Oldalak

2015. szeptember 29., kedd

TALLÓZÓ...

Költség-összehasonlító webalkalmazás

Az alkalmazást az Agrárgazdasági Kutató Intézettel karöltve a Dow AgroSciences Hungary
Kft. támogatásával az Agroinform.hu készítette el. A fejlesztés segítségével a gazdálkodók a saját ráfordításaikat és hozamadataikat hasonlíthatják össze az országban vagy a régiójukban szántóföldi termelést folytató gazdák vetőmag-, növényvédő szer-, műtrágya-, összes állandó-, egyéb változó költségével és terméshozamaival. Az  összehasonlításhoz az országos és regionális adatokat Magyarország legjelentősebb agrárökonómiai szervezete, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tesztüzemi rendszere szolgáltatja - írták. A kalkulátor az Agroinform honlapján elérhető, idén elnyerte az OMÉK Agrárfejlesztési Díját.

A fiatal gazdák induló támogatásáról...

Több mint háromezer fiatal gazda összesen 38 milliárd forint támogatást nyert el induló gazdaságának fejlesztéséhez a Fiatal gazda programban ötödik alkalommal kiírt pályázat keretében – ismertette a most lezárult pályázat eredményeit a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Egy-egy gazdálkodó 40 ezer eurót, mintegy 12 millió forintot kap. Az ötödször meghirdetett pályázatra 6943-an nyújtották be pályázatukat, az érdemi pályázatok száma 5041 volt.
2007-től a fiatal gazdák induló támogatására összesen 97 milliárd forint forrást fordítottak, ebből az összegből 8281 agrárvállalkozó részesült. 

Erdők Hete...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint szeptember 28. és október 4. között idén a 19. alkalommal várják az Erdők Hete rendezvényei az érdeklődőket.
Országszerte több mint 150 programot kínálnak a szervezők közös kincsünk, a magyar erdők megismerésére.
Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy erdeinket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönség számára. Az egyes események tematikája az erdészeti erdei iskola hálózat intézményeire és oktatási programjára épül, az idei évben az erdők megújulásával kapcsolatos ismereteket állítva az előtérbe. 

Hagyományőrző programok...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint csaknem egymilliárd forintos európai uniós támogatással a hagyományőrzést innovatív technológiák segítségével támogató projekt indult a Herman Ottó Intézet vezetésével.
Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a múlt értékeinek megismerését elérhetővé kell tenni a modern technika segítségével is a fiatalabb korosztály számára. Nagy kihívás, hogy a mai kor emberének hogyan „adjuk el” ezeket az értékeket.

2015. szeptember 28., hétfő

IH Közlemény

Megjelent a 30/2015. (IX. 22.) IH közlemény

Megjelent az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 113/2015. (IX.22.) számú közleménya fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások keretében a támogatási összeg 90 %-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről.

A kifizetési kérelem benyújtásának határideje a tegnap megküldött 30/2015. (IX. 22.) számú IH közlemény értelmében legkésőbb: 2015. október 21.

A Közlemény elérhető a következő linken keresztül:

2015. szeptember 27., vasárnap

A mezőgazdasági árak alakulása

Nagyításhoz kattintson a képre

Gasztronómiai fesztiválok

Az ország több pontján is gasztronómiai fesztiválokat tartanak Szent Mihály napján vasárnap, Hajdúhadházon a káposzta, Békéscsabán a birkapörkölt a rendezvények központi témája. A Szent-Mihály-napi ünnepségekhez országszerte több mint hatszáz falu és város csatlakozott.

2015. szeptember 26., szombat

Költség-összehasonlító webalkalmazás

Az alkalmazást az Agrárgazdasági Kutató Intézettel karöltve a Dow AgroSciences Hungary Kft. támogatásával az Agroinform.hu készítette el. A fejlesztés segítségével a gazdálkodók a saját ráfordításaikat és hozamadataikat hasonlíthatják össze az országban vagy a régiójukban szántóföldi termelést folytató gazdák vetőmag-, növényvédő szer-, műtrágya-, összes állandó-, egyéb változó költségével és terméshozamaival. Az  összehasonlításhoz az országos és regionális adatokat Magyarország legjelentősebb agrárökonómiai szervezete, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tesztüzemi rendszere szolgáltatja - írták. A kalkulátor az Agroinform honlapján elérhető, idén elnyerte az OMÉK Agrárfejlesztési Díját.

2015. szeptember 24., csütörtök

Őrségi Tökfesztivál

Színes programokkal várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig az Őrségi Tökfesztivál, amelynek keretében termelői konferenciát, kézműves foglalkozásokat, kirakodóvásárt, néptánc- és népzenei bemutatókat tartanak és gasztronómiai érdekességeket is kínálnak a résztvevőknek.
Őriszentpéteren, az Őrségi Nemzeti Park központjában töktermesztői konferenciát rendeznek, Nagyrákoson és Szalafőn pedig ismét kinyitnak a szereken lévő porták, ahol a tökmagköpesztés, tökmagolajütés, illetve a régi gyümölcsfajták termesztésének titkaiba is beavatják az érdeklődőket.Az Őrségi Tökfesztivál hivatalos megnyitóját szombaton délelőtt 11 órakor tartják Őriszentpéteren.

2015. szeptember 23., szerda

A fiatal gazdák induló támogatásáról...

Több mint háromezer fiatal gazda összesen 38 milliárd forint támogatást nyert el induló gazdaságának fejlesztéséhez a Fiatal gazda programban ötödik alkalommal kiírt pályázat keretében – ismertette a most lezárult pályázat eredményeit a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Egy-egy gazdálkodó 40 ezer eurót, mintegy 12 millió forintot kap. Az ötödször meghirdetett pályázatra 6943-an nyújtották be pályázatukat, az érdemi pályázatok száma 5041 volt.
2007-től a fiatal gazdák induló támogatására összesen 97 milliárd forint forrást fordítottak, ebből az összegből 8281 agrárvállalkozó részesült. A pályázati támogatás azt szolgálja, hogy minél több fiatal válassza a mezőgazdasági munkát, vidéki életet.
A fiatal gazdálkodók az ötödik kiírás forrásaihoz még az idén 90 százalékban hozzájuthatnak, míg a fennmaradó hányadot 2016-ban fizetik ki. A 2007-2013-as programozási időszak támogatásainak maximális forrásfelhasználása érdekében meghosszabbították a kifizetési kérelmek benyújtási határidejét, így a gazdálkodóknak a kérelmet szeptember 30. helyett október 21-ig kell benyújtaniuk.
A mostani uniós költségvetési ciklusban – 2020-ig – a fiatal gazdák támogatására összesen 76 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből 38 milliárd forint lesz az induló gazdálkodók támogatása, míg a forrás másik fele a gazdálkodók beruházásainak, például az öntözés fejlesztésének a támogatását szolgálja.

Erdők Hete...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint szeptember 28. és október 4. között idén a 19. alkalommal várják az Erdők Hete rendezvényei az érdeklődőket.
Országszerte több mint 150 programot kínálnak a szervezők közös kincsünk, a magyar erdők megismerésére.
Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy erdeinket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönség számára. Az egyes események tematikája az erdészeti erdei iskola hálózat intézményeire és oktatási programjára épül, az idei évben az erdők megújulásával kapcsolatos ismereteket állítva az előtérbe. A rendezvényeken résztvevők megtudhatják, hogyan is születtek az ország erdei, mely fafajok képesek gyökereikről kihajtani, vagy éppen hogy milyen „sebességgel” vándorolnak az erdők a klimatikus változások hatására.

A rendezvénysorozat nyitórendezvénye 2015. szeptember 28-án, a Zala megyei Csömödéren lesz, ahol az erdei kisvasúton működő, Magyar Termék Nagydíjjal elismert Zakatoló Erdei Iskola programjain vehetnek részt az érdeklődők. A kifejezetten gyerekeknek szóló programok mellett - mint amilyenek az erdei iskolai szakvezetések, játékos erdei tanórák - számos felnőtteknek szóló és családi rendezvényt is tartanak. A Körösök mentén a muzsika hangjai is felcsendülnek az erdőben, de lesz erdészeti nyílt nap, arborétumi séta, fafaragó kiállítás és az éjszakai égbolt csillagaival is megismerkedhetnek az odalátogatók.

A 19. Erdők Hete részletes programját a www.erdokhete.hu oldalon olvashatják.

2015. szeptember 22., kedd

Fiatal mezőgazdasági termelők - 2015.

Megjelent az Irányító Hatóság 29/2015. (IX. 21.) közleménye a 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához 2015. évben igényelhető támogatások minimális ponthatáráról.

A ponthatár 100 pontban lett meghatározva
A kifizetési kérelem benyújtásának határideje 2015. október 15.

A Közlemény elérhető a következő linken keresztül:

2015. szeptember 20., vasárnap

Kalászos gabonák

Nagyításhoz kattintson a képre

Édesség Fesztivál

Európa egyik legnagyobb édesség-fesztiváljává nőtte ki magát az a nagyszabású rendezvény, amelyet ezen a hétvégén immár ötödször rendeznek meg a Budai Várban. „Az Édes Napok egy új sikertörténetként az egész ágazat fellendülését segíti elő.
Az új hazai márkák a patinás hagyományok alapjain biztosíthatják a magyar élelmiszergazdaság felemelkedését is. Mindez a legjobb példája annak az értékmentő, értékteremtő tevékenységnek, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium a hungarikumokkal és az értéktárak országos hálózatának kiépítésével támogat. A tárca emellett felelősséget érez a gasztronómiai értékek megőrzése, és fejlesztése tekintetében is. Ehhez pedig a szabályozásban, a piacra jutásban, vagy akár a marketing területén tud segíteni a manufaktúráknak, illetve a kis-, és közepes vállalkozásoknak.
Átalakulóban van a vevők gondolkodása is, számukra egyre fontosabb, hogy megbízható termelőtől, minőségi, teljes értékű magyar árukat vásárolhassanak. Ezekre a kihívásokra kell megtalálniuk a válaszokat a vállalkozásoknak. Fontos, hogy aki világszínvonalút alkot, világszínvonalú megbecsülésben részesüljön, és ehhez nemcsak a piac, de az állam is hozzátegye a maga részét: a kiszámíthatóságot és a kisebb bürokráciát.
Az elmúlt években eddig közel százezer látogató élvezhette az év legédesebb hétvégéjét, amely minden évben számos izgalmas újítással lepi meg az édességek rajongóit. A szeptember 18-20-i hétvégén több mint száz tematikus kiállító, gyártó, kereskedő és cukrász mutatja be újdonságait, kézzel gyártott, magas minőségű termékeit, vagy a válogatott világmárkák kedvelt csokoládéit.

Tejkvóta...

 
A földművelésügyi miniszter 52/2015. (IX. 7.) FM rendelete egyes közvetlen támogatásokkal kapcsolatos, valamint egyéb agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról tartalmazza a kvótarendszerről szóló 14/2010. (II. 23.) FVM rendelet és a történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet módosítását.
 

2015. szeptember 14., hétfő

Hagyományőrző programok...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint csaknem egymilliárd forintos európai uniós támogatással a hagyományőrzést innovatív technológiák segítségével támogató projekt indult a Herman Ottó Intézet vezetésével.
Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a múlt értékeinek megismerését elérhetővé kell tenni a modern technika segítségével is a fiatalabb korosztály számára. Nagy kihívás, hogy a mai kor emberének hogyan „adjuk el” ezeket az értékeket. A kormány ehhez szeretne keretet nyújtani.

Várhatóan több tízezer embert mozgatnak meg a Budapestet és Közép-Magyarországot, Tokaj térségét és a Balatoni régiót érintő hagyományőrző programjaikkal, amelybe a térségi és helyi múzeumokat, tájházakat, alkotóházakat is bevonnak.

A források 54 százalékát a Hermann Ottó Intézet kapta, a Zempléni Múzeum 16, Balatonkenese 15, a Hagyományok Háza csaknem 7, a BGF pedig 9 százalékkal rendelkezik - ismertette a részleteket.
A rendezvényeken a kézműves termékek mellett a kézműves élelmiszerek is megjelennek, a divattal, a hagyományos, népi zenével és tánccal, valamint az építészettel együtt.
A kiemelt fejlesztési térségekben számos szakmai konferenciát, rendezvényt és a hagyományos iparágak elterjesztését célzó ingyenes képzést szerveznek.
Kutatási programokat is megvalósítanak a népi kézművességben és a hagyományos kézműves iparágakban, kreatív iparban tevékenykedők bevonásával. megvizsgálják a hagyományőrzés helyzetét a közoktatásban, a kulturális fogyasztásban és megcélozzák a fiatalabb generációt a rendezvényeikkel, játszóházakkal, mesterségbemutatókkal.

LINKLISTA...

Aktuális az agrár-kárenyhítés befizetése

Szeptember 15-ig kell a gazdáknak befizetniük az agrár-kárenyhítési kockázatközösség tagjaiként az idei évre szóló hozzájárulásaikat, ha ez nem történik meg, nem kapnak a gazdák kárenyhítést - erre hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

2015. szeptember 8., kedd

Szekszárdi szüreti napok

Több mint hetven program, kiállítás, irodalmi bemutató, borkóstoló, népzenei és könnyűzenei koncert várja a közönséget a szekszárdi szüreti napokon, amelyet szeptember 17. és 20. között rendeznek meg a tolnai megyeszékhelyen.
A Béla király téren felállítandó borudvarban 39 borászat - köztük két pincészet  a tolnai borvidékről -, valamint két pálinkaház mutatja be borait, párlatait. A borkedvelők egészen biztosan megkóstolhatják a friss szekszárdi rozékat, és nem maradnak el az utóbbi években népszerűvé vált borszemináriumok, amelyeken szekszárdi borászok mutatják boraikat kóstolóval egybekötve.

2015. szeptember 5., szombat

Szeptember...

 Szeptember - Szent Mihály hava

"Olyan lesz egész szeptember,
milyen idő jön Egyeddel."

Dátum
Névnap
Időjóslás
szeptember 1.
Egyed
Egyed ha fenn hordót görget,
Jól terem jövőre földed.
Ha elmúlt Egyed,
A jószág már ehet.
szeptember 4.
Rozália
Rozália nevének viselőjét megoltalmazza
minden bajtól, járványos betegségtől.
szeptember 8.
/Mária/ Kisasszony
Az időt Kisasszony napja,
Négy hétre előre szabja.
Kisasszony hajtja a fecskéket.
szeptember 29.
Mihály
Szent Mihálykor keleti szél,
Igen kemény telet ígér.
Szent Mihály öltöztet,
Szent György vetkőztet.


Szakkönyv tallózó

Pánczél Péter: Modern virágkötészet
Újabb szakirodalommal bővült a virágkötészet. Pánczél Péter virágkötő mester nagyszerű kiadványt készített a nagyközönség számára, hogy megismerjék az emberek ennek a szép szakmának új irányvonalát.
Faragó Krisztina, Varga Péter : Kosárfonás
A szerzők a könyvben rövid történeti visszatekintés mellett, a teljesség igénye nélkül mutatják be a mesterség legáltalánosabb technikáit, és alapanyagai közül a fűzvesszőt és a peddignádat.
Schmidt János: A takarmányozás alapjai
A mű azokat a takarmányozási ismereteket tartalmazza, amelyekkel egy állattenyésztőnek ma már rendelkeznie kell, ha jó minőségű termékekkel akar a piacon maradni.
Faragó Sándor: Vadászati állattan
A legfrissebb adatokkal kiegészített mű közel hatvan madár-, illetve emlős faj leírását tartalmazza. Ismerteti a hazánkban vadászható fajokat, illetve Európa más országaiban vadászható, de nálunk védett állatokat.
Megyeri Szabolcs, Liptai Zoltán : Zöldfűszerek a kertben és a konyhában
Könyvükben szerzők a fűszernövények ültetéséhez, gondozásához adnak tanácsokat, felhasználásukat pedig növényenként 2-2 recept is segíti.

Szalai István: A gyöngytyúk tenyésztése és fajtavédelme Magyarországon
A gyöngytyúk tenyészállományait ma már csak génbankokban találjuk meg hazánkban, pedig sok jó tulajdonsága miatt helye lenne a kisgazdaságok baromfiudvaraiban is.

Aranka, a karantén gyom

Az aranka (Cuscuta) az összenőtt szirmú szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó nemzetség. Magyar népies nevei: aranyfonalfű, boldogasszony haja, fecskefonal, fonalfűnyüg, görényfű, hajnevelőfű, herefene, herefojtó, köszvényfű, lucernakosz, paplanfű, pippany. 
A karantén gyomról, az arankáról szóló videó itt tekinthető meg: http://www.gazdabolt.tv/videok/aranka-a-karanten-gyom

2015. szeptember 2., szerda

Gazdag Gazda Konferenciák

Az elmúlt hetekben ízelítőt kaphattunk, milyen éghajlat várható Magyarországon a jövőben. A klímaváltozás témájával immár ténylegesen foglalkozni kell, tovább nem halasztható. Különösen sok kihívással néz szembe a mezőgazdaság, ahol minden milliméter lehullott csapadék, minden napsütéses óra jelentős hatást gyakorol a termés mennyiségére és minőségére. A Magro.hu szervezésében sorra kerülő 2. Gazdag Gazda Konferenciasorozat a téma kérdéseit járja körbe szakértő előadók és kerekasztal beszélgetések segítségével. 
Helyszínek és időpontok:
2015. szeptember 7., (hétfő) 9.00 -16.00 óra  – Budapest
2015. szeptember 10., (csütörtök) 9.00 -16.00 óra  – Kaposvár
2015. szeptember 16., (szerda) 9.00 -16.00 óra  – Berettyóújfalu
2015. szeptember 22., (kedd) 9.00 -16.00 óra – Szeged