Oldalak

2016. február 27., szombat

Védekezzünk a szőlőkabóca ellen...

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) a szőlő egyik legveszélyesebb zárlati státuszú kórokozója (fitoplazma fertőzés), amelynek terjedését annak legfőbb terjesztője, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéssel lehet meggátolni. Figyelemmel a fitoplazma fertőzés magyarországi megjelenésére, valamint annak szőlőágazatot érintő komoly következményeire, a Földművelésügyi Minisztérium 2016-tól támogatja a termelőket az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezésben. A támogatás mértéke a növényvédőszer vételárának 50 százaléka, de szőlőültetvény hektáronként legfeljebb 8.000 forint. A növényvédelmi hatóság által a fitoplazma fertőzés miatt határozatban körülhatárolt területen kívül eső árutermő szőlőültetvény és standard törzsültetvény tekintetében további feltétel, hogy a szőlőtermelő évente összesen legfeljebb 160.000 forint összegig igényelheti a támogatást.
A NÉBIH a fitoplazma fertőzés terjedésének megakadályozására 2014 júniusában Növényegészségügyi Készenléti Tervet dolgozott ki. A Készenléti Terv tartalmazza mindazokat a felelősségi köröket és feladatokat, amelyeket a szőlőtermelőnek és a növényvédelmi hatóság szakembereinek a fitoplazma fertőzés esetén el kell látniuk. A Készenléti Terv és a NÉBIH szőlőkabóca felderítési rendszere a hivatal honlapján itt érhető el.

LIFE természetvédelmi program

Az Európai Bizottság minden évben kiosztja a „Legjobb LIFE természetvédelmi program” díját, a mostani értékelést a 2015-ben lezárt természetvédelmi projektek körében végezték el. Három kategóriában összesen 63 európai uniós program közül mindössze 23 kapta meg ezt az elismerő kitüntetést, köztük a „A Pannon Magbank létrehozása a magyar vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzésére”című LIFE+ projekt.
A Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) koordinálásával megvalósult programban társult kedvezményezettként vett részt a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete (MTA ÖK ÖBI), valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.
A szakmai tevékenységek mellett nagy hangsúlyt fektettek a részvevők a szemléletformálásra, a környezeti nevelésre, az eredmények minél szélesebb körben történő megismertetésére. Mindhárom partnerintézménynél ingyenesen látogatható, interaktív kiállításokat alakítottak ki.

Mintagazdaságok...

A kormány a földművelésügyi miniszter javaslata alapján magántulajdonú mintagazdaságként jelölte ki a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt-t, valamint állami tulajdonú mintagazdasággá nyilvánította az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot, a Mezőhegyesi Állami Ménest és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot.

   

2016. február 26., péntek

A Magyar Élelmiszerkönyvről...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint változik a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása: a folyamatosan frissülő, megújuló szabályok garantálják, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek.
A lisztkeverékből készített kenyereknél meghatározták a keveréket képező lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek, 40 százalékának búzalisztnek kell lennie. A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30 százalék, míg a búzaőrlemény 70 százalék. A rendelet számos új kenyérfajtát szabályoz, gazdagodott a leírás, amelyek rögzítik az összetételt, érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést, a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a graham-, a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza-, a kukoricás, a búza-, a rozsos kenyér, vagy a rozskenyér.
A kenyér és pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák - a hajdina és az amaránt -, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmuk, illetve gluténmentességük miatt - mutatott rá.
A Magyar Élelmiszerkönyv emeltszintű szabályozása rögzíti a kézműves élelmiszerek jellemzőit, ezen belül pedig a kézműves sütőipari termékek jellemzőit is. Ez alapján akár hagyományos módon, liszt, víz, kovász és só hozzáadásával is készülhet minőségi péktermék, ezzel teljessé válik a sütőipari termékek szabályozása.
A szabályozáshoz beérkezett szakmai javaslatokat a szakbizottság egységesítette, azokat a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság hagyta jóvá, így azok véglegesnek tekinthetőek. A pékszakma üdvözölte a változtatásokat, azok lekésőbb fél év múlva hatályba léphetnek. Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező betartaniuk az adott néven forgalmazott termékeket előállítóknak, az előírt paramétereket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi.

A borászatok fejlesztési lehetőségei...

A Vidékfejlesztési Program (VP) sok támogatási lehetőséget tartalmaz a borászatok számára beruházásokra, technológia fejlesztésekre, innovációkra, a pályázatok márciustól folyamatosan jelennek meg.
A VP keretében 2016. májusban hirdetik meg új gépek, berendezések, épületek támogatására szolgáló pályázatot 20 milliárd forint értékben.
Támogatáshoz juthatnak az ágazat szereplői a minőségrendszerekhez való csatlakozáshoz is az oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében; a 8 milliárd forintos kerethez főleg szőlőtermelők férhetnek hozzá a 2016. júniusban megjelenő pályázaton.
A  közvetlen értékesítés közös megszervezésére fordítandó 3,84 milliárd forintos keretet, augusztustól fogadják a pályázatokat. Egy hároméves projektre jutó támogatás 300 ezer euró lehet. Az élelmiszeripar és a borászat területén a rövid ellátási láncok fejlesztésére 20 milliárd forintos keretösszeggel ez év decemberében hirdetnek pályázatot.
Jól használhatják ki a borászatok a borturizmus fejlesztésére - a diverzifikációs termelést támogató, 35,9 milliárd forintos pályázati lehetőséget, illetve a szőlőtermelők az öntözésfejlesztést és meliorációt elősegítő 49,5 milliárd forintos kiírást is, amelyek májusban, illetve áprilisban jelennek meg. Szintén májusban várható az agrárinnovációs pályázatok kiírása 3,34 milliárd forint értékben.
Első körben 240 millió forintos kerettel elindul egy új támogatási forma az amerikai szőlőkabóca által okozott fitoplazma-fertőzés elleni védekezésre, a termelők hektáronként 8 ezer forintos támogatáshoz juthatnak.
Meghosszabbítják annak a kamat- és költségmentes hitelnek az igénylési határidejét, amelyet azok a gazdák kapnak, akiknek települését tavaly jégkár érte, és 161 településsel kibővítik az érintett települések listáját. A termelők március 31. helyett június 30-ig vehetik igénybe a kedvezményes hitelt.

2016. február 24., szerda

Mezőgazdasági finanszírozás...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint az európai uniós és nemzeti támogatások mellett a mezőgazdaság finanszírozhatóságát jelentősen befolyásolják a kedvező feltételű hitelkonstrukciók.
Tavaly megújultak a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelprogramjai – összesen 29 milliárd forint keretösszeggel. Ezen belül az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 mezőgazdasági termelők, kiemelten az állattenyésztés finanszírozása 15 milliárd forint keretösszeggel áll rendelkezésre; az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 termelői szerveződések finanszírozása, 8 milliárd forint keretösszeget biztosít, valamint az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 az élelmiszeripari vállalkozások finanszírozása nyújt 6 milliárd forint keretösszeget.
A programok keretében nyújtott hitelek kamatfizetéséhez a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 60%-os, de legfeljebb évi 4 százalékpontos kamattámogatást nyújt, így a ténylegesen fizetendő kamat mértéke 60%-os kamattámogatás mellett: 2-2,2%. A hitelprogramok futamideje 6-7 év, 3-4 év türelmi idővel.
Az Agrár és TÉSZ Forgóeszköz hitelprogram és az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) a jégesővel érintett településen gazdálkodók számára teljes mértékben kamat- és költségmentessé vált a 2016. március 31-ig hatályba lépett hitelszerződések esetében.
Az Agrár Széchenyi Kártya szintén népszerű a kedvező feltételek miatt az egyéni gazdaságok körében. A konstrukció 2011. évi indulása óta már 23 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ebből 70 százalékos részarányt képviselnek az egyéni gazdaságok hitelei.
A hitelhez az FM továbbra is évi 4 százalékpontos kamattámogatást és 50%-os kezesi díjtámogatást nyújt. A ténylegesen fizetendő kamat mértéke jelenleg: 1,35 % évente.
Augusztus végétől az ASZK folyószámlahitel maximális hitelösszeg 25-ről 50 millió forintra, a lezárt üzleti évvel nem rendelkező fiatal mezőgazdasági termelők számára adható hitelösszeg pedig 10-ről 15 millió forintra emelkedett.

Mezőgazdasági piactér

Lényegében nem változott a kukorica azonnali ára a Magro.hu fizikai piacterén a 7. héten. Maradt valamivel 43 ezer forint alatt. És ez az árszínt most a vetőmagpiacra is hatással van. A viszonylag alacsony árak miatt ugyanis, a termelők egy része még nem értékesítette a tavalyi kukoricát, és amíg ez meg nem történik, addig a vetőmag beszerzésével is kivárnak.
Még mindig volt hova csökkenjen a kukorica ára viszont a Budapesti Értéktőzsdén. A pénteki 42 500 forintos záróár említésre érdemes forgalom mellet alakult ki. Utoljára több mint fél éve, 2015. június 30-án volt ilyen alacsony az árfolyam.
Egy hetes „gondolkodás” után, Párizsban (MATIF/EURONEXT) is tovább folytatódott a kukorica árának lejtmenete. Ízlelgessük a számot: 146, 146 euró volt ugyanis a múlt heti záróár, 22 százalékkal alacsonyabb, mint negyedévvel ezelőtt.
Chicagóban (CBOT/CME) viszont az elmúlt hét csökkenése után újra drágulni kezdett a kukorica fronthavi jegyzése. Igaz ennek mértéke nem volt jelentős, de a tonnánkénti árfolyam immár megint a 145 dollárhoz van közelebb, nem 140 dollárhoz. A forgalom továbbra is élénk és erősödő.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. dec.
2016. jan.
2016.
4. hét
5. hét
6. hét
7. hét
Átlagár (Ft/t)
43 366
43 279
43 493
43 270
42 619
42 952
Kötési mennyiség (t)
13 432
8 905
2 812
2 905
4 802
3 637
(f: magro.hu)

2016. február 21., vasárnap

A gabonafutrinka...

A felnőtt példány 15 mm hosszú, hátán fakó fekete, hasi oldalon barna. Feje viszonylag nagy, kitüremkedő torával “púpos” megjelenésű. Fedelesszárnyúakra jellemző bőrszerű fedőszárnyai vannak, a rovar lábainak negyedik ízülete és végső része vöröses barna.
Kimondottan gabonaféléket (zab, árpa) szokott károsítani. Elsősorban a mezőgazdaságban okoznak károkat A termények megrágásával.A gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) régóta ismert Magyarországon, mint a kalászos gabonák fiatalkori károsítója. Károsításával szinte minden évben számolni kell, különösen a kalászosok váltónövény nélkül történő termesztése esetén.
Bővebben >>>

2016. február 20., szombat

„Gyomrezisztencia óra”

Kalászosok gyomnövényei és a herbicid rezisztencia
Általában a mezőkön járva fogalmazódik meg egy-egy cikk ötlet, de ez nem törvényszerű. Néha az íróasztalnál, vagy egy-egy szakmai beszélgetés kapcsán, de előfordulhat, hogy egy „munkamentes” helyen ugrik be valami. A pláza mozi kényelmes székébe süppedve és elmerülve a sci-fi világában, ütötte meg a fülemet a következő mondat: „Ne feledd, háromkor gyomrezisztencia óra!”. Ha már a hollywoodi szövegírók fejében is megfogalmazódik az a gondolat, hogy a nem túl távoli jövőben ekkora gondokat okozhat gyomrezisztencia, akkor épp’ ideje az Agrofórumban is részletesebben foglalkozni a témával.
Bővebben >>>

Csicsóka, az újra felfedezett növény

A cukorbetegség az ipari társadalmak rohamosan terjedő népbetegsége. Napjainkban is a Föld népességének mintegy 15-20 %-át érinti (világviszonylatban közel 1 milliárd embert), de az utóbbi évek trendje alapján többen úgy számolnak, hogy 20 év múlva minden 3-4. ember cukorbeteg lehet.
Bővebben >>>

2016. február 19., péntek

A termelői károk bejelentéséről...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója alapján a Földművelésügyi Minisztérium 100 millió forintos keretösszeget különített el az illegális bevándorlók által 2015. évben Magyarország déli országhatáránál okozott mezőgazdasági károk kompenzálása érdekében. Az egyszeri jövedelempótló támogatást Csongrád, Bács-Kiskun, valamint Baranya megye déli részein fekvő, meghatározott településeken gazdálkodók vehetik igénybe.
A károsult termelő a támogatási kérelmét 2016. március 1. és március 30. között nyújthatja be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) az MVH által rendszeresített és honlapján közzétett nyomtatványon.
A támogatás részletszabályait az illegális bevándorlók által okozott mezőgazdasági károk kompenzálására igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 6/2016. (II.9.) FM rendelet tartalmazza.

2016. február 18., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

2016. Január

Ösztöndíj a világ minden tájára

Februártól jelentkezhetnek a magyar felsőoktatásban tanulók a Campus Mundi ösztöndíjra, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által létrehozott, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt része.
A Campus Mundi program célja a felsőoktatás minőségének javítása, a végzett hallgatók foglalkoztathatóságának elősegítése, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. A projekt egyrészt a nemzetközi hallgatói mobilitás elősegítését, másrészt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóvonzó képességének és nemzetköziesítésének támogatását szolgálja.

Részletes információ az ösztöndíjakról: tka.hu/palyazatok/4811/campus-mundi 

2016. február 17., szerda

Zöldítési támogatás


Bevezetésének első évében több mint 174 ezer magyar gazda mintegy 5 millió hektár után igényelte a zöldítési támogatást 2015-ben. Az 5 millió hektár után hektáronként nagyjából 80 euró zöldítési támogatást hívtak le az igénylők.A  2015-ös tanuló év után minden érintett rutinosabban vághat majd neki az új igénylési időszaknak, és a megszerzett tapasztalat sokat segíthet abban, hogy Magyarország 2016-ban is a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a rendelkezésére bocsátott közvetlen támogatási keretösszeget.

Lejtmenetben a kukorica ára

Az elmúlt hét legfontosabb történése az volt, hogy egységesen minden jelentős árutőzsdén esett a kukorica ára. A búza árának esése viszont megállt, de trendfordulóról még nem beszélhetünk. 
További 1,5 százalékot csökkent a kukorica prompt ára a Magro.hu fizikai piactéren a 6- héten. A 42 619 forintos átlagár mellett már - az elmúlt hetekhez képest – sokkal többen hajlottak az üzletkötésre. Felpezsdült a forgalom.
Örömteli, hogy újra láthattunk történéseket a Budapesti Értéktőzsdén is. A hazai viszonyokhoz képest élénk forgalom mellett 4 százalékot csökkent a kukorica ára a legközelebbi lejáratra és erősen megközelítette a 43 ezer forintos szintet. A 43 200 forintos ár 6 havi minimum.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. dec.
2015. jan.
2016.
3. hét
4. hét
5. hét
6. hét
Átlagár (Ft/t)
43 366
43 279
44 542
43 493
43 270
42 619
Kötési mennyiség (t)
13 432
8 905
2 261
2 812
2 905
4 802

FEHOVA



FEHOVA – a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója
Sok szeretettel várnak minden hobby és profi vadászt, horgászt, természetkedvelőt, kedves barátot, ismerőst, szakembert, érdeklődőt a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállításon 2016. február 18-21. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Nyitva tartás:
2016. február 18-20., 9-18 óráig
2016. február 21., 9-17 óráig

2016. február 14., vasárnap

Vidékfejlesztési pályázati lehetőségek

Az idei évben megjelenik valamennyi vidékfejlesztési pályázat, a rendelkezésre álló összesen 1300 milliárd forintnyi forrásból 610 milliárdra már jelentkezhetnek az érintettek.
   
 Az előző uniós költségvetési ciklusban tapasztalt erőteljes forráskoncentráción - a támogatások felét a potenciális pályázók 1 százaléka igényelte - változtatni akart a kormány, a kis- és közepes vállalkozásokat, családi gazdálkodásokat kiemelten kívánja segíteni.
A már lezárult pályázatok alapján a tapasztalat az, hogy a rendelkezésre álló források két-háromszorosára érkezik be igény a beruházási támogatások esetében.
 Kiemelt cél a munkaerőigényes ágazatok - állattenyésztés, kertészet, erdőgazdálkodás - fejlesztése, valamint a mezőgazdasági terrmékek feldolgozását segítő beruházások támogatása.

Február 25-től lehet a pályázatokat benyújtani az élelmiszer-feldolgozással kapcsolatos beruházásokra, melyek támogatására 151 milliárd forint áll rendelkezésre. Kertészeti fejlesztésekre - ültetvénytelepítés, üvegházak, fóliák kialakítása, hűtőházak építése, gomba-, gyógy- és fűszernövény termesztés - 75 milliárd forintos keretet különítettek el, 66 milliárdnyi pályázat pedig már megjelent.
  

2016. február 12., péntek

A gazdálkodási naplóról

A folyamatos műveleti naplót (GN-07) az AKG/ÖKO előírásokban résztvevőkön kívül, mind a Natura 2000 gyepterületen gazdálkodóknak, mind a THÉT területeken kompenzációs támogatást igénylő gazdálkodóknak kötelező vezetni, valamint a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak ajánlott vezetni.
Az adatokat legalább heti rendszerességgel, legfeljebb heti rendszerességgel, napi pontossággal táblánként kell vezetni.
Amennyiben egy éven belül a tábla mérete, elhelyezkedése megváltozik, új műveleti naplót kell kezdeni az új táblákról, melyeknek a sorszámozása is eltérő lesz (pl.: másodvetés).
Az adatlap jobb felső sarkában lévő „Lap sorszáma” jelzésű mező az idősorok áttekinthetőségét szolgálja. Amennyiben a lap betelik és a tábla területében, valamint a kifizetési kérelem szerinti sorszámában nincs változás, a dokumentáció vezetése új lapon, növekvő sorszámozással folytatható. A sorszámozás táblánként külön-külön egyes sorszámmal indul.
A folyamatos műveleti naplót úgy kell vezetni, hogy abból a kultúrnövény termesztéstechnológiai lépései vetéstől a betakarításig időrendben, megfelelő részletességgel, világosan kiderüljenek, azok áttekinthetőek és rendszerezhetőek legyenek.
Amennyiben a tisztítókaszálásnál nem keletkezik szénatermés, akkor termést nem kötelező a művelethez kapcsolódó adatok, kijuttatott anyag, betakarított termék(ek) mezőbe írni.
Az „I.” jelzésű pontban szereplő „kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület” sorszáma meg kell, hogy egyezzen, a „GN-02–05” adatlapokon szereplő megfelelő számmal.
A „II.” jelű, „Tábla sorszáma (adott évi kifizetési kérelem szerint)” mező adatait az MVH-hoz benyújtott kifizetési kérelemben megadott táblaazonosítóval megegyezően kell kitölteni.
A végleges tábla sorszámot csak az egységes kérelem benyújtásakor lehet megtudni, addig a gazdálkodó ideiglenes jelöléssel láthatja el a táblákat a beazonosíthatóság céljából.

A gazdálkodási napló formanyomtatványa a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. számú mellékleteként található meg.
Elérhetőség:

Vadgazdálkodás


2016. február 11., csütörtök

Mezőgazdasági biztosítás - 2016

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívás.
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg összesen 23,7 milliárd forint. Ebből a felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg szakaszonként 4 milliárd Ft, amely a tárgyév mezőgazdasági termelésére vonatkozóan megkötésre kerülő mezőgazdasági biztosítások támogatására vonatkozik. A felhívásra az aktív mezőgazdasági termelők nyújthatnak be támogatási kérelmet. 
A támogatási kérelmek benyújtása 2016.március 15-től 2016. június 9-ig lehetséges. 
Elérhetőség:

Megjelent a gazdálkodási napló formanyomtatványa

A Vidékfejlesztési Program több intézkedése, ezen kívül több jogszabály is kötelezettségként írja elő a gazdálkodók részére a gazdálkodási napló vezetését.
A gazdálkodási napló formanyomtatványa a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. számú mellékleteként található meg.
Elérhetőség:

2016. február 3., szerda

A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című (VP2-6.3.1-16 kódszámú) pályázati kiírás. Főállású őstermelők, mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő főállású egyéni vállalkozók, illetve szociális szövetkezetek pályázhatnak akár 4,5 millió forintra. A rendelkezésre álló keretösszeg 14 milliárd forint.


Ugrás a cikkre ->

Új uniós pályázatokat írtak ki

Az elmúlt napokban összesen 6 uniós pályázati felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében, ezek összértéke meghaladja a 87 milliárd forintot.A pályázati felhívások nagyobb része, mintegy 66 milliárd forint keretösszeggel a kertészeti ágazat versenyképességének javítását, támogatását célozza - mondta az államtitkár.A megjelent pályázatok esetében a legfontosabb az, hogy olyan a versenyképességet, a hozzáadott értéket növelő beruházások jöjjenek létre, amelyek segítségével a kézimunka-igényes ágazatok nagymértékben képesek lesznek a fejlődésre.A mostani kiírások alapján az üvegházak és fóliaházak fejlesztéseire mintegy 22 milliárd, az ültetvények telepítésére és öntözésre 19 milliárd forintot, a hűtő- és gombaházak beruházásaira 22 milliárd forintot szán a kabinet, a gyógy- és fűszernövény-termesztés fejlesztésére 3 milliárd forintot, a kisüzemek beruházásaira 14 milliárd forintot különítettek el, az erdőkárok helyreállítására mintegy 6,8 milliárd forintot.A támogatások mértéke a Közép-Magyarország régióban 40 százalék, míg a többi régióban 50 százalék. A fiatal gazdák még plusz 10 százalékos támogatással számolhatnak.
   

Gabonapiaci infó...

5,5 százalékot drágult a kukorica fronthavi jegyzése Chicagóban (CME) januárban, ami azt jelentette, hogy 145 USD fölé ért a tonnánkénti ár. A forgalom megfelelt az év ebben az időszakában megszokottnak. Hogy valóban trendfordulóhoz érkeztünk-e azt nem jelenthetjük még ki egyértelműen, mert a fundamentumok ezt nem igazán támasztják alá. Továbbra is magasak a készletek és bár a déli féltekén a betakarítás csak következő hónapokba kezdődik és így nincsenek végleges eredmények, a várható termésmennyiség nagysága nem erősíti ezt az emelkedő tendenciát. Ebbe esetleg egy időjárási anomália zavarhat majd bele.
Ezzel szemben az európai irányadó Párizsban (EuroNext) a január nem hozott változást, folytatódott az árcsökkenés és egészen 155 euróig süllyedtek az árak. Érdekes, hogy a hónapon belül 5 alkalommal is a záróárig ereszkedett a termény ára (de alá csak egyetlen egyszer), ami lokális minimumot is jelezhet, és azt vetíti előre, hogy februárban itt is – akárcsak Amerikában - felfelé vezethet az út.
A magyar árutőzsde lekövette az európai folyamatokat. Minimális forgalom mellett a 47 490 forintos nyitóárról 44 900 forintig, tehát 5,5 százalékot csökkent a fronthavi jegyzés.
A hazai fizikai piac ellenben - látszólag - nem sokat törődött a különböző tőzsdék árfolyamgörbéinek alakulásával. A Magro.hu piactéren sem felfelé, sem lefelé nem voltak jelentős árváltozások januárban. Maradt minden a régiben, vagyis maradt a 44 ezer forint közeli ár.(f.: magro.hu)