Oldalak

2015. augusztus 10., hétfő

T A L L Ó Z Ó...

Kiváló évjárat lehet egyes borvidékeken

Kiváló évjárat lehet a 2015-ös azokon a borvidékeken, ahol jégverés, vagy szőlőbetegségek nem károsították a szépen fejlődő szőlőtermést. A legnagyobb problémát az egri és a tokaj-hegyaljai borvidéken a vízhiány okozza. A levelek bepödrődnek, a fürtök könnyűek, a szemek vízhiányosak, a fejlődésben megálltak.

A kisgazdasági támogatási rendszerről...

A kisgazdaság támogatási rendszerbe csak idén lehet bejelentkezni, és a 2015-re megállapított támogatási összeget éves átalánytámogatásként kaphatja a termelő 2020-ig, ha megőrzi a belépéskori területnagyságot.
Évente minimum 500 és maximum 1250 euró a minden közvetlen támogatás helyébe lépő átalánytámogatás. Az választhatja ezt a támogatási formát, aki rendelkezik legalább 1 hektár mezőgazdasági területtel és 2015-ben egységes kérelmet nyújtott be.

O M É K

Az idei év a helyi termék éve lesz az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) is, amely szeptember 23-27 közöött kerül megrendezésre. Idén 800-900 kiállítóra és mintegy 100 ezer látogatóra számítanak.

Júliusi gabonaárak...

Bár összességében drágultak a gabonafélék, ez nem a búzának és a kukoricának, sokkal inkább az árpának, rozsnak és tritikálénak volt köszönhető. A fő gabonafélék ára az idei év tendenciájához hasonlóan júliusban is csak kis mértéken változott.
Júliusban 3 százalékot erősödött a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és ezzel a nyár második hónapjában 9030 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.
Ennek ellenére a búza ára csökkent a múlt hónapban. Az aratás megkezdésére 49,5 ezer forintig mozgott vissza a malmi és 43,5 ezer forint lett a takarmánybúza áfa és szállítási költség nélküli átlagára. És az értékek azóta sem változtak érdemben. Országosan 5,2 millió tonna őszi búza termett idén, aminek mintegy 70 százaléka malmi minőségű.

Az újratelepítési jog ára

A nemzeti jogtartalékból hektáronként 50-150 ezer forintért vásárolható szőlő újratelepítési jog - a földművelésügyi miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. Amennyiben az újratelepítési jog nagysága nem haladja meg a fél hektárt, akkor az egy hektárra vetített ár 50 ezer forint. A fél és másfél hektár közötti telepítési jog fajlagos ára 70 ezer forint, míg az ennél nagyobb jogért már 150 ezer forintot kell fizetni hektáronként. Az újratelepítési jog vásárlása iránti kérelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendszeresített - és a honlapján közzétett - nyomtatványon kell benyújtani a hegybírónál.

Nincsenek megjegyzések: