Oldalak

2015. július 1., szerda

Élelmiszerbiztonság

Az FM Sajtóiroda közleménye szerint az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) őrködik azon, hogy kiváló minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszer kerüljön a háztartások asztalára.
Az élelmiszerlánc-felügyeletet egy felmérés szerint a lakosság nagy része fontosnak tartja, ötös skálán 4,6-4,8 közötti értéket mértek. A válaszadók 36 százaléka szerint a hazai élelmiszerbiztonság helyzete javult, és csak 5 százalék gondolja azt, hogy romlott.
A hatósági ellenőrzésben a láncszemlélet érvényesül, azaz nemcsak hagyományos fogyasztóvédői termékellenőrzést, hanem folyamatellenőrzést végeznek. Ehhez teremt forrást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amely tavaly 11 milliárd forint volt.
A NÉBIH 531 kiemelt ellenőrzést hajtott végre tavaly, 36 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. A kiszabott bírság összege 2,7-szeresére nőtt, csaknem 400 millió forintot tett ki. A célzott ellenőrzések hatékonyan szűrik ki a feketegazdaságban résztvevőket.

Nincsenek megjegyzések: