Oldalak

2015. március 31., kedd

Hazai virágnéző helyek

Öt hely, ahol idén tavasszal virágcsodákat láthat 
Cseresznyevirágért Budapestre, havasszépéért Kámra vagy Zalaegerszegre, nagyezerjófűért a Strázsa-hegyre, levenduláért Tihanyba, rózsaföldekért Szőregre kell utazni. A Travelo a legjobb hazai virágnéző helyek nyomában.

Á F A...

Nagyításhoz kattintson a képre

Jogszabályváltozás

Egyes agrártámogatásoknál a beadott dokumentumok hiányosságait csak egyszer lehet pótolni, ettől többszöri hiánypótlást a miniszter sem engedélyezhet rendeletben - egyebek mellett ezt tartalmazza, az agrártámogatásokat módosító törvény.
Az új szabályokat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA), valamint az Európai Halászati Alap (EHA) terhére folyósított támogatásokra kell alkalmazni.
Ugyancsak az ebből a két forrásból finanszírozott támogatások ellen benyújtott fellebbezést az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter bírálja el.

2015. március 30., hétfő

Legnagyobb szókincsű költőink

Nagyításhoz kattintson a képre 
(f: origo.hu)

Bronzkori sörfőzdét találtak

Ötezer éves, kora bronzkori sörfőzdét találtak a régészek Tel-Avivban - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).
A szakemberek szerint az ősi egyiptomi társadalom minden rétege fogyasztott sört, nemre és életkorra tekintet nélkül. Abban viszont még nem bizonyosak a kutatók, hogy csak különleges ünnepi alkalmakkor itták-e, vagy a mindennapokban is fogyasztották. Az ősi söröket árpából készítették, először megfőzték a gabonát, majd a napon erjesztették a nedűt. A keverékhez gyümölcskoncentrátumokat adtak ízének és aromájának fokozására. A kész italt leszűrték, majd elfogyasztásig különleges edényekben tárolták. 
A gizai piramis építői naponta több liter sört is kaptak kenyéradagjuk mellé, és nagyra tartották az italt. "A tökéletesen elégedett ember szájában sör van" - állítja egy az i. e. harmadik évezredből származó felirat.

Húsvéti tojás...

A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás - mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) tanácsadója az MTI-nek.
Hozzátette: átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon. A tojás általában a piacokon drágább.
A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az előző évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent. A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint.

2015. március 29., vasárnap

Malária - mocsárláz

Tudja, hogy mi a világ leghalálosabb állata? Nem a cápa, és még csak nem is a krokodil! 
 Bill Gates posztolta nemrég ezt az infógrafikát a blogjára. Az látszik rajta, hogy a különböző állatok hány halálozásért felelnek évente, és a szúnyogok 725 ezer évi halálos áldozattal bőven lenyomják az embereket, akik ehhez képest csak évi 475 ezer halálos áldozatot háborúznak össze. A szúnyogok azért nagyon veszélyesek, mert bizonyos fajtáik olyasmi vírusokat terjesztenek, mint például a malária, amiben évente 600 ezren halnak meg.
Hogy elődeink mennyit szenvedhettek a maláriától, jól jelzi, hogy hányféle névvel illették e betegséget: - váltóláz, mocsárláz, hansági láz, posláz, gyujtoványhideg, forróbetegség, epeláz, sárga láz, harmadnapos hideglelés, iszapláz, rizsföldi betegség stb.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/14484/mocsarlazas-magyarorszag


Növényegészségügyi vizsgálatok támogatása

44/2015. (III. 27.) számú MVH közlemény
Év/Sorszám: 2015 évi 44. számú
 
az egyes növényegészségügyi vizsgálatok költségeinek támogatásáról szóló 117/2007. (X. 10.) FVM rendelet szerinti támogatások igényléséhez rendszeresített nyomtatványokról





















Veszélyes a glifozát...

Rákot okozhat egy gyakori gyomirtó
A világon legelterjedtebb gyomirtó szert, a glifozátot veszélyesnek, potenciálisan rákkeltőnek minősítette a WHO daganatos betegségekkel foglalkozó kutatócsoportja.
A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki. Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be.

A juhászat szerepe

A hazai juh­te­nyész­tés vissza­fej­lő­dé­se nem a rend­szer­vál­to­zás­sal kez­dő­dött. A ju­há­sza­tok szá­má­nak meg­csap­pa­ná­sát elő­ször a ma­gyar gyap­jú­ipar le­épü­lé­se idéz­te elő a 70-es évek­ben. Még ennél is na­gyobb kárt oko­zott a 80-as évek eről­te­tett ki­vi­te­le, ami­kor el­kez­dő­dött a 30-40 napos ál­la­tok vá­lo­ga­tás nél­kü­li ex­por­tá­lá­sa élő és vá­gott for­má­ban. Ez a hazai ál­lo­mány mi­nő­sé­gé­nek drasz­ti­kus rom­lá­sá­val is együtt járt, mi­köz­ben a ju­há­sza­tok és a juhok száma is je­len­tő­sen csök­kent. 
A hazai juhágazat döntően, mintegy 95 százalékos arányban családi gazdaságok kezében lévő tevékenység, Magyarországon  mintegy hétezer juhtenyészet van – jelentős többségük az Alföldön. A hazai ágazat 935 ezer nőivarú juha – elsősorban a bárányexport, valamint részben a gyapjú és a juhtej révén – hozzávetőleg 25-30 ezer embernek nyújt megélhetést. A kisebb gazdaságokban rendszerint a család több tagja, esetleg néhány alkalmazott dolgozik. Az ágazat összes termelési értéke hozzávetőleg 12–15 milliárd forint körül alakul évente.

2015. március 28., szombat

A zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése

A következő 6-8 évben a magyar zöldség-gyümölcs termesztés fejlesztésébe mintegy 160-180 milliárd forintot kellene beruházni a termékek piaci versenyképessége érdekében - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.

Véleménye szerint a magyar termelők csak a minőségi áru előállításával lehetnek versenyképesek a kisebb és nagyobb piacokon egyaránt. Ehhez pedig technikai, technológiai fejlesztésekre van szükség az ágazatban működő sok gazdálkodónál, gazdaságban.
Ezért 2022-ig mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrásra van szükség ahhoz, hogy a magyar termékek versenyképesek legyenek az európai és a világpiacon egyaránt.

Ahhoz, hogy a magyar termékek piacképesebbek legyenek, növelni kell a termékek feldolgozottsági szintjét, azokat nagyobb hozzáadott-értékkel kell előállítani, piacra vinni. Ehhez adhat segítséget az a kormány által bejelentett fejlesztési forrás, amelynek keretében mintegy 300 milliárd forintot szánnak a magyar élelmiszeripar fejlesztésére.

Földügyi kötelezettségszegés...

Kötelezettségszegési eljárást indított  Magyarország ellen az Európai Bizottság a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt.
Az Európai Bizottság illetékes szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy a tavaly május 1-jén hatályba lépett földtörvény egyes rendelkezései nem összeegyeztethetőek a letelepedési szabadsággal és a tőke szabad áramlásával, ezért párbeszéd kezdődött a kormány képviselőivel, akiknek azonban nem sikerült teljes mértékben eloszlatniuk a brüsszeli aggályokat.

A bizottság által közzétett közlemény szerint az ország földtörvénye több olyan előírást is tartalmaz, amelyek az uniós jog értelmében a letelepedési szabadság és a tőke szabad áramlásának korlátozásaként értelmezhetőek, ezt pedig csak indokolt esetben, diszkrimináció-mentesen és arányosan lehet megtenni.
"Miközben minden tagállam megteheti, hogy felállítja saját szabályait a vidékfejlesztés előmozdítása, a földek művelésben tartása és a termőföldárakra nehezedő spekulatív nyomás kiküszöbölése érdekében, ezt az uniós jog keretein belül kell megtenniük" - áll a bizottság kommünikéjében.
A magyar jogszabályban az Európai Bizottság a gazdálkodó, mint fogalom törvényi meghatározását kifogásolja, azt az előírást, hogy a gazdálkodó maga kell gazdálkodjon a földön. Az adásvételi szerződések jóváhagyásával és bizonyos szakmai ismeretek meglétének követelményével szemben is fenntartásokat fogalmazott meg a testület.
 A bizottság meglátása szerint ezek közül az előírások közül több nem tűnik arányosnak vagy megfelelőnek a legitim célok elérésére.

(f:mti)

Húsvéti bárány...

Már viszik a bárányokat - Húsvétkor adják el az állatok harmadát 
A korai húsvét és az Európában jellemző szűkösség miatt jó ára van a báránynak. A hazai bárány harmadát húsvétkor adják el, ilyenkor akár 200 ezer állatot is exportálhatnak néhány hét alatt – zömüket Olaszországba.

Cégek kényszertörlése

Kényszertörlés a legtöbb cég megszűnésének oka
A feketelista.hu gazdasági adatbázis szerint tavaly 31 ezer céget tiltottak ki a piacról, ez pedig több mint duplája a tavalyelőtti számnak, amikor 15 ezer gazdasági társaság szűnt meg kényszertörléssel. 2014 más szempontból is fordulópont volt: tíz év óta először fordult elő egy évben, hogy több cég szűnt meg, mint amennyi alakult.

2015. március 27., péntek

KAP közvetlen támogatások (2015-2020)

Megjelentek a Közös Agrárpolitika Reformjának végrehajtását szolgáló, új közvetlen támogatási rendszer legjelentősebb hazai támogatási rendeletei.

1.    A közvetlen támogatások igénybevételének közös szabályairól szóló rendeletben nem kizárólag a közvetlen támogatások igénybevételének alapfeltételeit rögzítették, hanem azok a tevékenységi körök is, amelyek a közvetlen támogatási jogosultságot főszabályként kizárják. A rendelet tartalmazza azt a feltételrendszert, amelyet a kizárt tevékenységi köröket folytatóknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy mégis közvetlen támogatásban részesülhessenek. Bemutatja továbbá az ennek alátámasztására alkalmazható bizonyítási módszereket. Fontos kiemelni a rendeletnek a mezőgazdasági és nem mezőgazdasági tevékenységből származó bevételek elkülönítési kötelezettségét előíró rendelkezését.
A rendelet egyaránt alkalmazandó az egységes területalapú támogatás, a termeléshez kötött közvetlen támogatások, a mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtott támogatás, a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, valamint a mezőgazdasági kistermelők támogatása tekintetében.
2.    Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló rendelet a zöldítés gyakorlatain túl bemutatja az uniós jogból következő, valamennyi támogatásra jogosult terület kultúrállapotban tartásának követelményeit. A korábban a Kölcsönös Megfeleltetés alatt számon tartott követelményeket a zöldítési rendelet 2.§-a tartalmazza.
3.    A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló rendelet a minisztérium által már korábban bejelentett ágazatok esetében határozza meg az igénybevétel feltételeit. A KAP reform keretében 2020-ig működő támogatási formában húshasznú anyatehén, hízott bika, tejhasznú tehén és anyajuh egyedek, továbbá rizs, cukorrépa, zöldség-gyümölcs-, valamint fehérjenövények támogatására nyílik mód.
2015-ben e jogcímekre összesen 201 millió euró, több mint 60 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az ágazatok többségében a korábbi támogatási szintet meghaladó összegek kifizetését teszi lehetővé. Az egyes támogatásokat az egységes kérelem felületén kell majd igényelni. A kérelemhez szükséges dokumentumokat a hamarosan megjelenő egységes kérelem rendelet fogja meghatározni.
4.    A fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról szóló rendelet a gazdálkodók generációváltását segíti elő, amely maximum 5 éven keresztül nyújtható, legfeljebb 2020-ig. Területi felső korlátja 90 hektár, hektáronkénti összege várhatóan 67,5 euró lesz.
A támogatás igénybevételére jogosult minden olyan 40 évnél fiatalabb termelő, aki 2015-ben kezd mezőgazdasági tevékenységbe (ad be először egységes kérelmet), vagy gazdaságát az első támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül hozta létre.
A támogatás kedvezményezettjei lehetnek továbbá jogi személyek is. Az irányító-döntéshozó pozícióhoz szükséges benyújtandó igazolások felsorolását a fiatal gazdákról szóló rendelet, valamint az Egységes Kérelem tartalmazza.
Legfontosabb tudnivalók a közösségi forrásból finanszírozott termeléshez kötött állatalapú támogatásokról
1. Az egyes támogatási jogcímek igénylésének az alapfeltétele, hogy a mezőgazdasági termelő tárgyév június 9-én rendelkezzen 1 hektár minimális SAPS jogosult területtel vagy adott naptári évben igényelt vagy kapott, állatokra vonatkozó, létszámalapú, termeléshez kötött közvetlen támogatásainak összege meghaladja a száz euró értéket. Ezen szabály alapján, ha a gazdálkodónak nincsen támogatható területe a 100 euró eléréséhez várhatóan egy bika, anyatehén vagy tejhasznú tehén valamint öt anyajuh szükséges.
2. A támogatás igényelését ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton lehet benyújtani az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A benyújtott támogatási kérelem nem része az egységes kérelemnek, így nem vonatkozik rá az egységes kérelem  szabályrendszere. Ez az eljárás lehetővé teszi az átmenteni nemzeti támogatások esetében alkalmazott, esetlegesen felmerülő hiánypótlást.
3. A támogatási kérelemben a módosításokat az egyes támogatási jogcímek tárgyévi benyújtására nyitva álló határidő végéig lehet megtenni. Ezt követően– a korábban is alkalmazott eljárás szerint – 25 naptári napon keresztül lehetőség van módosításra. Az általános uniós eljárásrend alapján azonban naponta 1%-kal csökkennek azok az összegek, amelyekre a kérelmező a kérelmek határidőig történő benyújtása esetén jogosult lett volna.
4. Az elektronikus kapcsolattartás keretében az adatváltozásra, az adategyeztetésre vonatkozó bejelentésre, a terhelő megállapításokat tartalmazó jegyzőkönyvre tett ügyféli észrevétel (akár meghatalmazott vagy örökös általi) benyújtására van mód. Ezekkel együtt a kérelem módosítása, pontosítása, visszavonása, továbbá – a mezőgazdasági termelő elhalálozására irányuló vis maior bejelentés kivételével – a vis maior események bejelentése lehetséges ügyfélkapun keresztül.
5. A támogatást támogatási jogcímenként, naptári évenként és mezőgazdasági termelőnként egy alkalommal lehet igényelni.
6. A támogatható minimális állatlétszám egy egyed. Egy állat után az egyed élete során csak egy típusú termeléshez kötött közvetlen támogatás vehető igénybe, az a kérelmezés ideje során nem változtatható. Ennek gyakorlati jelentősége a kettős hasznú tehenek esetében van. Nincsen lehetőség ugyanazon tehén után egyik évben tejhasznú tehén támogatást, másik évben pedig anyatehén támogatást igényelni. Amennyiben az állat után termeléshez kötött anyatehén átmeneti nemzeti támogatást igényel a termelő, akkor uniós forrásból is csak anyatehén támogatás igényelhető.
7. Csak a külön jogszabályban előírt ENAR előírásoknak megfelelően jelölt és nyilvántartott egyedek jogosultak támogatásra.
8. A támogatásra való jogosultság szempontjából birtokon tartási idő alatt történő ellés, termékenyítés és kiesés-pótlás esetében a birtokon tartási időszak lejártát követő, legfeljebb tizenöt napon belül bejelentett és nyilvántartott adatok fogadhatóak el.
7. Az MVH a kérelmezést követő év június 30-áig fizeti ki a támogatást.
Az alábbiakban olvashatóak részletesen az egyes termeléshez kötött állatalapú támogatásokról szóló tájékoztatók:
Legfontosabb tudnivalók a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatásáról.
Legfontosabb tudnivalók a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatásáról.
Legfontosabb tudnivalók a termeléshez kötött hízott bika tartás támogatásáról.
Legfontosabb tudnivalók a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatásáról.
Tájékoztató a fiatal mezőgazdasági termelő támogatásáról
Legfontosabb tudnivalók terménydiverzifikáció követelményéről
Technikai eltérések a zöldítési rendelet és a Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv között
Tájékoztató a mezőgazdasági termelők részére nyújtott közvetlen támogatásról
Legfontosabb tudnivalók a közösségi forrásból finanszírozott termeléshez kötött a növénytermesztési ágazatok támogatásokról
(FM Sajtóiroda)

EU - pályázatok

Uniós források - EU-pályázatok
Számos jelentős változás, könnyítés lép életbe a 2014-2020-as új uniós fejlesztési ciklus pályázatai kapcsán, így például az is, hogy a teljeskörűen elektronikus pályázásnál a döntés után perceken belül megjelenik a rendszerben az eredmény - hívta fel a figyelmet az új EU-támogatási rendszer főbb kereteiről tartott előadásában Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára arra is figyelmeztetett, hogy ha egy nagyon célzott pályázatnál a nyertes eltér a megvalósítás során a keretektől, akkor kamatostul visszakövetelik tőle a már kifizetett támogatást, de mérlegelheti az intézményrendszer azt is, hogy a kapcsolt vállalkozásaival együtt kitiltják a pályázati rendszerből.

2015. március 26., csütörtök

Az új ciklus vidékfejlesztési pályázatai

Jönnek az új pályázatok!
A 2007-2013-as időszak forrásainak 100 százalékos felhasználása érdekében hamarosan új pályázatokat írnak ki az illetékes szervek, Brüsszel pedig május végén bólinthat rá az 1250 milliárd forintos új magyar Vidékfejlesztési Programra. Az új ciklus pályázatai nyártól jelenhetnek meg - többek között ezeket mondta egy szegedi tanácskozáson Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Klímabiztos babfajták...

Új babfajták menthetik meg az emberiséget
Harminc klímabiztos babfajtát nemesítettek a franciaországi székhelyű, CGIAR nevű nemzetközi agrárkutatási szervezet kutatói. A növények jelenthetik majd a fő fehérjeforrást a globális felmelegedés által leginkább sújtott térségekben. – írja az MTI. Több mint 400 millió ember számára a bab a fő élelem a fejlődő világban, ahol azonban a klímaváltozás miatt 2050-ig a felére csökkenhet a termesztésére alkalmas terület. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek Latin-Amerika és a szubszaharai övezet termelői.

2015. március 25., szerda

A vadászat jelentősége

 A hazai vadállomány védelme és a vadászat nem csak egy szűk szakma feladata, hanem mindannyiunk közös ügye, természeti és kulturális örökségünk szerves része - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Budapesten egy szakmai rendezvényen.
A szaktárca tájékoztatása szerint  a vadásztársadalom és az állat-egészségügy közös feladata, hogy minél nagyobb arányban kerülhessen a fogyasztók asztalára jó minőségű, ellenőrzött magyar vadhús.
A vadállatok által fenntartott kórokozók az ország gazdaságára nézve jelentős károkat okozhatnak, nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat az olyan járványos megbetegedések elleni védekezés, mint amilyen a sertéspestis vagy a ragadós száj- és körömfájás.
  

Pályázati ütemterv - 1. prioritás

Nagyításhoz kattintson a képre

Kamarai hozzájárulás...

Fontos határidő közeleg - a kamarai díj befizetésére
A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (Gktv.) 8/A. § (2) bekezdése alapján az évi 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás összegét évente a tárgyév március 31-ig külön felhívás nélkül is át kell utalni a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara számlájára. Érdemes odafigyelni erre az egyébként nem túl nagy összegre, mivel a kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, ezért az adóhatóság inkasszót bocsát ki, amely - az elmaradás mértékétől függően - akár több tízezer forint plusz terhet is jelenthet a vállalkozásoknak.

MVH Közlemény

Az alábbi linken elérhető a 2015. április 1-30. közötti időszakban
benyújtható kifizetési kérelmének az MVH közleménye.

http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk412015

2015. március 24., kedd

A szaporítóanyag fontossága

Minősített szaporítóanyag:
a) a szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelet [a továbbiakban: 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelet] 1., 3., és 4. számú mellékletében meghatározott paramétereknek teljes körűen megfelelő,
b) a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 50/2004. (IV. 22) FVM rendelet [a továbbiakban: 50/2004. (IV. 22) FVM rendelet] 1–3., 5–9. számú mellékletében meghatározott paramétereknek teljes körűen megfelelő, vagy
c) a zöldségnövények és az ipari zöldségnövények vonatkozásában, a b) pontban meghatározott mellékletekben nem nevesített kultúrák esetében az 50/2004. (IV. 22) FVM rendelet 19–20. §-a szerint minősített, standard szaporítóanyag, amely a termesztésben felhasználható.

2015. március 23., hétfő

Falumentés és munkahelyteremtés Pitvaroson

Pitvarosi közmunka
A fillérekért megvásárolt, összedőlő házak helyén saját mezőgazdasági vállalkozásba fogott az önkormányzat. Csirkefarm, gyümölcsös és fóliasátrak a pusztuló házak helyén – falumentés és munkahelyteremtés Pitvaroson. A fillérekért megvásárolt, összedőlő házak helyén saját mezőgazdasági vállalkozásba fogott az önkormányzat.

2015. március 21., szombat

MVH tájékoztató az építési beruházásokra vonatkozó jogszabályi változásokról

Tájékoztató (2015-03-18) 
Jelen ügyféltájékoztató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és az Európai Halászati Alapból nyújtott támogatások építési beruházásokhoz való igénybevételének – az ágazati jogszabályok miatt – megváltozó feltételeit rendszeresíti.
Az ügyféltájékoztató a csatolt dokumentumban olvasható.
Csatolt dokumentumok:

 
icon GYIK Építési ügyféltájékoztató
 
icon Építésügyi tájékoztató



 






 

2015. március 20., péntek

Vadméhfajok pusztulása

Méhek végveszélyben
Csaknem minden tizedik európai vadméhfajt fenyegeti a kihalás veszélye, többek között a rovarirtó szerek terjedése és a mezőgazdasági termelés növekedése miatt - állítja a kontinens méhállományáról írt első összefoglaló jelentés.

A biotermesztés titka...

Bioszentandrás...
Hernádszentandráson - avagy, ahogy talán jobban ismerik, Bioszentandráson - a biotermesztés műhelytitkait egyetemektől tanulták. Egyelőre két és fél hektáron folyik a gazdálkodás, de folyamatosan terjeszkednek: már azt nézik, hogy a térségből melyik település tudna még csatlakozni hozzájuk.

Vidék Kaland Program!

Az idei évben már ötödik alkalommal szervezi meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot. A Program keretében, pályázaton keresztül kiválasztott városi fiatalok tölthetnek el egy hetet magyarországi vagy székelyföldi fiatal gazdáknál.
A program részleteiről a csatolt részletes pályázati felhívásban lehet olvasni. Jelentkezni a csatolt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehet 2015. április 17-ig.

2015. március 19., csütörtök

Tokaji Kóstoló

A legtöbb hazai és nemzetközi borral foglalkozó szakember egyetért abban, hogy Tokaj meghatározó szerepet játszik a hazai borvidékek között mérete és borainak egyedi karaktere miatt. A nemzetközi márkaépítéssel párhuzamosan ugyanakkor az is alapvető fontosságú, hogy a belföldi fogyasztók is tisztában legyenek azzal, milyen változások zajlottak le a borvidéken az utóbbi két évtizedben.

A Tokaj Grand Nagy Tokaji Kóstoló helyszíne 2015-ben a Corinthia Hotel Budapest  (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.).

Időpont: 2015. március 28. 14.00-22.00.

A Tokaj Grand programsorozat célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a ma már központi szerepet játszó száraz tokaji borokra, a kikristályosodó aszústílusra és a gyümölcsös zamatokat tükröző késői szüretelésű borokra. A nemzetközi márkaépítésen kívül az is lényeges, hogy a belföldi fogyasztók is tisztában legyenek a borvidéki változásokkal.


2015. március 16., hétfő

Földadó: teljes a káosz

A hét végéig kell a tulajdonosoknak befizetniük a földadót az érintett önkormányzatoknak, a részletek azonban máig nem világosak. Míg az agrártárca szerint csak azokra vethető ki az új teher, akik bérbe adják földjeiket, az önkormányzatok ezt máshogy gondolják.

2015. március 15., vasárnap

XX. Kadarka Borverseny


Az idei évben március 13-án, 20. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Borverseny. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon. Délvidékről, Erdélyből is érkeztek borminták.

A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 93 bor közül 76 önálló Kadarka volt.

A Borverseny Kadarka Nagydíját a Simon Pincészet (Egri borvidék) nyerte el. A második legszebb Kadarka a Jekl Pincészet (Villányi borvidék), a harmadik legszebb Günzer Tamás és Pincészete (Villányi borvidék) bora volt.

2015. március 14., szombat

Fokozni kell a szőlő- és a borágazat versenyképességét

A borjoggal és bormarketinggel foglalkozó idei konferencián elhangzott: a Miniszterelnökség által kezelt Vidékfejlesztési Program pénzügyi forrásából a mostani uniós költségvetési időszakban, 2020-ig mintegy 20 milliárd forint elkülönített forrás áll a szőlő- és borágazat rendelkezésére.
A szőlő- borágazatban tevékenykedők támogatást kaphatnak az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból is. (Ez összességében mintegy 145 millió euró, mintegy 44 milliárd forint.) A legjelentősebb forrás az ültetvények szerkezetátalakítási programjára vehető igénybe. Ez 123 millió eurót tesz ki, ami csaknem 40 milliárd forintot jelent. Emellett támogatják még a harmadik országokban történő termékpromóciót, valamint a melléktermék-lepárlást is.

   
  

Állatról emberre terjedő kórokozók

Nagyításhoz kattintson a képre

A jó minőségű termőföld

A jó minőségű termőföld a jó minőségű élelmiszer előállításának alapfeltétele, ez pedig elképzelhetetlen a termőtalaj tudatos védelme nélkül - mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten egy szakmai fórumon.
A miniszter az Egészséges talajok az egészséges életért című talajvédelmi konferencián hangsúlyozta: az ország talajainak minősége, főként azok termékenysége mindig fontos kérdés volt a gazdálkodók számára. Magyarország ezért is értékeli nagyra, hogy az ENSZ 68. közgyűlése 2015-öt a Talajok nemzetközi évének nyilvánította.

Zömében kiutalta az MVH a területalapú támogatást

A területalapú támogatás (SAPS) második részletéből január 30., az átutalások megkezdése óta a támogatásra jogosult gazdálkodók mintegy 90 százalékának összesen 135 milliárd forintot fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A 2014-es területalapú támogatás első részletét, az előleget már tavaly megkapta a mintegy 170 ezer SAPS-támogatásra jogosult gazdálkodó, összesen mintegy 161 milliárd forintot. A fennmaradó mintegy 180 milliárd forintot a gazdáknak ez év június 30-ig kell megkapniuk az MVH-tól. A kifizetés várhatóan a hivatalos határidő előtt lezárul. Így összesen egy-egy gazdának hektáronként 69 805 forint fajlagos támogatás fizethető ki. A második részletben a gazdák hektáronként mintegy 35 ezer forintot vehetnek kézhez.
   

A GMO-mentes mezőgazdaságért


A miniszter átütő sikerként értékelte, hogy idén több mint négyéves tárgyalási folyamat eredményeként megszületett a genetikailag módosított organizmus (GMO) köztermesztésének tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítását.
Kitért arra, hogy április 16-án és 17-én a Földművelésügyi Minisztérium kétnapos konferenciát szervez, amelynek egyik témája a GMO-mentes jelölés lesz. Szeretnék megvalósítani, hogy ettől az évtől a húst, halat, tojást, tejet, mézet GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon – közölte.


Tokaji és szekszárdi borászok taroltak

A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius Borház és a Fitomark Tokaji Borház, valamint a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok egy-egy bora a legjobbaknak járó Quadris-díjakat - derült ki a díjkiosztó ünnepségen Siófokon.
A Quadris-díjat idén a Patrícius Borház Kft. 2012-es Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka bora, a Fitomark 6 Puttonyos 2004-es Tokaji Aszúja, és a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah vörösbora kapta.
    

2015. március 13., péntek

Okos-evőpálcika...

Felismeri az ételt az okos-evőpálcika
Felismeri az ételeket a Kínában fejlesztett okos-evőpálcika: minőségüket, kalóriatartalmukat is jelzi. A hozzárendelt app a viselő étrendjét követi, így a fogyókúrában is segíthet.

Porított alkohol

Rummá változtatja a vizet a Palcohol 
Nem kell isteni hatalommal rendelkezni ezentúl az embereknek, hogy – ha nem is borrá, de alkohollá – változtassák a vizet. Végre a boltokba kerülhet az USA-ban a porított alkohol vagy Palcohol.

Növekedési Hitelprogram

A Magyar Nemzeti Bank 2015. március 16-án elindítja NHP+ konstrukcióját, amellyel az NHP-ból eddig kiszoruló kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeit kívánja javítani. A Monetáris Tanács további 500 milliárd forintot különített el az új NHP+ konstrukcióra. (agronaplo.hu)
Ugrás a cikkre ->

A dohánytermesztés támogatása

Ötmilliárd forint a dohánytermesztés támogatására 

A kormány a dohánytermelés 2015. évi támogatásához 5 milliárd forintot biztosít. A szükséges forrást a Földművelésügyi Minisztérium saját forrásaiból, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium hozzájárulásával tavalyi költségvetési maradványok visszahagyásával biztosítja.

Harc a pockok ellen

A növényvédelmi hatóság arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy haladéktalanul mérjék fel a mezeipocok-fertőzöttséget a veszélyeztetett területeken, és rendszeresen kövessék nyomon a károsító egyedszámának alakulását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az idén is időben fel kell készülni a rágcsálók elleni hatékony védekezésre, hogy a tavalyihoz hasonló kedvező környezeti feltételek esetén fenyegető károkat meg lehessen előzni.

Magyarországon jelenleg három készítmény (Arvalin LR, Polytanol, Delu) rendelkezik engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre, amelyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók - olvasható a közleményben. (mti)

Külhoni magyar értékek összegyűjtése

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 48 millió forint vissza nem térítendő keretösszeggel meghívásos pályázatot hirdet határon túli szervezetek számára a külhoni magyar értékek összegyűjtésének támogatására.
A pályázatra minden kárpát-medencei magyarlakta régióból hívtak meg szervezeteket: a Kriza János Néprajzi Társaságot (Erdély), az Élő Erdély Egyesületet (Erdély), a Gazda Polgári Társulást (Felvidék), a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet (Vajdaság), a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületet (Kárpátalja), a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét (Horvátország), a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséget (Muravidék, Szlovénia) és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületet (Ausztria).
A pályázat január 1-től december 31-ig tart, így a már elkezdett tevékenységekkel is lehet pályázni.

Állatjóléti támogatás...

Új állatjóléti támogatást vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), ami a tenyészkocákra március közepétől igényelhető, a keretösszege 8,62 milliárd forint - mondta az FM kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa.
A múlt évben is volt sertésjóléti támogatás, amelynek az összege 8,5 milliárd forintot tett ki. Így a sertéságazat 2015-től több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kap. Ez a 2010-es 6 milliárd forintra rúgó ágazati támogatásnak csaknem a háromszorosa.
A támogatási kérelmet a gazdálkodók március 15-től nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A támogatás pedig április 1-től kezdődik, kifizetés negyedévente lesz.

2015. március 12., csütörtök

Növényi termékek árelőrejelzése

Nagyításhoz kattintson a képre
Forrás: AKI, Árbecslés a Komplex Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) EKOP 1.1.12-2012-2013-0001 projekt keretében az AKI alprojektje 5.1-es munkacsoportjában kifejlesztett neurális háló segítségével