Oldalak

2015. június 29., hétfő

A juhágazat aktuális kérdései

Juhászaink évente mintegy 620 ezer bárányt kínálnak fel eladásra, amelynek 99 százaléka élőállatként hagyja el az országot. A bárányok 45 százaléka húsvét előtt születik, 35 százaléka augusztusra, 20-25 százaléka decemberre. Az árak éppen fordítva alakulnak, az év második felében folyamatosan csökken a báránykínálat, ám emelkednek az árak.(f.:agronaplo.hu)

Szőlész-borász mérnök szak indítása

PTE: Vidékfejlesztési, Kultúratudományi és Pedagógusképző Kar ...

Ilyen lesz a szőlész-borász mérnök szak indítása 2016-tól: az élelmiszergazdaság és vidékfejlesztés a létrejövő új egyetemi egység olyan profilját jelenti, amely a jövőben a térségi igények speciális kiszolgálásához is hozzájárulhat.

2015. június 27., szombat

Tündérkert-az-Öreghegyen

Vendéglátóink Stégerné Killer Violetta és férje Andor, akik az együtt tervezett és nyolc évvel ezelőtt felépült házuk kertjében kalauzolnak.
violetta.jpg



„A kerthez csak az építkezés befejezése után két évvel mertünk hozzáfogni” - kezdi Violetta a történetük. A kert hatalmas és emberemlékezet óta, pontosan 150 éve a család birtokában volt. Andor felmenői még borszőlőt termesztettek a lejtős terülten.”
 http://www.sokszinuvidek.hu/kertunk-portank/5547-Virágbirodalom-és-tündérkert-az-Öreghegyen

2015. június 26., péntek

Újjáélesztik a vásártartás hagyományát Mezőkeresztesen

Több mint 25 évnyi kihagyás után tartottak országos állat- és kirakodóvásárt Mezőkeresztesen június 22-én, hétfőn. A Csincse felé vezető út jobb oldalán, a város peremén található vásártér a LEADER vidékfejlesztési program támogatásával újult meg a közelmúltban. A fejlesztésre az önkormányzat nyújtott be pályázatot 2013 júniusában. A vizesblokkal, állatorvosi szobával és tájba illő karámrendszerrel is rendelkező korszerű infrastruktúra kiváló kiindulási alapot nyújt ahhoz, hogy Mezőkeresztes rövidesen ismét a régió jelentős vásárhelyszínei között szerepelhessen a köztudatban. A döntéshozók eredeti elképzelése szerint negyedévente tartanák a vásárokat, de az első alkalom sikere után felmerült a havi rendszeresség bevezetése is.

Meghívó - Talaj...

Nagyításhoz kattintson a képre

Élveszületések és halálozások hazánkban

Nagyításhoz kattintson a képre

Tatai Fesztivál...

Ma kezdődik a Víz, Zene, Virág Fesztivál Tatán, amelynek három napja alatt öt helyszínen koncertekkel, kiállításokkal, kézműves vásárokkal, gyermekprogramokkal várják a látogatókat.
A fesztivál alatt rendezik meg a 88. Bélyegnapot és a Hunfila 2015 Tata elnevezésű nemzetközi bélyegkiállítást, melyen tíz ország vesz részt. A bélyegnap pénteki megnyitóján adják át 2014 legszebb magyar bélyegének tervezői és kivitelezői díját.
Szombaton műrepülő-bemutató, regatta- és sárkányhajó-verseny, valamint tűzijáték helyszíne lesz az Öreg-tó. A rendezvényről további információk a www.vizzenevirag.hu honlapon olvashatók.

Megkezdődött az aratás...

Megkezdődött az aratás az országban; a gazdálkodók már csaknem minden megyében megkezdték az őszi árpa betakarítását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az aratási koordinációs bizottság első ülését követően.

A terméskilátások jók, a belföldi ellátáshoz szükséges kenyérgabona és takarmánygabona az idén is megterem Magyarországon, sőt még kivitelre is jut belőle, komoly export-árualap fog képződni. Az őszi vetésű, nyári betakarítású növények várható hozama a tavalyinál 4-5 százalékkal kevesebb lesz, de az előző öt év átlagához képest 8-10 százalékos hozamnövekedéssel számolnak.
A 218 ezer hektáron elvetett árpa 15 százalékát betakarították. A termény hozama országosan nagy eltéréseket mutat, vannak öt-hat tonnás hektáronkénti eredmények is, az eddig  betakarított területeken az előzetes becsléssel megegyezően 4,3 tonna az átlagtermés.
A búza aratása jövő héten kezdődik a déli megyékben, a vetésterülete 1 millió 39 ezer hektár, ez az egy évvel ezelőttinél 60 ezer hektárral kevesebb. Búzából a tavalyi
A malmi búza igény 1,2 millió tonna, ugyanennyi a takarmányigény, így több mint 2 millió tonna export árualap képződhet.
A 43 ezer hektáron termesztett rozsból közepes termésátlaggal, hektáronként 2,9 tonnával számolnak.
A tritikálét 129 ezer hektáron termesztik, várt termésátlaga hektáronként 3,85 tonna. Az őszi káposztarepce betakarításra váró területe 207 ezer hektár, hatezer hektárral alacsonyabb, mint egy éve, a tavalyi hektáronkénti 3 tonnás rekordtermést idén nem fogják megismételni, mennyisége az előzetes becslések szerint hektáronként 2,5 tonna lesz.
Az árak a világpiaci árakat követik Magyarországon. Január közepétől csökkent a gabona ára 10-15 százalékkal, majd június elején megállt, az utóbbi napokban kis növekedés volt. A tőzsdei kötések szerint a malmi búza ára 48 ezer forint tonnánként a legközelebbi szállításra, egy éve ez 46 200 forint volt. A takarmánybúza ára jelenleg 45 300 forint tonnánként, ez csaknem azonos az előző évivel. A takarmánykukorica 41 600 forint tonnánként, egy éve ez 46 ezer forint volt.

Videó a parlagfűről

A parlagfűről szóló videó itt tekinthető meg:

Vidékfejlesztési Program

A 2014-2020-as programozási ciklusra vonatkozó Vidékfejlesztési Program Európai Bizottsághoz benyújtott változata (PDF) az alábbi linken érhető el:

2015. június 25., csütörtök

Gyula: Népművészeti fesztivál

Pénteken indul a XVI. Körösvölgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivál Gyulán, a Várkertben. A háromnapos rendezvényre mintegy 180 kézművest és 1500 fellépőt várnak.   A  rendezvény a Gyulai Nyár programsorozat és az 52. gyulai várszínházi évad nyitóeseménye.

2015. június 24., szerda

Adókedvezményt kapnak a mezőgazdasági dolgozók munkaadói is

A munkavédelmi akcióterv kiterjesztéseként  a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény a munkaadóknak július elsejétől.
A kedvezmény legfeljebb a 100 ezer forintos bruttó bér 14,5 százaléka. A foglalkoztató mellett a dolgozó is nyer a módosítással, így ugyanis az év minden napjára lehet munkája. A mezőgazdaságban dolgozókat eddig évi 120 napig foglalkoztathatták idénymunka jelleggel kedvezményesen, az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

77/2015. (VI.19.) számú MVH közlemény összefoglalója:

Megjelent az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatások kifizetésének igényléséről szóló MVH Közlemény

A Közlemény összefoglalója az alábbi helyen található:

Mezőgazdasági képzések

 

Figyelem! Átalakulnak a mezőgazdasági képzések!

A 2015-ös év az új Európai Uniós, 7 éves költségvetési időszak első éve.

Agritech magazin

Megjelent az AXIÁL Kft. új Agritech magazinja!

Megjelent a legfrissebb Agritech magazin, melyben ezúttal az intelligenciában és komfortban a felső kategóriához felnövő, új dimenziókat nyitó TUCANO-é a főszerep.(f:agroinform.hu)

2015. június 23., kedd

A Balaton élővilága

A Balaton élővilágát, ökoszisztémáját feltáró kutatásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók az Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának (MTA ÖK) nyílt napján, jövő pénteken Tihanyban.
A hagyományosan minden évben megrendezett nyílt napon az érdeklődők számos interaktív bemutató segítségével nyerhetnek betekintést az MTA ÖK Limnológiai Intézetének munkájába, az intézmény parkjában pedig a Balaton élővilágának jellegzetes makrogerinctelen, vagyis kagyló-, csiga- és rákfajait, part menti vizekben előforduló halait, valamint a terepi mintavételek alkalmával használt műszereket tekinthetnek meg.
A nyílt nap programjáról az MTA ÖK Limnológiai Intézetének honlapján (www.bli.okologia.mta.hu) lehet bővebben olvasni.

Technológiai robbanás előtt az agrárium

Beköszönt a szép új világ – Technológiai robbanás elõtt az agrárium | 
A magyar agrárium termelékenységben képes lehet felvenni a kesztyűt a jóval fejlettebb agrárkultúrával rendelkező nyugat-európai országokkal is. Ehhez azonban a hi-tech eszközök, informatikai rendszerek minél szélesebb körű használatára van szükség a hazai termelők körében - véli Gombos Szilárd a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai projektekért felelős igazgatója. A tavaly októberben alakult Agrárinformatikai Klaszter célja éppen az, hogy katalizálja a hazai agráriumban zajló technológiai fejlesztéseket, illetve, ösztönözze a gazdákat a csúcstechnológia használatára – teszi hozzá Erős Veronika a Klasztert menedzselő Agrotechfood Zrt. vezérigazgatója.(f:agrarszektor.hu)

2015. június 22., hétfő

Több figyelmet érdemel a talajközpontú termelés

A föld beteg, de legalábbis fáradt – hangzott el a Talajközpontú Termelés Konferencia budaörsi rendezvényén, május közepén. A termőtalajjal foglalkozni kell, hogy meggátoljuk a romlását, illetve előtérbe kell helyezni fenntartható művelését. (f: agronaplo.hu)

Ugrás a cikkre ->

A gabonafélék érése

A gabonafélék fejlődésének ez az a viszonylag hosszú időszaka, amikor a megtermékenyített termőből kifejlődik a szemtermés. A szemtermésben először a fehérjék alakulnak ki, a keményítő beáramlása később kezdődik, majd fokozódik a teljes érésig.
Ezért az érés elején /teljes-viasz/ lévő szemtermés viszonylag gazdagabb fehérjében, mint a teljesen beérett. Az érés folyamatára, annak időtartamára nagy hatása van az időjárásnak. Ha az érés idején hűvös, csapadékos az időjárás, akkor az érés folyamata lelassul, több keményítő halmozódik fel, a szemek teltebbek lesznek és nõ az ezerszem-tömeg. Ha az érés második felében száraz, meleg az időjárás, akkor az érés meggyorsul és a szemtermés viszonylag gazdagabb lesz fehérjében; így jobb lesz a minősége. A különböző gabonafélék érési ideje a fajoktól és fajtáktól függően eltérő, de kisebb mértékben a talaj és az időjárás is befolyásolja. Az érésnek három fokozata van: zöld- vagy tejesérés, viasz- vagy sárgaérés és teljesérés.
Zöld- vagy tejesérés A gabonanövény még zöld, csak a szár töve kezd sárgulni. A szem már kifejlődött, színe zöld, belseje tejszerűen fehér és még sok vizet /50 %/ tartalmaz. A tápanyagbevándorlás /foleg a keményítő/ erőteljes. A csíra kialakult, de még nem fejezte be fejlődését. Ebben az érési fokozatban még nem szabad aratni.
Viasz- vagy sárgaérés
A szár és a levelek sárgák. A szár még szívós, de a levél törékeny. A szemekbe már csökkent a keményítő bevándorlás üteme. A szemek viasz-szerűek és víztartalmuk is /20-25 %/ elég nagy. A toklászok /virágpelyvák/ még szorosan tartják a szemet. Ebben az érési fokozatban a legtöbb gabonaféle aratását - kétmenetes aratás esetén - megkezdhetjük /búza, őszi árpa/.
Teljesérés
A szem víztartalma jelentősen csökken. A szemek kemények, a pelyvák közül könnyen kihullanak /pereg/. A szalma és a kalász is törékeny. Ebben az érési fokozatban aratjuk a rozsot és a sörárpát, valamint a többi gabonát /búza, őszi árpa/, ha kombájnnal, egy menetben végezzük az aratást. Ha elkésünk az aratással, a szem túlérik. Túlérésben a szem erősen pereg, minősége romlik és jelentős az anyagi kár.

MVH: Az egységes kérelem benyújtásának tapasztalatai

Az idén mintegy 178 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH); a határidő június 16-án járt le, eddig fogadta el az MVH az igénybejelentéseket.
A június 16-i határidő jogvesztő, azaz támogatási kérelmeket már sem szankciómentesen, sem szankciókkal sújtva nem lehet benyújtani, illetve módosítani. A gazdálkodók által elérhető támogatási összeg nagysága meghaladja a 400 milliárd forintot az első összegzés szerint.
Az idei év sajátos volt a támogatási rendszer változása szempontjából,  mivel a jogcímstruktúra módosult, egyrészt megszűntek egyes támogatási jogcímek (például a különleges rizs-, illetve az elkülönített cukortámogatás), másrészt új jogcímekre lehetett támogatást kérni az uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) végrehajtott reformok nyomán (zöldítés vagy a termeléshez kötött támogatások).
A húszféle zöldítési komponens közül a magyar gazdák között a legnépszerűbb az ugaroltatás (a földek parlagon hagyása), a másodvetések és a nitrogénmegkötő növények (például borsó, herefélék) termesztése volt. Ezek tették ki a zöldítésre kijelölt területek mintegy 90 százalékát, ami hozzávetőleg 500 ezer hektárt jelent. Emellett új elem volt a fiatalgazda-támogatás, amivel akár évi mintegy kétmillió forint többletforráshoz, pótlólagos támogatáshoz juthat a fiatal gazdálkodó. Továbbá a kistermelők egyszerűsített támogatása is új elem, erre a jogcímre még augusztus 15-ig lehet jelentkezni. De a kérelmezők több mint egyharmada már most ezen a jogcímen igényelt támogatást.
Egy gazdálkodó az idén egy hektárra mintegy 70 ezer forint alaptámogatást kaphat.
Június - Szent Iván hava
"Júniusi derű: bőség, júniusi sár: szükség."
"Júniusi sár koldusbotot nyomhat a gazda kezébe."
Dátum
Névnap
Időjóslás
június 8.
Medárd
Ha Medárdkor esik,
Negyven napig esik.
június 10.
Margit
Margit-napi esőcseppek,
Negyven napig elperegnek.
június 24.
János (Iván)
János-napi zivatar,
Negyven napig elkavar.
 

Nagy európai almaföldteszt

Nagy európai almaföldteszt: a magyarban a DDT kivételével nincs tiltott vegyszer
A jók között végzett a magyar almaföld a Greenpeace nagy európai vizsgálatában. A szervezet szakértői 12 ország almáskertjeit vizsgálták, és összesen 53-féle növényvédő szert találtak a 85 talaj- és vízmintában. A magyar termesztési körülmények a jobbak közé tartoznak: a nálunk vett talajmintákban mindössze 3 növényvédő szer maradványait mutatták ki. A 3 szer közül 2 engedélyezett permetezőszer, a harmadik pedig az a DDT, amely bár sok talajban jelen van még, de 1968-as betiltása óta használata mára gyakorlatilag megszűnt

2015. június 20., szombat

Az iskolaszövetkezetekről...

Tavaly 1587 iskolaszövetkezet 120 ezer tanuló foglakoztatásában vállalt szerepet - közölte a NAV. Az iskolaszövetkezetek nappali tagozatos tanulóinak, hallgatóinak fizetését csak a 16 százalékos személyi jövedelem adó (szja) terheli, más járulékot nem vonnak le keresetükből.

A NAV felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkaszerződéssel teljes munkaidőben foglalkoztatott diák bére nem lehet kevesebb, mint a minimálbér (2015-ben 105 ezer forint/hó), részfoglalkoztatás esetén pedig a minimálbér arányos része. A legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben a munkabér nem lehet kevesebb a garantált bérminimumnál (2015-en 122 ezer forint/hó). 
Az adóhivatal közleményében beszámolt az egyszerűsített foglalkoztatásról, amelynek kapcsán elmondták, hogy a munkáltatónak ebben az esetben is van közteherviselési kötelezettsége mezőgazdasági, és turisztikai idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint.  
A NAV honlapján elérhető a Diákok nyári munkája 2015 című összefoglaló, amely a diákmunkák adózásának szabályai mellett az elektronikus ügyintézés lépéseit is tartalmazza, már a 14-18 évesek számára is.
   

76/2015 (VI. 17.) számú MVH Közlemény

Az éghajlat és környezet szempntjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás (zöldítés támogatás) kapcsán alkalmazandó műveleti napló és gazdálkodási napló vezetéséről szóló 62/2015. (V.7.) számú közlemény módosítása
 
Csatolt dokumentumok:
  Cím

 
icon Közlemény módosítás

 
icon Gazdálkodási napló formanyomtatvány

 
icon Kitöltési útmutató

 

Roadshow 2015


Gazdag Gazda Roadshow 2015
Hogyan reagáljunk a változó éghajlat kihívásaira a talaj-előkészítéstől a betárolásig?
Helyszínek: Szept. 4. Kaposvár, Szept. 7. Budapest, Szept. 10. Szeged, Szept. 15. Berettyóújfalu
Tematika: változó éghajlat, változó igények, mit lehet termeszteni, tenyészteni, hogyan, milyen eszközök, technológiák segítik az alkalmazkodást.

Érdeklődni:
 Nagy Andreamarketing és pr munkatárs

Vásárcsarnok: Hungarikum utca

Megnyílt a Hungarikum utca a budapesti Központi Vásárcsarnokban, a Vámház körúti csarnok megújult alagsori szintjén kialakított utcában a legkiválóbb magyar élelmiszereket, termékeket mutatják be.
A Hungarikum utca segítségével a hazai és külföldi látogatók számára kézzelfogható közelségbe kerülnek nemzeti értékeink, a csúcsteljesítménynek számító hungarikumok. A gyűjtemény nemcsak a hazai agrár- és élelmiszeripari különlegességeket tartalmazza, hanem a magyar kultúra évezredes értékei mellett a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, természeti örökséghez tartozó elemeket is felvonultat.
A nemzeti értékgyűjtés, a hungarikumok ügye sikertörténet, több mint 500 települési értéktár jött létre, és minden megyében megalakultak a megyei értéktárak. Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy van igény az alulról építkező mozgalomra. A hungarikumok megléte a hagyományok megőrzése, a nemzeti önbecsülés megtartása mellett külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul az nemzetimázs alakításához.
A fejlesztésének kettős célja van: a forgalom növelése a piaci látványosságok körének kiterjesztésével, és a minőségi helyi értékek megismertetésével a helyben elérhető magyar termékek kapjanak nagyobb figyelmet.
A kialakított látványos vitrinekben helyet kapott a kalocsai és a szegedi paprika, a gyulai és a csabai kolbász, a Herz és a Pick szalámi, az akácméz, a tokaji aszú, a libamáj, a szikvíz, a kalocsai hímzés, a Zsolnay porcelán, a makói hagyma, a Béres Csepp, a pálinka és az Unicum.
Magyarországon csak a csarnokban lehet megismerni nyilvánosan a Gömböcöt, a matematikusok körében sokáig csak feltételezett létezésű testet, az egy stabil és egy instabil ponttal rendelkező homogén idomot, ami a sanghaji világkiállítás egyik szenzációja, világhírű magyar találmány. A Hungarikum utca másik végpontján található Goethe prizmája Szelényi Károly fotóművész elképzelése szerint.

A vidékfejlesztési program pályázatait az ősszel írhatják ki

Várhatóan az ősszel írják ki a vidékfejlesztési program 1250 milliárd forintos 
 keretére a pályázatokat, amelyek egyik legfontosabb része az 
élelmiszer-feldolgozók támogatása lesz - mondta a Miniszterelnökség 
agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára 
pénteken, a Zala megyei Kilimánban.
Mezei Dávid Csaba az eddig kizárólag almatermesztéssel foglalkozó Golden Garden Invest Kft. újonnan épített gyümölcslégyártó részlegének avatásán beszélt arról, hogy a kormányzati célkitűzés szerint a mezőgazdasági kivitelben 20 százalék alá kell csökkennie a feldolgozás nélküli alapanyag arányának 2020-ra. Az elmúlt évek alatt a korábbi 40 százalékról mára 30 százalékra csökkent az arány úgy, hogy a mezőgazdasági export közben bővült, tavaly már meghaladta a 8 milliárd eurót - emelte ki a helyettes államtitkár.

A minél magasabb feldolgozottsági arány nemcsak a nemzetgazdaság bevételei szempontjából fontos, de ennek révén lehet új munkahelyeket is teremteni. Az élelmiszeripari alapanyagok feldolgozására az 1250 milliárdból 200 milliárd forint jut majd a vidékfejlesztési programban - jelezte a helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy a pályázatokkal elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat kívánják támogatni, közülük is azokat, akik az elsődleges feldolgozottságú termékek előállításával foglalkoznak. A 2004 óta működő, tavaly átlagosan 25 embert foglalkoztató, 91,5 millió forintos árbevételű, tavaly 19 millió forintos adózás utáni veszteséget elszámoló zalai vállalkozás mostanáig a nem közvetlenül fogyasztásra szánt almát külön értékesítette

. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az avatáson elmondta: a Leader-program jóvoltából, 32 millió forintos támogatással alakították ki azt a gyümölcsfeldolgozó részleget, amelynek révén az ipari almát már nem kell eladni, abból gyümölcslevet készítenek. Emlékeztetett arra, hogy tavaly jelentős krízis volt a magyarországi almaértékesítésben, de a mostani kilimáni beruházás azt is jelzi, hogy vannak még tartalékok, lehetőségek. Hangsúlyozta továbbá: a feldolgozással nő a nemzeti össztermék, illetve a munkahelyek száma is bővül.  (MTI)

2015. június 19., péntek

A vadgazdálkodási törvény koncepciója

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) két héttel meghosszabbítja a vadgazdálkodási törvény koncepciójának véleményezési határidejét és egyúttal társadalmi vitára bocsájtja a vadgazdálkodási tájegységek tervezett lehatárolását is; a véleményeket július 3-ig várják - közölte az FM pénteken.

Az állami földekért felelős államtitkárság május 21-én mutatta be az új vadgazdálkodási törvény koncepcióját.
A tájegységek kialakítása és határaik alkalmazkodnak a vadgazdálkodás elmúlt üzemtervi ciklusában bekövetkezett változásokhoz a vadállományban, az élőhelyekben, a trófeabírálati eredményekhez. 
  

Közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó minimumkövetelmények


Mellékelten csatoljuk a közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó minimumkövetelményekre vonatkozó tájékoztatást.

Az egységes kérelem beadási időszaka ugyan lezajlott, de számos ahhoz kapcsolódó feladat, odafigyelés a gazdálkodók részéről egész évben fennálló folyamat. A megváltozott jogszabályi előírások közül az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. Az egységes kérelemben bejelölt közvetlen kifizetések vonatkozásában (területalapú támogatás, termeléshez kötött támogatások, kisgazdaságok támogatása, fiatal mezőgazdasági termelő támogatása stb.) minimumkövetelményként jelennek meg az alábbi előírások az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet értelmében, mely az uniós jogszabályoknak megfelelően került meghatározásra a hazai gyakorlatok figyelembe vételével.

A hazai szabályozás az alábbi minimumkövetelményeket tartalmazza a közvetlen kifizetések jogosultsági feltételeként (ezen követelmény tehát a kisgazdaságokat is érinti, hiszen rájuk csak a Kölcsönös megfeleltetés szankciója nem alkalmazandó, míg ezen minimumkövetelmény őket is érinti).

- a szántóterületen, az állandó gyepterületen, vagy az állandó kultúrával fedett területen a különböző – kémiai, fizikai, biológiai – gyomszabályozási módszerek alkalmazásával meg kell akadályozni a gyomnövények kelését, a szaporító képletek kialakulását, úgy hogy a kultúrnövény, illetve gyep fejlődése a gyomnövények által kiváltott gyökérversengés és árnyékolás következtében ne kerüljön veszélybe. A parlagon hagyott terület esetében – szükség szerint kaszálásnak, szárzúzásnak, egyéb mechanikai gyomirtásnak vagy eseti tisztító legeltetésnek köszönhetően – a virágzó gyomok jelenléte nem olyan mértékű, hogy az jelentősen megnöveli a következő növénykultúra megfelelő fejlődéséhez szükséges növényvédelmi munkálatok mennyiségét, költségét, vegyszerhasználatát,
- a szántóterület, az állandó gyepterület, vagy az állandó kultúrával fedett terület a hasznosítás szempontjából nemkívánatos fás szárú növényektől mentes,
-  az állandó gyepterületen rendszeres legeltetés hiányában tárgyév augusztus 31-éig legalább egyszer tisztító kaszálás elvégzésre kerül,
-  nem áll fenn az állandó gyepterület olyan helytelen legeltetési módból eredő károsodása (túllegeltetés), amelynek során az állományalkotó fűfélék rövidre rágása és taposás következtében a gyep foltokban kiritkult és a talajfelszín fedetlenné vált.
Fenti rendelkezések nem ismeretlenek, hiszen a korábbi szabályozás szerint a Kölcsönös megfeleltetés részét képezte. Ekkor az esetleges meg nem felelés – pl. gyomosság, túllegeltetés – csak az érintett közvetlen kifizetések, vidékfejlesztési támogatások teljes összegének vonatkozásában jelentett %-os elvonást (persze szándékosság esetén ekkor is elérhette volna 100 %-os csökkentést). Jelen jogszabályi környezetben azonban adott tábla vonatkozásában a közvetlen kifizetések megvonását jelentheti, ha a gazdálkodó fenti követelményeket nem teljesíti.

Természetesen, amennyiben a leírt minimumkövetelmények vis maior esemény miatt nem teljesíthetők, úgy azt az MVH felé 15 munkanapon belül elektronikus úton jelenteni kell. A vis maior felületen, tehát ez esetben nem a KM (Kölcsönös megfeleltetés) jelölendő, hanem a Vis maior minimumkövetelmény. Ily módon az adott terület támogathatósági feltételét jelentő minimumkövetelmények teljesülése alól átmenetileg – a vis maior esemény fennállása alatt – mentesül a gazdálkodó.

Közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó minimumkövetelményekről olvashat még a: http://tudas.nak.hu/hu/tegyseges-kerelem/8958-kozvetlen-kifizetesekhez-kapcsolodo-minimumkovetelmenyek?tagid=241