Oldalak

2017. május 30., kedd

A mezei pocok elleni védekezés

Tájékoztatás a munka céljáról.

E munka feladata, hogy az a mezei pocok országos és kötelező irtása esetén összefoglaló képét adja a pocok-okozta veszedelemnek. Ismertesse e veszedelem keletkezését, mezőgazdasági nagy jelentőségét és mutasson rá ama védekezésmódokra, amelyekkel ezt az országos és egyre gyakrabban ismétlődő bajt első sorban méritek alkalmazása nélkül elhárítani lehet s általában feleletet adjon a mezei pockokra (egerekre) nézve felmerülő kérdésekre, amelyekre nézve a gazda tanácsot kér.
Első feladatunk ezidőszerint az, hogy a mérgek mezőgazdasági használatát teljesen feleslegessé tegyük. Ha e műnek a mérgekről szóló szakaszai (26—34.) Telette sötéten rajzolják is a helyzetet, azért ne vegye azt senki merő ijesztgetésnek, üres rémlátásnak.
A méregnek olyan szertelen használata, mint amiként azt pl. nálunk 1910-ben láttuk, minden tekintetben aggodalmat keltő és semmiképen sem kívánatos, hogy az ilyen mértékben még egyszer alkalmazásba kerüljön. Minden áron rajta kell lennünk, hogy méregre sohase legyen szükségünk. Hogy a mezei pockot méreg nélkül is kiirthatjuk, arra alapos és kimerítő útmutatást nyújt e kis munka.

Érdekes és hasznos kiadvány, amely napjainkban is aktuális.

PDF]A mezei pockok (egerek) ellen való védekezés : tekintettel ... - MEK

mek.oszk.hu/11500/11594/11594.pdf

Nincsenek megjegyzések: