Oldalak

2015. január 30., péntek

A kenyér ára

Nagyításhoz kattintson a képre

A hazai farkasok védelme

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas kilövések elleni harcra hívja fel a figyelmet.
 A tájékoztatás szerint a háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasoknak, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez. Szabályozzák a növényevő szarvasok, őzek, vaddisznók állományait és ezzel hozzájárulnak az erdei növényzet regenerálódásához.
A farkas a közkeletű vélekedésekkel ellentétben nem támad emberre, a háziállatok pedig megvédhetők.
 A projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében - mintegy félmillió eurós európai támogatással - valósult meg. (mti)
   

Az EU vágómarhapiacának alakulása

Nagyításhoz kattintson a képre 
(f: AKI)

Indul a SAPS támogatások utalása

Az MVH megkezdi a területalapú támogatások végkifizetését  
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) január 30-án elindítja a 2014-es területalapú támogatás (SAPS) második részletének utalását. Ennek során az elkövetkező hetekben több mint 100 ezer mezőgazdasági termelő jut mintegy 60 milliárd forinthoz.

A zöldítés ára

A zöldítés összege 80-81 euró/hektár lesz 
A KAP 2015-2020 rendszerének egyik fontos eleme, hogy a közvetlen támogatások meghatározott hányadát (30 százalékát) az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra (úgynevezett zöldítésre) kell fordítani - mondta Feldman Zsolt a Pest-megyei TESZÖV tagjai számára  szervezett képzésen. A zöldítés becsült összege várhatóan 2015-ben mintegy 80-81 euró/hektár lesz.

2015. január 29., csütörtök

Csokoládé Karnevál

Különleges csokoládékkal és az édességhez kapcsolódó színes programokkal várja a látogatókat a Pécsi Csokoládé Karnevál, amelyet február 7-én és 8-án rendeznek a Zsolnay-negyedben.
 A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) és a Csoko-Láda Csokibolt által közösen rendezett karneválról csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Mosonyi Éva ötletgazda elmondta: az eseménynek otthont adó Pécsi Galéria m21-ben szakmai rendezvények éppúgy lesznek, mint gyermekprogramok, vásár vagy kiállítás.
Harka Éva csokiblogger a csokikóstolás alapjairól, Csiszár Katalin csokikészítő a csokoládé tudományáról tart előadást. Szántó Tibor csokikészítő a fő kakaóbabfajtákkal, Őrsi Zoltán csokoládépapír-gyűjtő a csokipapírokkal kapcsolatos ismereteit osztja meg az érdeklődőkkel.
A gyermekek malmozhatnak bonbonokkal, festhetnek muffin formájú medált, játszhatnak csokis memória és logikai játékokkal, hajtogathatnak könyvjelzőt csokipapírból. L. Molnár Edit pécsi meseíró saját csokis meséjét olvassa fel nekik.
Szólt arról is, hogy a Sásdi Vendéglátóipari Szakiskola diákjai többször is bonbonkészítő bemutatót tartanak, emellett elkészül egy csokoládé dísztárgy, amelyet a Zsolnay gyár porcelánfestői igazi csokoládéval festve díszítenek majd. A kiállításon a látogatók tizenkét tabló segítségével ismerhetik meg a csokoládé történetét, a vásárban húsz kiállító különleges, minőségi, magyar kézműves termékei közül válogathatnak.
A rendezvény látogatása ingyenes lesz annak érdekében, hogy minél többen ismerhessék és kóstolhassák meg a minőségi csokoládékat.

Lemondott a "főborász"


Mi lesz veled magyar sikerágazat?
Január 15-i hatállyal távozott posztjáról Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára – tudta meg az agrárszektor.hu. Értesüléseink szerint több verzió is szóba jöhet azzal kapcsolatban, mi lesz az eredetvédelmi helyettes államtitkári poszt sors. (agrarszektor.hu)

Traktorújdonságok az AGROmashEXPO/AgrárgépSHOW kiállításon

 Traktorújdonságok az AGROmashEXPO/AgrárgépSHOW kiállításon

Az idei szakkiállítás hatalmas traktorkínálatában több újdonsággal is találkozhatnak az érdeklődök, cikkünkben a teljesség igénye nélkül megpróbálunk ízelítőt adni ezekből.(f: agroinform.hu)

Nőtt a mezőgépek piaca


Tavaly 60 százalékkal 125 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgéppiac forgalma az év első kilenc hónapjában, miközben a világpiac megtorpanni látszott.

Magyarországon az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítését regisztrálták tavaly az előzetes adatok szerint. A múlt év mezőgazdasági gépkereskedelme meghaladta a 2009-est, az utolsó nagy támogatásos év forgalmát - mondta a miniszter.
A magyar gazdálkodók 2014. január-szeptemberi időszakban összesen 2900 darabot vásároltak, 1641 darabbal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyek benne voltak a pályázatokban, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítmény tartományban beszerzett típusok száma pedig háromszorosára nőtt.
Emellett jelentősen nőtt a szálastakarmány betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet. Az ültetvény permetezőkből 523 darabot adtak el az egy évvel korábbi 91 darabbal szemben. A fűkaszákból és a hengeres bálázókból megközelítőleg kétszeresére nőtt az eladott mennyiség.
  

MVH - Kifizetési kérelmek intézése


Február 1-től ismét lehet kifizetési kérelmeket benyújtani!

mail/newsletter/91/6_320x240.jpg
Többek között az alábbiakban felsorolt MVH közlemények alapján lehet 2015. február 1 - 2015. május 31. között kifizetési kérelmeket benyújtani az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP), valamint a Darányi Ignác Terv részeként támogatásban részesült projektekkel kapcsolatosan!

Kötelezően elvégzendő adategyeztetés

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívja  ügyfelei szíves figyelmét, hogy minden új elektronikus kérelem benyújtás előfeltétele, a kötelező évenkénti egyszeri adatellenőrzés elvégzése.

2015. január 28., szerda

Hamisítják a NAV oldalát...

Már a magyar adóhatóság oldalát is hamisítják a weben 
A NAV hivatalos weboldalához a megtévesztésig hasonló oldal jelent meg az interneten - figyelmeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Aki a hamis NAV-honlapot használja bajba kerülhet, mert az ott közzétett nyomtatványok és információk bizonytalan forrású hamisítványok, letöltésükkel akár kártékony kódok is bekerülhetnek a felhasználók rendszerébe... »tovább...

Vita a földadóról


Pénzéhes gazdák? - Vérremenő vita a földadóról 
Nem szüntette meg és nem is csökkentette a balmazújvárosi képviselő-testület a korábban kivetett, aranykoronánkénti évi 300 forintos földadót, amely ellen tiltakozva a múlt héten félpályás útlezárásokat tartottak a helyi gazdák.

Vállalkozói hajlandóság

Bárkiben rejtőzhet egy vállalkozó 
Sok, és egyre több magyar lenne a saját maga főnöke, mégis viszonylag alacsony hazánkban a vállalkozási hajlandóság, mivel a többség nincs tisztában azzal, milyen készségek kellenek ahhoz hogy sikeres legyen az üzleti életben.Mutatunk hét jelet, ami arra utal, hogy Önnek van esélye!

GAZDA HÍREK - 2015. január 28



Sajtószemle
2015.01.28


Netadclick hirdetési rendszer


Elérhetőség:
Dr. Kiss István
3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám
Telefon: 06/46-340-480
Mobil: 06/20-337-1954


Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”



Duális képzés indul a Debreceni Egyetem mezőgazdasági karán

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hat szakot hirdetett meg új gyakorlatorientált formában.

Tájékoztatásuk szerint a jelentkezők a mezőgazdasági, a növénytermesztő, az állattenyésztő, az élelmiszer- és a kertészmérnöki, valamint a környezetgazdálkodási agrármérnöki szakokon választhatják a duális képzést 2015 szeptemberétől.
A felvételt nyert hallgatók elméleti képzése a karon, míg a gyakorlati oktatás az egyes szakok esetében, a karral együttműködő nagyvállalatoknál: a Bükk-Térségi Leader Egyesületnél, a Gastor Baromfi Kft.-nél, a Hajdú Gabona Zrt.-nél, a Master Good Kft.-nél, a Tedej Zrt.-nél, a Tranzit-Ker Zrt.-nél, illetve a Tranzit Food Kft.-nél történik - közölte Komlósi István dékán.
A dékán szerint a rendszer előnye, hogy a hallgatók még a tanulmányaik ideje alatt szakmai tapasztalatot szerezhetnek, ennek birtokában pedig előnnyel indulnak az egyetem elvégzése után a munkaerőpiacon.

2015. január 27., kedd

Vidékfejlesztés 2015-2020

Bírálja Brüsszel hazánk vidékfejlesztési programját 
Bonyolultnak tartja az Európai Bizottság (EB) a 2015-2020-as uniós költségvetés ciklus forrásainak felhasználására benyújtott, egyeztetés alatt álló magyar agrár-vidékfejlesztési programot. Az EB szerint a magyar program túl sok tervezett intézkedést tartalmaz, ez pedig veszélyeztetheti a későbbi végrehajtást. Szakértők szerint az valószínűsíthető, hogy az elfogadáshoz Magyarországnak csökkentenie kell a programban szereplő intézkedések számát. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottsággal folytatott egyeztetések mikor fejeződnek be, de a Miniszterelnökség komolyan mérlegeli, hogy egyes új pályázatokat saját országkockázatra a program végeleges uniós jóváhagyása előtt meghirdet.

EU sertéshúspiac

Nagyításhoz kattintson a képre 
(f:AKI)

2015. január 26., hétfő

A nyerstej termelői ára

Nagyításhoz kattintson a képre
(F: AKI)

Most jönnek a fontos rendeletek...

Január végétől folyamatosan jelennek meg az új uniós Közös Agrárpolitika közvetlen támogatásairól szóló hazai rendeletek – jelentett be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Korábbi információk szerint a tárca összesen hét rendeletet ad ki.
A közvetlen támogatások új rendszerében fontos eredmény, hogy a jelenlegi területalapú támogatási rendszer (SAPS) elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be.

Kiemelte, hogy a közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelező elemek közé tartozik az alaptámogatás, az úgynevezett zöldítés és a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatás, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást találjuk meg.

Felhívta a figyelmet arra a fontos változásra, hogy a jövőben csak aktív mezőgazdasági termelő lesz jogosult a közvetlen támogatásra, vagyis az, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat és nincs a negatív listán.(agrarszektor/ki)

2015. január 25., vasárnap

Kisfilm az élelmiszer-önellátásról

Győri Győző tíz éve él önellátó módon. Az eladott és elcserélt feleslegből mindene megvan, ami szükséges, minimális készpénzhasználat mellett. A róla készült filmben elhangzik számos konkrét tapasztalat, a részletek és buktatók ismertetése mellett.
A filmet különösen ajánljuk azoknak, akik kertészkednek, és azoknak is, akik már tervezik a veteményeskertjüket – sok-sok értékes, alkalmazható információval lesznek gazdagabbak! (f:okovolgy/ki)
További részletekért katt ide!

A madarak etetése

Már aktuális a madarak etetése!
A biokertben a növényvédelem egyik legfontosabb elve a megelőzés. A főként rovarokkal táplálkozó odúlakó madárfajok téli etetése és lehetőség szerinti megtelepítése a fenntartható kertészkedés és gyümölcsészet egyik legkifizetődőbb beruházása.
Mikor etessük a madarakat? Miért lényeges az etetés folyamatossága? Milyen etetőanyagokat használjunk? Mit ne adjunk énekes kedvenceinknek? Hol etessünk, és milyen etetőtípusokat használjunk? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.
Az írás elolvasásához katt ide!

A nyerstej termelői ára

Nagyításhoz kattintson a képre 
(F: AKI)

Minőségi tej...

A minőségi tejben van a nagy pénz?
 Gina Rinehart, a világ egyik leggazdagabb üzletasszonya szemet vetett a tejiparra, mint kecsegtető befektetési lehetőségre. Számítását a kínai piacra alapozza: a tejhamisítási botrányok miatt ott nagy szükség van a megbízható, importált tejre.

A cukorbetegség...

Nagyításhoz kattintson a képre

2015. január 24., szombat

Parlagfű-gate?!

Parlagfű-gate
Megtalálta a Földművelésügyi Minisztérium azokat, akik megváltást hozva a kétmillió allergiásnak „lehajolnak, és tényleg kihúzzák” a gyomnövényt: ők a civilek, beleértve a középiskolásokat vagy a grátisz besegítő polgárőröket. Az áthárított tennivaló mellé a civilek akár 5 millió forintot kaphatnak majd gépekre, ezzel 642 millió forint is elmehet közpénzből fűkaszára és fűnyíróra, miközben nincs garancia arra, hogy parlagfű helyett nem a saját telkét nyírja majd vele egy-egy élelmesebb „civil”. Vagy pénzért a másét.

BÉT - A búza jegyzésára

Nagyításhoz kattintson a képre 
(F: AKI/nak)

A cukorrépa termésmennyisége...

Nagyításhoz kattintson a képre

2015. január 23., péntek

Kétes krumplit buktatott le az ekáer
Hetvenöt tonna jelöletlen lengyel burgonyát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal térségi elektromos közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) csoportjának tagjai. Feltételezhető, hogy a lefoglalt burgonyát magyar áruként hozták volna forgalomba, mivel a terményt éppen őstermelők járműveire pakolták át.

Biztatóak a mezőgazdaság kilátásai


Biztatónak nevezte a mezőgazdaság kilátásait az idei és a következő évekre Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.
Az agrárium jövőjével kapcsolatban hangsúlyozta: minden esély megvan arra, hogy folytatódjon a mezőgazdaságnak az elmúlt években tapasztalt dinamikus fejlődése és egyre nagyobb mértékben járuljon hozzá a magyar gazdaság növekvő teljesítményéhez.
Kiemelte: az agrárágazat fejlesztésére 2020-ig mintegy 12,4 milliárd euró európai uniós támogatás áll rendelkezésre, ez 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi hétéves költségvetési időszakban.
Czerván György fontos változásnak nevezte a tagállami döntési hatáskör növekedését, amelynek köszönhetően a tagállamok bizonyos kereteken belül maguk dönthetik el, milyen ágazatokat kívánnak segíteni. Hozzátette: Magyarország elsősorban a munkaigényes ágazatokat szeretné támogatni, így az állattenyésztés és a zöldség-gyümölcs termesztés tekintetében jelentősen nőhet a dotáció.
Kitért rá, hogy mivel a sertés- és a baromfiágazat európai uniós forrásból nem támogatható, ezért azok fejlesztését a hazai költségvetésből segítik. Utalt rá, hogy 2020-ig 180 milliárd forint nemzeti forrás jut az állattenyésztésre munkahelyteremtést segítő plusztámogatásként.(mti/ki)

A kukorica terméseredménye...

Nagyításhoz kattintson a képre

A feldolgozóipar exportját bővítené a kormány

Magyarország 22 százalékról 30 százalékra kívánja emelni a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányát 2020-ig, így teremtve meg az exportárualapot - mondta Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca  gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy konferencián.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Piac & Profit lap által rendezett konferencián azt is elmondta, a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a megújuló forrásból származó hőenergia-termelést támogatja a kormány, így a melegvíz-termelő napkollektorra lesz támogatás, viszont az elektromos áramot adó napelemeket csak kivételesen támogatják.

Megjegyezte, hogy egyáltalán nem kap támogatást az Európában elterjedt napelem mező, viszont egy hűtőház tetejére szerelhetők támogatással napelemek, mivel árnyékolnak és energiát is adnak a hűtéshez.

Kiemelte, hogy a folyó uniós költségvetési időszakban a feldolgozóipari kkv-k kaphatnak vissza nem térítendő támogatást kapacitásbővítésre. A gazdaságfejlesztésre és innovációra szolgáló operatív program, a GINOP 2500 milliárd forintot tartalmaz, az uniós illetékesek még nem hagyták jóvá a programokat, így azokra pályázatot kiírni nem lehet. 

A kormány azonban - saját forrásból - kiírt egy 8,5 milliárd forintos pályázatot a kkv-k kapacitás-bővítésére. Itt a saját forrás 50 százalék, az elnyerhető vissza nem térítendő forrás a másik 50 százalék, amely 10-100 millió forint lehet.

Hasonlóan működik majd az uniós forrásból származó kapacitásbővítési támogatás is, további feltétel lesz, hogy a bővítésnek fenntarthatónak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem adható támogatás például műanyag csomagolóanyag gyártásra, a támogatott épület tetejét pedig úgy kell kialakítani, hogy arra napelemet vagy napkollektort lehessen utólag felszerelni.
Támogathatók lesznek az ipari parkok, függetlenül attól, hogy magán- vagy önkormányzati tulajdonban vannak. (mti/ki)

2015. január 22., csütörtök

Magyarország a terített asztalok tükrében

A terített asztal mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a magyarság életében - ez a megállapítás, ha más-más megfogalmazásban is, többször is elhangzott csütörtökön Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Terített asztalaink üzenete című kötetet.
Az albumot, amelyet a Vendéglátás Művészete Egyesület kiadásában jelent meg, Szeleczky Ildikó, az egyesület elnöke szerkesztette. Ez a könyv a gasztronómiában résztvevők közös dicsérete, így nemcsak a szakácsé, a háziasszonyé, hanem például a kertészé és a borászé is.(mti/ki)

EKÁER próbaüzem hosszabbítás


A kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer próbaüzemét.

2014 - rekord búza, és kukoricatermés

Csúcsdöntés a mezőgazdaságban
Rekordot döntött tavaly a kukoricatermés – erősítette meg a korábbi szakmai várakozásokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók összesen 9,2 millió tonna terményt takarítottak be, de nőtt a búzatermés is. Búzából 2014-ben az egy évvel korábbinál 2,0%-kal nagyobb területről (1,1 millió hektár) 3,5%-kal többet (5,2 millió tonna) takarítottak be; a termésátlag 4710 kilogramm/hektár volt. Kukoricából 4,6%-kal kisebb területről (1,2 millió hektár) 36%-kal többet (9,2 millió tonna) takarítottak be, mint 2013-ban. A termésátlag (7740 kilogramm/hektár) 42%-kal nőtt. (agrarszektor/ki)

Szaktanácsadó 
válaszol

Az EURO-ECO Csoport tagjaként működő UNIVER-PENTA Kft. névjegyzéki szaktanácsadói, munkatársai országszerte nap mint nap találkoznak olyan kérdésekkel, 
amelyek más gazdálkodókat is érinthetnek. Lapunkban rendszeresen megosztják 
olvasóinkkal a fontosnak vélt kérdésekre adott válaszaikat. (f: agronaplo.hu)

KAP - zöldítés

Postázzák a zöldítési kézikönyvet
A zöldítés az idén új elemként lép be az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen kifizetési támogatási rendszerébe. A NAK - a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Miniszterelnökség (ME), illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével - gazdálkodói kézikönyvet készít a zöldítésről, a kölcsönös megfeleltetésről és a nitrát-érzékeny területekre vonatkozó jogszabályok előírásokról. A zöldítésről szóló gazdálkodói kézikönyvet a NAK februárban minden 8 hektár feletti területen gazdálkodó kamarai tagja számára postázza. (agrarszektor/ki)

2015. január 21., szerda

Integrált szőlészeti-borászati ágazatra van szükség

Integrált hálózati rendszerben, tudásbázisát közösen felhasználva kell együttműködnie a szőlészeti-borászati ágazat szereplőinek és a minisztériumnak – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Egerben egy szakmai konferencián. Hangsúlyozta: Magyarországnak innovatív szőlészeti-borászati ágazata van, amely főleg a kutatási intézetek és a főiskolák, egyetemek tudományos munkájának köszönhető.
E célból hozta létre a minisztérium 2014 januárjában a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK). Az intézmény szakemberei kiemelten foglalkoznak a eredetvédelemmel, a fajtafenntartással és a klónszelekciós nemesítéssel is. 
A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban mintegy 150 millió euró forrásra számíthat az ágazat, amelyet elsősorban kutatásfejlesztésre és a szőlőültetvények megújítására fordíthatnak a szakemberek. 
Feldman Zsolt két „kulcsfontosságú” projektre is kitért: tájékoztatása szerint az Európai Innovációs Partnerség a magyar agrárgazdaság szereplői és a kutatószektor szakmai kapcsolatát teremtheti meg, a Horizon2020 pedig a biztonságos élelmiszer-termelést és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást biztosíthatja hazánk számára. (mti/ki)


Aktuális 
támogatások 2015. január

A gazdálkodóknak (a 2014. évet illetően) a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszatérítés igénylésére már csak elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül van lehetőségük 2015. január 16. naptól. A zöld színű őstermelői igazolvánnyal rendelkező őstermelők jelentkezzenek minél előbb a falugazdászoknál, hogy a most érvényes barna színű igazolványra cseréljék ki okmányaikat. (f:agronaplo.hu)


Globális kockázatok

Nagyításhoz kattintson a képre

Termőföld árak és bérleti díjak

(Forrás: AKI/Agroinform)

Épülő Magyarország

Két, uniósokról szóló kiadvány jelent meg a Miniszterelnökség kiadásában, amelyek a Magyarországon megvalósult európai uniós fejlesztésekről, valamint a várható irányokról adnak részletes tájékoztatást. A Fejlődés 172 pillanatban című kiadvány a 2007-2013 közötti uniós ciklusban támogatást kapott 63 ezer fejlesztés közül mutatja be főként azokat a projekteket, amelyek munkahelyteremtési, innovációs vagy gazdasági fejlődést támogató képességük miatt példaként szerepelhetnek a következő hétéves időszakra.
Az Épülő Magyarország elnevezésű összeállítás a fejlesztés irányáról, a 2014-2020-es uniós ciklusra benyújtott operatív programokról szól, a kormány fejlesztéspolitikai vízióját mutatja be a különböző fejlesztési szakterületeken. (mti/ki)

Földet a gazdáknak program

Megvan, kik kapják mostantól az állami földeket
A földet a gazdáknak programba csoportosítja át az agrártárca jelentős részben azokat a három hektárnál nagyobb állami termőföldeket, amelyeket eddig legfeljebb egyéves megbízási szerződésekkel hasznosított a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA). A megbízási szerződések – amelyek mostanáig 30-35 ezer hektár NFA-s termőföldre terjedtek ki - csak azokban az esetekben maradnak fenn, amikor a területek hasznosítására nincs más jogi lehetőség, illetve egy-egy érintett földrészletre állami szervezetek, társaságok tartanak igényt. A három hektárnál kisebb területeket az NFA eladja, ha azokra megfelelő vételi ajánlatok érkeznek.(agrarszektor.hu/ki)


2015. január 20., kedd

PAKS...

Nagyításhoz kattintson a képre

Fontos áfaváltozások

7 fontos áfaváltozás 2015-ben
 Az áfa szabályok nem tartoznak a legegyszerűbben követhető jogszabályok közé, ráadásul évről évre változtatnak rajtuk. Összeszedtünk 7 fontos változást, ami 2015-től hatályos.

A jövő traktorai

Tényleg így fognak kinézni a jövő traktorai? (KÉPEK, VIDEÓK)
A mezőgazdaság és maga a mezőgazdasági technológia az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött, és ez a jövőben sem lesz másképp. Már most is léteznek robotpilóták, amikkel minimális emberi irányítás mellett is tudunk munkát végezni. De vajon milyenek lesznek a traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépek a következő évtizedekben? Az Agrofórum Online most mutat néhány tervet, elképzelést, koncepciót.(agroforum.hu/ki)
Bővebben >>>

Bővül az iskolatej program

Az iskolatej-programban tavaly mintegy 3,4 milliárd forintot folyósítottak az intézményfenntartók és szállítók részére. A programban részt vevő iskolásoknak és óvodásoknak kiosztott tejtermékek értéke alapján az MVH 2014-ben mintegy 1 milliárd forinttal nagyobb összeget folyósított támogatásként, mint az előző évben. 
Ennek fő oka, hogy a korábbi évekhez képest nőtt a program népszerűsége, és a programban részt vevő gyerekek száma. Az iskolatej-programban a 2012/2013-as tanévben szállítási időszakonként átlagosan 250 ezer gyerek részesült ellátásban, míg a 2013/2014-es tanévben már 345 ezren.
  

Tévénézési szokásaink

Nagyításhoz kattintson a képre

Hatékonysági tartalékok a szőlő ágazatban


Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak - jelentette ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai igazgatója vasárnap a II. Bországgyűlés című rendezvényen. Elmondta, komoly lehetőségek rejlenek az integrált növényvédelemben, illetve a bio- vagy biodinamikus birtokokban. Az eredetvédelem lehetőségeinek eredményesebb kihasználása is hozzájárulhat az ágazat jövedelemtermelő-képességének javításához – tette hozzá.
Az elmúlt évtizedekben a minőség jelentősen javult, ezzel párhuzamosan azonban komoly technológiai váltás ment végbe a világban, ezért folyamatos fejlődésre van szükség. Véleménye szerint igény lenne a magyar bor közösségi marketingjének újjászervezésére, ez nemcsak a közvetlen eladásösztönzést jelenti, hanem a borkultúra fejlesztését is.
Folytatódik a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatása. 2004 és 2013 között összesen 40 milliárd forint jutott el a szőlőtermelőkhöz az ültetvények felújításra, illetve telepítésére. 2014-2018 között hasonló összeg fordítható erre a célra.
Hangsúlyozta, a technológiailag hibátlan bor ma már a piacra lépés minimális feltétele. Ennek elérését segíti a borászati gépek és berendezések beszerzésének támogatása. A földművelésügyi tárca a Miniszterelnökséggel közösen azon dolgozik, hogy minél előbb a vidékfejlesztési források terhére is megvalósulhassanak ilyen beruházások. (mti/ki)

A gazdagok gazdagodása


Már jövőre a leggazdagabbaké lesz a világ fele
A világ leggazdagabb 1 százalékának kezében lesz a globális összlakosság együttes vagyonának több mint fele 2016-ra.