Oldalak

2016. augusztus 30., kedd

Gabonaárak csökkenő trendje

A kukoricaárak – piactól függően - továbbra is csökkenő trendben mozognak. Ez nem is túl nagy meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt hónapban ismét bő másfél százalékkal felfelé korrigálták a globálisan várható termésmennyiséget. A búza ára lefelé mozog az USA-ban, de inkább stabil vagy ingadozó a világ többi részén. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuálisan már csak 8201 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat.  Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.
Nagyot esett a kukorica azonnali ára hazánkban. Immár csak a 40 ezer Ft-os szintet kerülgeti és hol alatta, hol fölötte jár 1-2 százalékkal. A termény termelői ára 41 021 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén a 34. héten.
Enyhén csökkenő pályán jár augusztusban a kukorica hazai határidős ára a legközelebbi lejáratra. 41 500 Ft-os tonnánkénti áron kezdődött a hónap és a múlt hét zárónapján már „csak” 40 900 Ft-nál járt. Ez mintegy 1,5 százalékos mínuszt jelent. Az egész negatív folyamat július elejével indult és nagy valószínűséggel legalább a betakarítás kezdetéig kitart.
Bár augusztus első napjai még esést hoztak, azóta viszont stabilan 165 eurón környékén jár a kukorica ára Párizsban (MATIF/EURONEXT). Jelenleg 164,25 eurón köthető le a novemberi lejáratú termény.
További 5,5 százalékot csökkent a kukorica ára Chicagóban (CBOT/CME) és egyre jobban megközelíti a tonnánkénti 120 USD-os árat. Annak, aki az emelkedésben érdekelt, továbbra sem mondhatunk semmi biztatót.

A búza prompt átlagára továbbra sem éri el a 40 ezer Ft-ot Magyarországon. A normál minőségért 39 641 Ft-ot a takarmánybúzáért pedig 36 443 Ft-ot adtak a 34. héten.
A BÉT az étkezési búza tekintetében még mindig nem nyújt támpontot, a takarmánybúza ára viszont stabilnak mondható. Folyamatosan 40 ezer Ft alatt jár az árgörbe. Aktuálisan 39 300 Ft volt a múlt heti záró értéke a legközelebbi lejáratra. Ez közel 1 százalékos emelkedést jelent az egy hónappal ezelőtti állapothoz viszonyítva, de bármilyen más időhorizonton végezzük az összehasonlítást, 10-20 százalékos a mínusz.
Elég nehezen modellezhető pályán jár a búza Párizsban (MATIF/EURONEXT). A múlt hét közel 3 százalékos csökkenést hozott 158,50 eurós záró árral, de a folytatás teljesen bizonytalan.
Csak a szokásos, így is jellemezhetnénk a chicagói történéseket. Vészesen megközelítette ugyanis a 140 USD-t a görbe a régóta tartó lejtmenet újabb állomásaként. Ez mínusz 18,5 százalékot tesz ki 3 hónap alatt.


25. Budapest Borfesztivál

A magyar borkultúra hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt 25 évben, ebben komoly szerepet játszott a tízezrek által látogatott Budapest Borfesztivál, amely referenciapont a borkedvelők és a termelők számára.
Tizenkilenc borvidékről 190 kiállító várja több ezer bort felvonultató kínálatával a látogatókat a 25. Budapest Borfesztiválon, amelyet szeptember 8. és 11. között rendeznek meg a Budavári Palotában.

2016. augusztus 29., hétfő

További áfacsökkentést szorgalmaznak

Az általános forgalmi adó (áfa) további csökkentését tartja szükségesnek a sertéságazatban a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT). A tőkehús kereskedelme 40 százalékkal nőtt azt követően, hogy a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A vágásból felhalmozódó melléktermékeket viszont a feldolgozók nem tudják maradéktalanul felhasználni a hústermékek iránt csökkenő igény miatt, ezért tárolniuk kell. Ennek a problémának a megoldását reméli a VHT a készítmények 5 százalékos áfakörbe sorolásától.

Változnak a növényvédelmi jogszabályok

Január elsejétől nagyobb szerep jut a növényorvosoknak. A gazdáknak az első kategóriás növényvédőszerek használatához szerződést kell kötniük, és a permetszerek kijuttatásának feltételeit is szigorították. November végéig pedig minden gazdának be kell jelentkeznie a permetezőgépek háromévenkénti kötelező felülvizsgálatára.

2016. augusztus 27., szombat

A Rosetta-program

Nagyításhoz kattintson a képre

T A L L Ó Z Ó...

Szürkemarha Vigadalom

Finom szürkemarha ételekkel, népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal, díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat az V. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2016. szeptember 9-11. között.
A programot színesíti Szürkemarha mustra, a legjobb szürkemarha tenyésztők főzőversenye, valamint egy média főzőverseny is. Mind emellett egy külön tárlat nyílik a témában a Mezőgazdasági Múzeumban is.

A várható agrártámogatási kifizetésekről...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint előző évhez hasonlóan előreláthatólag idén ősszel is október közepén elindulhat az agrártámogatások előlegfizetése.

A közösségi és nemzeti forrásokból együttesen mintegy 63 milliárd forint támogatásban részesül idén a nehéz helyzetben lévő tejágazat. Ez a segítség akár literenként 30 forinttal is kiegészítheti a termelők bevételeit, mely nem csupán az állatállomány drasztikus csökkenését akadályozza meg, de a 90 forint körüli önköltség melletti 67-68 forintos hazai átvételi árak mellett sok vállalkozásnak egyenesen a túlélést jelenti.

Szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási (AKG), 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára.

2016-ban eddig összesen mintegy 120 000 hektárnyi mezőgazdasági területet érintett valamilyen természeti káresemény Magyarországon, ebből 40 000 hektárnál nagyobb területen volt jégverés, valamint hasonló nagyságrendű a fagykár is.

Helyi termékek előállítása

A kézikönyv bemutatja a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. Ehhez szorosan kapcsolódva részletezik a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályait, valamint az élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt.
A kézikönyv letölthető itt: http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/101-helyi-termekek-kezikonyv

Pályázat a nem mezőgazdasági tevékenység támogatására

Pályázatot írtak ki a nem mezőgazdasági tevékenységek indításának támogatására a Vidékfejlesztési programban 13,85 milliárd forint keretre. A tájékoztatás szerint a "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági - tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozások indítása" című pályázati felhívás keretében a termelők, magánszemélyek maximum 40 000 eurónak (12,4 millió forint) megfelelő forint támogatásra nyújthatják be igényüket. 
Az elnyert támogatást ötéves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg a nyertesek az üzleti tervben megfogalmazott célok megvalósítására.
A vidékfejlesztési pályázatra 2016. október 24. és 2018. október 23. között nyújthatók be a kérelmek a www.mvh.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2016. november 24-ig tart. 

Részletek:

Szólni kell a szomszédoknak a permetezés előtt

Egy jogszabály értelmében a motoros permetező gépek használatáról előzetesen tájékoztatni kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat.
Komoly környezetvédelmi és egészségügyi problémát jelenthet a növényvédelmi kezelések során a növényvédő szer elsodródása. Kiemelten igaz ez a lakott területek közelében. A kockázat csökkentése érdekében az idei évtől jogszabály kötelezi a gazdálkodókat arra, hogy előzetesen tájékoztassák a szomszédos ingatlanon tartózkodókat, ha motoros permetező géppel végeznek növényvédelmi kezelést.A rendelet szerint lakott területrésznek számít egy település olyan bel- vagy külterülete, amelyen a tulajdonosok az év valamely szakában életvitelszerűen tartózkodnak. Elsősorban tehát a szántóföldek között fekvő tanyákon, a zártkerti területeken vagy a belterületi szántóföldek szomszédságában élők számíthatnak mostantól ilyen tájékoztatásra. Fontos azonban, hogy az előírás a házikert-tulajdonosokra is vonatkozik, amennyiben motoros háti permetezőt használnak.
A tájékoztatás szóban vagy írásban is történhet, erről a gazdálkodó/permetező dönt. Az ellenőrzések során a tájékoztatás meglétét is ellenőrizhetik a hatóság szakemberei. Az a termelő, aki nem tudja bizonyítani, hogy előre tájékoztatta szomszédját a permetezésről, figyelmeztetésben, többszöri elmaradást követően pénzbírságban is részesülhet.

(Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság)

2016. augusztus 26., péntek

Pályázat a nem mezőgazdasági tevékenység támogatására

Pályázatot írtak ki a nem mezőgazdasági tevékenységek indításának támogatására a Vidékfejlesztési programban 13,85 milliárd forint keretre. A tájékoztatás szerint a "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági - tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozások indítása" című pályázati felhívás keretében a termelők, magánszemélyek maximum 40 000 eurónak (12,4 millió forint) megfelelő forint támogatásra nyújthatják be igényüket. 
Az elnyert támogatást ötéves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg a nyertesek az üzleti tervben megfogalmazott célok megvalósítására.
A vidékfejlesztési pályázatra 2016. október 24. és 2018. október 23. között nyújthatók be a kérelmek a www.mvh.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2016. november 24-ig tart. 

Részletek:


  

2016. augusztus 24., szerda

Erdőtüzek megelőzése...

Az augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban tartandó Tűzvédelmi Nap az EU-programhoz kapcsolódva azt tűzi ki célul, hogy az őshonos állat- és növényvilág védelmében olyan hasznos tudással lássa el az embereket, amely segíthet megóvni természeti értékeinket.
Akik augusztus 27-én a Budakeszi Vadasparkban végigjárják a Firelife-kalandpálya 5 állomását, próbára tehetik, a kapott feladatlapok kitöltésével pedig egyben bővíthetik is tudásukat.

A biztonságos tűzrakás fortélyairól, a tűzgyújtási tilalom szabályairól, valamint a hazai és külföldi erdőtüzekről és vegetációtüzekről további információkat a projekt honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon találhat.

A Tűzvédelmi Nap programjaival kapcsolatban további információ a Budakeszi Vadaspark honlapján található: www.vadaspark-budakeszi.hu

2016. augusztus 23., kedd

Szürkemarha Vigadalom

Finom szürkemarha ételekkel, népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal, díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat az V. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2016. szeptember 9-11. között.
A programot színesíti Szürkemarha mustra, a legjobb szürkemarha tenyésztők főzőversenye, valamint egy média főzőverseny is. Mind emellett egy külön tárlat nyílik a témában a Mezőgazdasági Múzeumban is.

A várható agrártámogatási kifizetésekről...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint előző évhez hasonlóan előreláthatólag idén ősszel is október közepén elindulhat az agrártámogatások előlegfizetése.

A közösségi és nemzeti forrásokból együttesen mintegy 63 milliárd forint támogatásban részesül idén a nehéz helyzetben lévő tejágazat. Ez a segítség akár literenként 30 forinttal is kiegészítheti a termelők bevételeit, mely nem csupán az állatállomány drasztikus csökkenését akadályozza meg, de a 90 forint körüli önköltség melletti 67-68 forintos hazai átvételi árak mellett sok vállalkozásnak egyenesen a túlélést jelenti.

Szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási (AKG), 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára.

2016-ban eddig összesen mintegy 120 000 hektárnyi mezőgazdasági területet érintett valamilyen természeti káresemény Magyarországon, ebből 40 000 hektárnál nagyobb területen volt jégverés, valamint hasonló nagyságrendű a fagykár is.



EU Fiatal Tudósok Versenye

A 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében 2016. szeptember 16-21. között, Brüsszelben megrendezésre kerülő "28. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
- Mutasd!- Interaktív jelnyelvet tanító és gyakorló szoftver (pályázók: Tóth Fanni és Horváth Roland)
- Mikroelektromechanikai struktúra alacsony frekvenciás hangok és rezgések érzékelésére (pályázó: Udvardi Péter)
- Egy eszköz az elmének (pályázó: Imets Tamás)

2016. augusztus 19., péntek

A fekete mangalica megmentése...

A fekete mangalica megmentése érdekében közös kutatási programot indít a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kara, valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE). Az ötéves kutatási program legfontosabb célja a fekete mangalica kitenyésztése és elismertetése önálló fajtaként.

2016. augusztus 18., csütörtök

33 éves a Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Egész napos ünnepi programokkal, meglepetésekkel várja a látogatókat szombaton a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, amely idén ünnepli megnyitásának 33. évfordulóját. Az állatkert, amely 1983. augusztus 20-án nyitotta meg először a kapuit, korábban Vadaspark névre hallgatott. Öt kontinens több mint 120 állatfajának csaknem 700 egyedét láthatják itt az érdeklődők egy különleges erdei környezetben. A fák között sétálva a Kárpát-medence vadon élő állatai mellett egzotikus fajokkal, ősi magyar és távoli tájakon élő háziállatokkal is megismerkedhetnek a vendégek.

2016. augusztus 17., szerda

Helyi termékek előállítása

A kézikönyv bemutatja a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. Ehhez szorosan kapcsolódva részletezik a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályait, valamint az élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt.
A kézikönyv letölthető itt: http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/101-helyi-termekek-kezikonyv

2016. augusztus 16., kedd

Tápérték jelölés

2016. december 13-tól ismét kötelezővé válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken. A régi-új előírás alól néhány termékcsoport mentesül, például a nyers húsok, a fűszernövények, az étkezési só, az asztali édesítőszerek, a rágógumi, a zselatin, valamint a kistermelői és kézműves élelmiszerek.
    A tápértékjelölésre vonatkozó alapvető előírásokról a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők: http://portal.nebih.gov.hu/-/2016-december-13-tol-kotelezo-lesz-az-elelmiszereken-a-tapertekjeloles

2016. augusztus 12., péntek

Kiegészült a „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című felhívás

Kiegészült a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című (VP2-4.1.2-16 kódszámú) felhívás dokumentációja az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyvvel és a hozzá tartozó, CSV fájlokat létrehozó importáló excel fájllal.

Elérhetőség:

2016. augusztus 6., szombat

Elhunyt Stefanovits Pál

Stefanovits Pál 1920-ban született Kassán. A József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mérnöki és Építészmérnöki Karán szerzett vegyészmérnöki diplomát 1942-ben. Ezután a Földtani Intézetben, majd 1949-től az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézetébe dolgozott. Több mint másfél évtizedes kutatóintézeti tevékenység után, 1965-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (jelenlegi Szent István Egyetem) Talajtani Tanszékén kapott egyetemi tanári kinevezést, megbízták a tanszék vezetésével, 1969 és 1975 között az egyetem rektorhelyettese volt, alapító vezetője a Környezetgazdálkodási Intézetnek, 1990-ben professor emeritusi címet kapott.

2016. augusztus 3., szerda

A HNT átfogó ágazati stratégiát készített

A tájékoztatás szerint a HNT a stratégiai anyagot szakmai vitára bocsájtja. A stratégia megalkotásának fő feladata egy jövőkép felmutatása, egy út kijelölése a szőlészet-borászat szereplői számára, amely alapján az ágazat fenntartható, jövedelmező és vonzó a jövő generációi számára is.  A jelenleg véleményezésre megnyitott, a stratégiát ismertető dokumentumban a szakmai szervezet 13 cselekvési területet határozott meg a piacképes, fenntartható magyar szőlő- és bortermelés elérése érdekében. A megjelölt területek között szerepel többek között: a közösségi bormarketing operatív programjának és szervezeti rendszerének kialakítása; a piacilag átgondolt eredetvédelmi rendszer (termékleírások, termékpozícionálás) megalkotása; a vertikális koordináció, integráció és piacépítése; a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása; a termőterületek csökkenésének megállítása; a hiteles minőség szavatolása.
A stratégia megtalálható a HNT honlapján, a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat a strategia@hnt.hu e-mail címre várják ez év szeptember 1-ig - olvasható a közleményben.

Az őszi búza aratása egy-két napon belül befejeződik...

Az mti/fm tájékoztatója szerint őszi búza hektáronkénti hozama várhatóan eléri az átlagosan 5,4 tonnát a korábban várt 5 tonnával szemben. Így 5,0-5,1 millió tonna termést takarítanak be őszi búzából, 960 ezer hektárról. Ez a mennyiség gyakorlatilag megegyezik a múlt évivel.
Az őszi árpa aratását befejezték a gazdák az országban. A tényleges termésátlag magasabb lett az előzetesen becsültnél. A betakarított átlagtermés 5,3 tonna hektáronként, a betakarított 269 ezer hektáros területen. Lezárult az őszi káposztarepce aratása is, 250 ezer hektárról kifejezetten jó, 3,2 tonnás átlagtermést takarítottak be.
A nagy esők után betakarított búza minősége csak a takarmány szintet érte el, így összességében a takarmány minőségű búza aránya 40-50, az étkezési minőségűé 50-60 százalék. Ez gyengébb arány a korábbi évekénél. Az étkezési búza ára a szabadpiacon 39-40 ezer, a takarmánybúzáé 32-35 ezer, az őszi árpáé 32-34 ezer, a repcéé 102-105 ezer forint tonnánként. Az árakat mérsékli az is, hogy a világon az idén jó lesz a gabona termés.   

2016. augusztus 1., hétfő

Új öntözésfejlesztési pályázat

Mától lehet jelentkezni a módosult Vidékfejlesztési Programban a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázatra.
A módosítás eredményeként lehetővé válik például a 12 évesnél idősebb gyümölcstermő ültetvények öntözésfejlesztése, változnak a meliorált utak kialakításával kapcsolatos feltételek, egyszerűbbé válnak az engedélyezési eljárásra vonatkozó előírások.
 Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás felső határa.