7,3 milliárd ember él a Földön.
Nagyításhoz kattintson a képre

 

Számvetés - 2014.

Tallózás az AGRÁR szakterület Google által szemlézett 2014. évi blogbejegyzéseiből a teljesség igénye nélkül.

2014. december 22., hétfő

A pezsgő

Niszkács Miklós: A pezsgő
Ami a franciáknak és az egész világnak évszázadok óta Champagne, arra a magyarok a pezsgő szót használják, mely szót gróf Széchenyi István alkotta.

Mi mindenre jó a dió?
Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák. Belsőleg csak a népgyógyászat használja elvétve. A gyógyszeripar száműzte, mint gyógynövényt, pedig a diólevél jó féreghajtó, a dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják. Maga a termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Növényi omega 3 zsírsavtartalma igen gazdag. A kemény héjú gyümölcsök előnye, hogy kitűnő E-vitamin források. A dió csökkenti a szívbetegség kockázatát, megelőzhetjük vele a szívinfarktust. Tiamint és niacint tartalmaz. A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje és ásványi-anyag forrás. A dióolaj gazdag telítettlen zsírsavakban és 72 % linolsavat omega zsírsav), valamint 20 % fehérjét és többféle vitamint is tartalmaz. A dió húspótló étel is lehet. A vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vehet fel. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányában fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavakat. A dió, mint E-vitamin forrás is jelentős. (f:feol.hu)

2014. december 20., szombat

GAZDA HÍREK



Sajtószemle  
2014. december 20.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; 

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

TÉSZ-ek listája


A Magyarországon működő, elismert zöldség-gyümölcs termelői csoportok, termelői szervezetek és ezek társulásainak listája:
- Elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezetek
- Elismert zöldség-gyümölcs termelői csoportok
Letölthető formanyomtatványok:

Piaci árak

Nagyításhoz kattintson a képre

AKI közlemények

Kimerült a mezőgazdasági biztosításokat támogató alap

A mezőgazdasági biztosításokat támogató alap kerete az idén a megemelt összeg ellenére is kimerült, pedig a korábbi években mindig maradt benne pénz - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel. A keret 2012-ben 2,7 milliárd forint volt, ennek a 30 százaléka fogyott el, tavaly a 3,1 milliárdnak már a 70 százalékát felhasználták a mezőgazdasági termelők, míg az idén a 3,3 milliárd forint már elfogyott - ismertetik a közleményben.
A jogszabály háromféle támogatható mezőgazdasági biztosítás-csomagot ismer. Az A típusú a szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára köthető, itt a biztosítási díj 65 százalékát vállalja át az állam. A B típusú biztosítás a zöldség- és gyümölcskultúrákat védi 48 százalékos visszatérítéssel, míg a C típusú biztosítás az előbbieken túli kockázatokat vállalja, de csak 30 százalékot térít vissza.
Jelenleg négy biztosító, az Allianz, a Generali, a Groupama, valamint az osztrák Hagelversicherung foglalkozik mezőgazdasági biztosítással, a termelők ezek biztosítási termékeiből választhatnak. Emellett létezik az állami kárenyhítési rendszer, amelyben mindig a termelők és az állam által befizetett összeget osztják fel a károsultak között.
A feltörekvő tudósnemzedék hat ígéretes képviselője mutatkozott be az Akadémián
A kutatók legifjabb nemzedékéhez tartozó, középiskolás, illetve egyetemi tanulmányai elején járó, de immár komoly tudományos tapasztalatokat felmutató hat fiatal beszélt terveiről, célkitűzéseiről, motivációjáról, a kutatói lét iránti elhivatottsága gyökereiről az MTA Székházában tartott InnoDiákok Fórumán.

Vidéki élmények Látnivalók, szállások Magyarország, Horvátország és Erdély területéről

A www.videki-elmenyek.hu weboldal négy LEADER közösség, a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesülete, a Dél-Borsodi Leader Egyesület, a Homoród-Rika-Küküllő Leader Egyesület, a lag Podravina Leader Egyesület helyi értékeit mutatja be.

Tájékoztatás a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén összetevőiről


Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket. A tájékoztatási kötelezettség a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerekre vonatkozik, ideértve a vendéglátás és közétkeztetés keretében forgalomba hozott élelmiszereket is. A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer automatákban és az automatizált értékesítő helyeken eladásra kínált, nem előrecsomagolt élelmiszerekre. Szóbeli tájékoztatás esetén az élelmiszer eladási helyén jól látható módon fel kell tüntetni, hogy kérhető az információ. A rendelet szerint 2015. április 1-től ezen kívül a nem előrecsomagolt élelmiszer nevét és egyéb, uniós rendeletekben előírt kiegészítő információkat is jól látható módon fel kell tüntetni az eladás helyén. Arról is rendelkezik a jogszabály, hogy - egyebek között a mezőgazdasági termények és a nem előrecsomagolt élelmiszerek kivételével - élelmiszer kizárólag tételazonosító jelöléssel ellátva hozható forgalomba.
Adóváltozás2015
Az őszi adócsomagnak a munkavállalókat érintő rendelkezései közül a legfontosabbak két jelentős célt szolgálnak: egyrészt a családok további támogatását, másrészt a nem pénzben adott juttatások rendszerének átalakítását - tájékoztatta a PwC Magyarország a ProfitLine.hu-t.

2014. december 18., csütörtök

EKÁER...

Amit tudni kell az EKÁER működéséről
2015. január 1-től indul az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. A cél a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.

2014. december 17., szerda

Rekordok dőltek meg az idén
Kukoricából, napraforgóból és repcéből is termésrekordot ért el az idén a mezőgazdaság - jelentette be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A mezőgazdasági ez évi kibocsátása - szemben a tavalyi 2280 milliárddal - 2400 milliárd forint lehet.

A férfiak idióták?

Tudományos tény: a férfiak idióták!
A férfiak idióták, és az idióták őrültségeket tesznek - és ezt már tudományosan is bizonyított ténynek tekinthetjük. Legalábbis, ha hiszünk a BMJ tudományos magazin karácsonyi kiadásában közölt tanulmánynak.

Természeti katasztrófák

Nagyításhoz kattintson a képre

Osztatlan földtulajdonok...

Osztatlan földtulajdonok: gyorsítanák a megszüntetést
Újabb jogszabállyal felgyorsítaná az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését a kormány. A cél, hogy a tulajdoni hányadok önálló ingatlanná alakítása egyszerűbbé és gazdaságosabbá váljon.

102/2013. (VI.24.) MVH Közlemény

A történelmi bázis jogosultságok jogosultjának személyében bekövetkezett változás
átírásának rendjéről
(MVH)
Agrárhitelprogramot indít az MFB
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. három kedvezményes agrárhitelprogramot indít, összesen 29 milliárd forintos keretösszeggel.

Öregségi nyugdíj

Nagyításhoz kattintson a képre

2014. december 15., hétfő

Emberi agysejteket oltottak egerekbe
Ügyesebbek lettek embersejtmentes társaiknál azok az egerek, melyekbe újszülöttként emberi sejteket injekcióztak.

Kedvenc háziállat

Kutya vagy macska, az itt a kérdés! A legtöbben szívük mélyén vagy az egyik, vagy a másik pártján állnak, kevesebben mind a kettőt szeretik.

A vágósertés termelői ára

Nagyításhoz kattintson a képre

Online mezőgazdasági portál

Online mezőgazdasági portált hoz létre az információs technológiai fejlesztés keretében a tanácsadással foglalkozó Agrotechfood Zrt, a cég erre a Versenyképes üzleti környezet fejlesztése pályázati programból nyert az idén márciusban 144,27 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A tájékoztatás szerint a beruházás összköltsége 288,54 millió forint, és 4 új munkahelyet is eredményez. A fejlesztéssel egy online mezőgazdasági portált hoznak létre, amely elősegíti a cég partnerei számára a külföldi piacokon való megjelenést, mivel a kommunikáció és információáramlás színvonalasabb lesz. Két, egyedi fejlesztésű szoftver és az azokhoz kapcsolódó tervezés - testre szabás és betanítás - révén egy összetettebb, de könnyen kezelhető rendszert hoznak létre, amelynek kialakítását tanácsadás, piackutatás és igényfelmérés segíti.
Súlyos adminisztrációs terhekre számíthatnak jövőre a cégek
2015. január 1-jétől egyáltalán nem lehet áfa-szempontból fontos árut mozgatni a NAV tudta nélkül, mert bevezetik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert, röviden EKAER-t.

2014. december 14., vasárnap

Korfa alakulása

Nagyításhoz kattintson a képre
Most erre utazik a NAV
Nagy valószínűséggel számíthat NAV-ellenőrzésre minden hazai vállalkozás, amely kutatás-fejlesztési tevékenységgel összefüggő adó- vagy adóalap kedvezményt vett igénybe idén. Az ellenőrzésekre érdemes előre felkészülni, ebben segíthet az érintett cégeknek néhány gyakorlati tanács, amelyeket a Deloitte az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján gyűjtött össze.

A hamis bor felismeréséhez fel sem kell bontani a palackot
A hamis bor felismeréséhez fel sem kell bontani a palackot.Legendák keringenek a borhamisításról. Egyesek a tablettát emlegetik, mások gyakran vélnek pancsolt borral találkozni, és vannak, akik az Alföld néptelen részeinek tanyáira utalnak sejtelmesen. Pedig a borhamisítás ennél sokkal kifinomultabb.Mielőtt kígyót-békát kiáltanánk a magyar borászokra, ne feledkezzünk meg arról, hogy az adalékok és berendezések, amelyek a bor legális, de főleg illegális manipulációját szolgálják, nem Magyarországon készülnek. Import révén kerülnek ide, azaz más, nagyobb bortermelő nemzetek ezen a területen is messze előttünk járnak. A hamis, szőlőmentes borokkal a világon mindenhol az a gond, hogy készítőik „radar alatt repülnek”, azaz igyekeznek elkerülni a borfelügyelők figyelmét, és a hivatalos bevizsgálásokra sem jelentkeznek. Ez már a legsűrűbb alvilág, amelyet mindenhol csak bormaffiaként emlegetnek, de még kevesen látták.
Az idei legjobb magyar mézek
A VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét szombaton.216 mintát küldtek be a versenyre, valamennyit bevizsgálta egy független labor, a legjobbakat kétkörös zsűrizés alkalmával választották ki. A szentmártonkátai Szántai Ferenc méhész vegyes virágméze Az év méze 2014 díja mellett a legjobb vegyes virágméz kategória első helyezettje is lett. A legjobb akácmézet a lőkösházi Turbucz Sándor küldte be, a napraforgóméz kategória első helyezettje a mezőberényi Zsibrita Pál lett, a repceméz kategóriában a gyulai Petrucza Tivadar diadalmaskodott.

Fontos adózási határidő közeleg
Közeledik december 20-a, az adófeltöltési kötelezettség határideje - hívja fel a figyelmet a PwC hírlevelében.

2014. december 13., szombat

Mától szigorodnak az élelmiszerjelölés szabályai

 Mától szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, mert az átmeneti időszakot követően hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.
A rendelet még 2011. december 12-én lépett hatályba, az élelmiszergyártók 3 év átmeneti időszakot kaptak az új szabályokra való átállásra. A rendelet szerint a kötelezően előírt információkat - mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő - jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél.A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer allergéntartalmára vonatkozó információ kötelező megadása, mint korábban. A rendelet az allergén információk tájékoztatási módjára vonatkozó szabályt nem határoz meg a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében, a tagállamok saját nemzeti rendelkezésben írhatják elő.                                                                                       
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére közölte: várhatóan a jövő héten jelenik meg az a miniszteri rendelet, amely lehetőséget ad arra, hogy ezt a tájékoztatást szóban is meg lehessen adni a fogyasztó számára. A tájékoztatási kötelezettség a kereskedelmi egységek csemegepultjára, a vendéglátóipari egységekre, valamint a közétkeztetésre is vonatkozik - írták.
 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei szakigazgatási szervek a mindenkori jelölési előírások teljesülését az éves monitoring vizsgálati terv alapján folyamatosan ellenőrzik az előállítóknál, a kereskedelemben, az üzletek polcain, vendéglátó helyeken egyaránt. Az ellenőrzés során figyelembe veszik, hogy a  rendelet átmeneti időszakot határozott meg, így például a tápértékjelölést majd 2016. december 13-tól kell feltüntetni.
 A rendelet értelmében a 2014. december 12-ig jogszerűen forgalomba hozott termékek - így a raktárban készen tartás céljából tárolt, becsomagolt termékek - a minőség-megőrzési idejük lejártáig forgalomban lehetnek. Ez azt jelenti, hogy 2014. december 13. után mind az új jelölési szabályoknak megfelelő, mind a régi jelölési szabályoknak megfelelő termékek megtalálhatóak lesznek az üzletek polcain - közölte a Nébih.

Tőzsde - Búza

Nagyításhoz kattintson a képre 
(f: aki/nak)

Linklista...

2014. december 12., péntek

Igazolások a földhivatali nyilvántartásba vételhez
Őstermelőnek nem minősülők (egyéni vállalkozók) vagy értékesítési betétlapot nem vezető őstermelők (pl. családi gazdaság tagjai) esetén, kérelemre a Nemzeti Adó-és Vámhivatal igazolást állít ki arról, hogy a kérelmezőnek mezőgazdasági tevékenységből a kérelem benyújtását megelőző bármely három évben bevétele származott.

Értékesítési betétlapot vezető őstermelőknek a NAV nem adhat ki igazolást, őket a földhivatal őstermelői igazolvány és a lezárt értékesítési betétlap alapján veszi nyilvántartásba.

Mezőgazdasági termelőszervezetként történő földhivatali nyilvántartásba vételhez szükséges adóhatósági igazolás kiállításának is az a feltétele, hogy az adózónak a kérelme benyújtását megelőző bármely három évben értékesítésből nettó bevétele származzon.

Az igazolás kiadása iránti kérelem kizárólag papíron nyújtható be, postán vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

Az igazolás illetékmentes, melynek kiállítása a kérelem benyújtásától számítottan 30 napon belül történik. (f:adónet.hu)