Oldalak

2015. július 6., hétfő

A gyógynövényágazat szerepe

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a gyógynövényágazat mintegy 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja Magyarországon. A gyógynövények gyűjtése és termesztése azoknak is biztonságos megélhetést kínál, akiknek nincs földjük, vagy csak kisebb földterülettel rendelkeznek.
A gyógy-, fűszer- és aromanövények termőterülete hazánkban 18 és 21 ezer hektár között mozog. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés termelési értéke éves szinten mintegy 10 milliárd forint, de még korántsem merítettük ki a lehetőségeinket, mivel gyógynövényeink nagy részét elsődleges feldolgozás után, alapanyagként értékesítjük, Ezen célszerű változtatni a jövőben, mivel nagyobb hozzáadott értékkel jóval jövedelmezőbbé válhat az ágazat.
Az ágazat eredményes működése érdekében korszerűsíteni kell a termesztést, a technológiát, illetve az elavult hazai minőségvizsgálati-biztosítási rendszert, a nagy hagyományokkal rendelkező gyógy- és aromanövények magyarországi kutatásának újraélesztését.
Mindezeket a célkitűzéseket tartalmazza a nemrégiben elkészült gyógynövény-stratégia is, amely megfogalmazza a legfontosabb teendőket a gyűjtés, a termesztés, a feldolgozás és a kereskedelem területén egyaránt. A stratégia kellő alapot szolgáltat arra, hogy Magyarország az Európai Unió 2014–2020-as költségvetési időszakában a pénzügyi forrásokat úgy tudja felhasználni, hogy erősödjön és fejlődjön a gyógynövényágazat.

Nincsenek megjegyzések: