A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére szolgáló pályázatok keretében kisebb értékű eszközökre – kivéve gépkocsi –, illetve a szolgálatokkal kapcsolatban lévő önkormányzati, egyházi és civilszervezetek támogatására, esélyegyenlőségi programok indítására, valamint mobil egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére is lehet pályázni.
A tanyagazdaságok fejlesztésére 400 millió forintot különítettek el. A támogatás segítségével be lehet szerezni a termeléshez és termékfeldolgozáshoz szükséges eszközöket, gépeket, fel lehet újítani a lakó- és gazdálkodó épületeket, bővíteni lehet az állatállományt, szaporítóanyagokat vagy vagyonbiztonsági eszközöket lehet vásárolni. A támogatás felhasználható az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges eszközök beszerzésére, egyedi szennyvízkezelési, energiahatékonysági beruházásokhoz - fejtette ki az államtitkár. Az igényelhető támogatás 3 millió forint, a támogatási intenzitás 75 százalék, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalék.
A tanyagazdaságok indításához 3 millió forintos támogatást lehet kérni 75 százalékos, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalékos támogatottság mellett, erre 150 millió forintot szánnak.
Hálózati villamos energiával nem rendelkező tanyák esetében - ahol a villamosenergia-ellátás közösségi megoldása nem lehetséges - 10 millió forintos egyedi támogatásra lehet pályázni 100 százalékos támogatottság mellett.