Oldalak

2015. február 13., péntek

Fehérjenövény-program Debrecenben

A pillangós virágúak (Fabaceae) családjába tartozó fehérje növények az egész világon fontos élelmezési szereppel bírnak, közvetlenül a kenyérgabonák után következnek. Régebben hazánkban szinte csak emberi fogyasztásra termesztették őket, napjainkban viszont kiemelkedő szerephez jutottak az állati takarmányozásban is. Fehérjetartalmuk 20 és 40 százalék között változik, legkevesebb fehérjét a bab, legtöbbet pedig a szója tartalmazza.

Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet a közelmúltban indított el a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja (DEAK), valamint az egyetem mezőgazdasági-élelmiszer-tudományi és környezetgazdálkodási kara - jelentette be a DEAK főigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón. A program megvalósítása azért is sürgető, mert az állati takarmányozáshoz használt fehérje 65 százalékát jelenleg import szójából fedezi Magyarország. 

A debreceni agrártudományi központ nyíregyházi és karcagi kutatóintézeteiben több évtizede folyik a talajadottságok figyelembevételével csillagfürt, lóbab, pannon bükköny, szegletes lednek és őszi takarmányborsó nemesítése és ennek eredményeként már több minősített, elismert fajtával rendelkeznek, amelyek alkalmasak a szója egy részének kiváltására mind az emberi fogyasztásban, mind a takarmányozásban.
  

Nincsenek megjegyzések: